Kadın öğretim üyesine şiddet

» Genel » Kadın öğretim üyesine şiddet

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde müdür yardımcısı Murat Ata’nın yabancı uyruklu kadın öğretim elemanına saldırdığı iddia edildi.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda Müdür Yardımcısı Murat Ata’nın kurumda uzun yıllardır görev yapan yabancı uyruklu kadın öğretim elemanına saldırdığı ve ayrımcılık yaptığı iddia edildi. Rektörlük önünde toplanan Eğitim Sen üyeleri adına konuşan Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Lülüfer Körükmez, “Fatma Seniha Nükhet Hotar döneminden bu yana mobing, taciz, hakaret, baskı olağan hale geldi! Hotar gittikten sonra da üniversite nosyonuna yakışmayan ve çalışma barışını bozan pratiklere devam etmektedir” dedi.

Rektörlük binasının önünde “Dokuz Eylül Üniversitesi’nde haksızlık ve hukuksuzluk durmuyor!” başlıklı bir basın açıklaması gerçekleştiren Eğitim Sen üyeleri, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı attı. Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Lülüfer Körükmez, “Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, üyelerimizden ve üye olmayan DEÜ personelinde her gün yeni bir haksız, hukuksuz işlem haberi alıyoruz. Sendika olarak, haksızlığa uğrayan personel adına pek çok dava açtık ve takipçisiyiz. Fatma Seniha Nükhet Hotar elbette yalnız değildi. Onun döneminde, onun desteğiyle yönetici pozisyonuna gelen kişiler, Hotar gittikten sonra da üniversite nosyonuna yakışmayan ve çalışma barışını bozan pratiklere devam etmektedir” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSU

Yabancı Diller Yüksekokulunda yaşanan olayı anlatan Körükmez, “Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Dr. Murat Ata, yedi yıl süredir kurumda görev yapan yabancı uyruklu kadın öğretim elemanının üzerine yürümüş, dakikalarca bağırmış ve hakaret etmiştir. Öğrenciler ve diğer personelin gözleri önünde gerçekleşen bu olay sırasında, ‘Maaşını bu ülkeden aldığı, parasını hak etmediği, ülkesine dönmesi gerektiği’ yönünde yabancı düşmanlığı içeren ifadeleri bağırarak ve üzerine yürüyerek söylemiştir. Üstelik ‘Pislik’ diye hakaret etmiştir. Üyemiz yaşadığı olay sonrası Ata hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Biz de üyemiz için gerekli yazışmaları yaptık ve süreci kararlılıkla takip edeceğiz. Şiddetin her biçimine karşı bir sendika olarak Ata ve diğer idari amirlere buradan sesleniyoruz; Eğitim öğretim kurumları şiddeti çoğaltan değil, tersine şiddetsizliği, eşitliği ve adaleti yükselten kurumlar olmalıdır. Murat Ata’nın ilgili öğretim elemanına yönelik eylemi yabancı düşmanlığı ve kadına yönelik şiddeti içermektedir. Kadın personelin kimsenin bağırabileceği, psikolojik tacize maruz bırakabileceği ‘kolay’ hedef olmadığını, arkalarında bütün kadınların olduğunu Ata ve benzerlerinin duymasını isteriz” ifadelerini kullandı.

Anayasada yer alan ‘eşitlik ilkesi’ni ve ‘ayrımcılık yasağını’ hatırlatan Körükmez, “Sırf yabancı uyruklu ve sendika üyesi oldukları için üyelerimiz uzun süredir hedef alınmakta, iş akitleri feshedilmekte, sözde gerekçelerle haklarında soruşturmalar açılmakta ve nihayetinde sözlü tacize maruz kalmaktadır. Yüksekokulda psikolojik tacizle mücadele ve çalışma barışı adına gerekli önlemlerin alınmasını; bu amaçla yerinde denetim yapılmasını ve elbette sorumlulara gerekli yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.