Osmanlı’nın Balkan Savaşı sonrası terk ettiği Sancak’ta “Sancak Günü” kutlanıyor. Biz Sancaklı Boşnaklar için tarihi ve milli bir anlamı olan “20 Kasım Sancak Günü” Boşnakların en önemli milli bayramı olarak kabul edilen ‘Sancak Günü’ kutlu olsun diyorum. Sancaklı Boşnak anne-babanın evladı olmaktan da onur ve şeref duyuyorum.
20 Kasım 1943’te Zavnos’un kurulmasının, Boşnak tarihçiler tarafından Sancak Bölgesi’nin özerkliğinin başlangıcı olarak kabul edildiği bilinmektedir.
Zavnos’un 29 Mart 1945’te feshedilmesinin ardından, yine aynı tarihte Sancak Bölgesi’nin Sırbistan ile Karadağ arasında pay edilmesine karar verilmiş olması Sancaklı Boşnakların hiç istemediği ve kabul etmediği bir şey olduğu için bu zorla bölmeyi utanç verici olarak nitelendiriyorlar.
Sancak Günü nedeniyle bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarına Sırbistan bayrağı ile Boşnak azınlığın bayrağı da asılırken, 20 Kasım Sancak bölgesi şehirlerinde tatil olarak kabul ediliyor.
Bugün baktığınız zaman Sancak bölgesi Sırbistan ve Karadağ arasında karpuz gibi ikiye bölünmüş ve altı sancak kenti Sırbistan tarafında (Novi Pazar-Prijepolje- Tutin-Sjeninca- Nova Varoş ve Priboj), altı Sancak kenti de Karadağ tarafında kalmıştır (BijeloPolje-Pljevlja- Berane-Rozaje- Plav ve Gusinye). Boşnak Ulusal Konseyi’nin (BNV) 2005 yılındaki “Sancak Günü” kararının, Sırbistan Ulusal Azınlıklar Konseyi tarafından da onaylanmasıyla; Sancak Antifaşist Halk Kurtuluş Konseyi’nin (Zavnos) kuruluş yıl dönümü olan 20 Kasım, “Sancak Günü” olarak kabul edildi ve o günden itibaren her 20 Kasım’da Sancak Günü kutlanmaya başlandı.
Sırbistan tarafında kalan Novi Pazar’da her yıl anma törenleri düzenlenmektedir.
Ben de; 20 Kasım 2019 yılında o zamanın İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül ile beraber katılmıştım.
Sağlıcakla kalın