İlki 2018 yılında ‘Göç’ temasıyla düzenlenen festivalin bu yılki teması ise ‘Gıda Egemenliği’ olarak belirlendi.
Gıdayı üretenleri, dağıtanları ve tüketenleri gıda sistemleri ve politikalarının merkezine koyan, sürdürülebilir yöntemlerle, sağlıklı gıda üretme ve kendi gıda, tarım sistemlerini tanımlama olarak özetlenebilecek ‘Gıdanın Egemenliği’ konusu masaya yatırıldı.
Festival yurt içinden ve dışından konunun uzmanlarını, fikir önderlerini ve şefleri bir araya getirdi.
Gastronomi dünyası buluştu
İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen festivalde, 1996 Dünya Gıda Zirvesi’nde uluslararası çiftçi örgütü La Via Campesina tarafından insanlığın sürdürülebilir, ekolojik yöntemlerle üretilen sağlıklı gıdaya sahip olma, kendi tarım sistemlerini belirleme hakkını tanımlamak üzere kullanılan ‘Gıda Egemenliği’ kavramı ilk kez ele alındı. Program boyunca, Türkiye’nin önde gelen şefleriyle söyleşiler ve atölye çalışmaları, yerel üreticilerle söyleşiler, restoranların stantlarında yemek tadımları gerçekleşti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ana sponsorluğunda ITALTUR M.I.C.E tarafından gerçekleştirilen festivalin düzenleme kurulunda ise Hande Arslanalp, Gamze İneceli, Müge Akgün, Metin Suerkan yer aldı. Barilla ve Pepsi Co, İstinyePark İzmir, Hyatt Regency İzmir İstinyePark, Harmoni Network, Aegean Airlines, Öztiryakiler ise projenin sponsorları arasındaydı. İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi de destekleyen kurumlar oldu.
“Gıdanın Egemenliği” konusu dikkat çekti
Her yıl bir tema çerçevesinde gerçekleşen etkinliğe Carolyn Steel, Güven Eken, Aslı Pasinli, Tangör Tan, Samuel Buckley, Yalçın Inam, Ozan Kumbasar, Seray Kumbasar, Osman Serdaroğlu, Nur Başnur katıldı. Şefler, Handan Kaygusuzer, Serkan Anavatan, Yılmaz Öztürk, Marios Liadakis ise atölye çalışmalarını gerçekleştirdi.
Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanı Hande Arslanalp; “Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir Gastro Fest’in yedincisiyle yeniden bir araya geldik. Bu yıl konumuzu yerel üreticilerden nihai tüketiciye çiftçilik, göçerlik ve balıkçılık sistemlerini belirlemesine ilişkin öneriler sunan ‘Gıdanın Egemenliği’ olarak belirlemiştik. İlgi de hayli yoğun oldu. İzmirliler güzel bir gün geçirdi. Etkinliğe 948 kişi katıldı. Gastronomi meraklıları farklı deneyimler yaşadı. Aramızda olan, destek veren herkese teşekkürler” diye konuştu.