Yeni yılın ilk gününden itibaren başlayan zam furyasından en fazla etkilenen ürün elektrik oldu. 2022 yılında zam gelen ürünlerin başında elektriğin yer alması ise, en başta çiftçiyi zor durumda bırakırken artan maliyetler nedeniyle tarımsal üretim durma noktasına geldi.
Gelen yüksek faturalardan yakınan üreticiler, yaz sezonunun gelmesine rağmen elektrik anahtarına dokunmaya korkarken pek çok çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarımsal sulama yapamama riski ile karşı karşıya. Ege Saati Gazetesi’nden Arif Enes Durak, elektrik faturası kaynaklı sulama sıkıntısını CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Bornova Ziraat Odası Başkanı Cengiz Derici’ye sordu.
“SORUNLARIN DAHA DA ARTACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”
CHP’li Vehbioğlu; pek çok çiftçinin bu sezon sulama yapamama tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Bu dönemde tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yüzde 95 zam geldi. Daha yeni yeni çiftçilerimiz ekinlerini sulamaya başladı ve ciddi sorunlarla karşı karşıya. Biz ise, bu sorunların daha da artacağını ön görüyoruz. Çiftçilerimiz dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinden önce sulamada kullandıkları elektriğin faturasını mahsulden mahsule ödüyorlardı fakat özelleştirmeyle beraber bu kaldırıldı. Şimdi her ay düzenli ödeme isteniyor, çiftçilerimiz henüz mahsul almadan, eline para geçmeden böyle bir yükle karşı karşıya kalıyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda bir kanun teklifi verdik, daha önce olduğu gibi çiftçilerimizin mahsulden mahsule ödeme yapması gerektiğinden bahsettik” diye konuştu.“EN ÇOK ELEKTİRİĞİ KESİLEN ABONE ÇİFTÇİLER”
Tarımda yaşanan sorunların çözümü için yapılması gerekenleri tek tek anlatan Vehbi Bakırlıoğlu, çiftçinin gider maliyetlerinin hafifletilmesi için Güney Doğu Bölgesi’ndeki altı ilde uygulanan elektrik bedelinin yüzde 25’inin devlet tarafından karşılanması uygulanmasının tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişletilmesini ve çiftçilerin bu haktan yararlandırılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:
“Türkiye de 5 yıldan beri Güney Doğu Bölgesi’nde bulunan 6 ilde uygulanan bir uygulama var. Çiftçinin kullanmış olduğu elektrik süspanse ediliyor. Önce bu oran yüze 65’ti, bu sene yüzde 25’e düştü. Yani çiftçinin kullanmış olduğu elektriğin yüzde 25’ini devlet karşılıyor. Buna benzer bir uygulamanın bütün Türkiye’de yapılması lazım. Yıllara baktığımız zaman, elektriği kesilen abone türlerinin başında tarımsal sulama aboneleri geliyor. Her yıl çiftçileri yaklaşık yüzde 5’inin yıl içerisinde elektriği kesiliyor. Çiftçimiz elektrik anahtarına dokunmaya korkuyor, Faturalandırmanın hasattan hasata yapılması ve mutlaka doğudaki gibi bir devlet desteğinin Tüm Türkiye’de uygulanması lazım”