Seçim sonuçları piyasalara nefes aldırdı

» Ekonomi » Seçim sonuçları piyasalara nefes aldırdı

31 Mart seçimleri ertesinde 32.40 civarında seyreden dolar seçim sonrası 31.90’a geriledi. Seçim sonuçlarının piyasalarda nasıl bir ortam oluşturacağı merak uyandırırken, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerin ardından ekonomik atmosferi, faiz ve para politikalarını, dövizdeki gerilemeyi finansal piyasalar uzmanı Irmak Nural yorumladı.

Yerel seçimlerin sonuçlanmasıyla beraber Dolar ve Euro’daki az miktarda da olsa düşüşü, piyasaların nefes alması olarak değerlendiren Nural, “Yerel seçimlerin olaysız ve belli bir siyasi olgunluk içinde gerçekleşmesi seçim gerginliği yaşayan finansal piyasalara kısa süreli bir nefes aldırdı. Seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’nin oy kaybetmesine rağmen, bunun milli iradenin tecellisi olduğunu, AK Parti için bir mesaj niteliği taşıdığını ve bundan sonra seçimsiz bir 4 yıla girildiğini belirtmesi, şimdiye kadar yürütülen ekonomi politikalarının sürdürüleceği ve ‘Orta Vadeli Program’a (OVP) sadık kalınacağını belirtmesi ise dolar da gevşemeyi beraberinde getirdi. Seçim öncesi bu konulardaki belirsizlik ve TL de devalüasyon olabileceği söylentileri yatırımcıları dolar ve altın alımına yöneltmişti. Hoşgörü ve demokrasiyi yücelten söylemlerin icraatlar ile de desteklenmesi piyasalardaki rahatlamanın sürmesini sağlatacaktır” açıklamasında bulundu.

GÜVEN ORTAMI İTİRAZLARA BAĞLI

Sandıktan ilk sırada çıkan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın adaylığının tartışmalı hale getirilmesi ile başlayan itiraz süreçleri ve Van başta olmak üzere ülke geneline yayılan eylemlerin ardından güven ortamının sarsılabileceğine değindi. Nural, “İlk etapta oluşan güven ortamının devamı Van başta olmak üzere İstanbul’daki bazı ilçelerdeki-Gaziosmanpaşa gibi-seçim sonuçlarına itirazların ve bunların nasıl sonuçlanacağına bağlıdır. Bu itirazların tarafların demokratik haklarına saygılı ve şeffaf şekilde nihayete ermesi güven ortamının sürdürülmesi ve pekişmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

FAİZ POLİTİKASINDA DEĞİŞİM YOK

Açıklanan TÜİK verilerinin ardında konuya ilişkin yorumlarda bulunan Nural, faiz politikasında bir değişimin belenmediğini belirtti. Faiz politikalarına yönelik finansal piyasalar uzmanı Irmak Nural’ın ifadeleri şu şekilde, “Enflasyon yükselişini mart ayında da sürdürerek TÜİK verilerine göre ayda 3.16 ve yıllık yüzde 69 oranında yükselişe devam etti. Merkez Bankası kararlı duruşunu seçim öncesinde 500 baz puanlık artış ile ilan etmişti bu kararlı duruşun ve faiz artışlarının devamı doların stabilitesini sağlayabilir. Ancak yapısal reformlar eğitim üretimde çağdaşlaşma insana yatırım ve hukukun üstünlüğünün garanti altına alınması gerçekleşmediği sürece faiz artışları enflasyonist süreçte palyatif tedaviden ileri gitmez. An itibariyle faiz politikasında herhangi bir değişim beklenmiyor. Sürpriz bir siyasi hamle olmadığı takdirde sıkılaşma süreci devam edecektir.”