SEVDALİNKA

» Köşe yazarları » SEVDALİNKA

Karşıyaka’da ve İzmir’in birçok yerinde Boşnaklar yaşıyor. Sevdalinka’larla hüzünleniyorlar, duygu seline kapılıyorlar belki de huzur buluyorlar. Sevdalinka, Boşnakça’da “sevda/aşk şarkısı” veya “sevda türküsü” anlamına gelmekte olup Bosna Hersek ve Sancak’ta oldukça köklü bir geleneğe sahip. Akordeon, Sevdalinka’ların temel enstrümanı olmakla birlikte, kaval ve Anadolu sazı gibi Bosna Hersek’in diğer enstrümanlarıyla icra ediliyor. Sevdalinka’lar, bir kişiye, […]

Karşıyaka’da ve İzmir’in birçok yerinde Boşnaklar yaşıyor. Sevdalinka’larla hüzünleniyorlar, duygu seline kapılıyorlar belki de huzur buluyorlar.

Sevdalinka, Boşnakça’da “sevda/aşk şarkısı” veya “sevda türküsü” anlamına gelmekte olup Bosna Hersek ve Sancak’ta oldukça köklü bir geleneğe sahip.

Akordeon, Sevdalinka’ların temel enstrümanı olmakla birlikte, kaval ve Anadolu sazı gibi Bosna Hersek’in diğer enstrümanlarıyla icra ediliyor.

Sevdalinka’lar, bir kişiye, bir şehre ya da bir yöreye karşı duyulan tutkunun yarattığı ağır ve melankolik duyguları anlatıyor.

Sevdalinka şarkısının birçoğunun gerçek bestecisi bilinmiyor. Geleneksel Boşnak halk müziği.

Sevdalinka’ları en iyi söyleyenlerden biri olan 2007 yılında ölen Rahmetli Safet İsoviç’ten “Zaplakala Stara Majka Džafer Begova” Sevdilinkası’dır.

Sevdalinka Bosna-Hersek’te geleneksel bir müzik tarzıdır. Boşnak’ların halk müziğidir.

Ancak diğer eski Yugoslav ülkeleri olan Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Makedonya ve Karadağ’ın yanı sıra Türkiye’de de söyleniyor ve çok seviliyor.

Boşnak’ların İstanbul’a olan sevdasını anlatan Sevdalinka’lar var.

Meselâ, “U Stambolu na bosforu” adlı Sevdalinka, İstanbul’a olan sevdayı, tutkuyu çok güzel anlatıyor.

Hemen hemen bütün Sevdalinka sanatçıları bu şarkıyı seslendirmiş ve hepsi de birbirinden güzel okumuşlar ama bu Sevdalinka’yı herhalde en güzelrahmetli Safet Isoviç seslendirmiştir.

Türkiye ve İstanbul için yazılmış tek Sevdalinka bu değil tabi ki.

Bir başkası;

–         “Razbolje se Sultan Sulejmane aman aman Badişah Sedmog dana şehri Ramazana aman Ramazana

Türkçesi; (Sultan Suleyman hasta oldu, aman aman padişah Sehri Ramazanın onyedinci günü, aman aman Ramazan)

Aklıma ilk gelen bazı Sevdalinka parçalar,

–         Şehitski Rastanak (Şehit Vedası)

–         Emina (Emine)

–         Kad Ja pocoh na Bembaşu (Bentbaşında suya giderken)

–         Pronijela Mejra Na Tabutu (Getirdi Meyra’yı Tabutla)

–         Moj Dilbere (Dilberim)

 

Saffet Isovic’ten’in yanı sıra pekçok Sevdalinka sanatçısı var: Himzo Polovina, Zaim İmamovic, Zora Dubljevic, Hanka Paldum, Selver Basic, Subhija Sehovic, Beba Selimovic, Vesna Hadzic, Nevzad

Salkovic, Zehra Deovic, Zekerija Dzejic, Silvana Armenulic, Alma Subasic, Dino Merlin, Leyla Jusic, Alma Hadzic, Ilja Karaahmed.

Bir de Dino Merlin’in “Da te nije Alija”sını bu Sevdalinka’sı var. Bütün bu birbirinden güzel Sevdalinka’lar, sert yürekleri yumuşatmaya yetiyor.

Kurumuş göz pınarlarını da gözyaşı ile doldurmaya yetiyor.

Bu ve buna benzer binlerce Sevdalinka şarkıları var. Bu Sevdalinka’lar Karşıyaka ve İzmir’in değişik yerlerinde gerçekleştirilen festivallerde ve etkinliklerde söylenen şarkılar.

Boşnak’la İslâm Dünyası’nın masum, mazlum, güzel ve temiz yüzlü, yüce gönüllü, sabırlı, metânetli, kahraman insanları bu Sevdalinka’larla huzur buluyor rahatlıyor.

 

Sağlıcakla kalın