CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Kurban Bayramı öncesinde bölgedeki hayvancılık işletmelerini ziyaret ederek kurban için ayrılan koyunların fiyatlarını yerinde inceledi.

Gürer, “Farklı il ve bölgelerde kurban fiyatları özellikle nakliye ile yer değiştiren hayvanların maliyetini etkiliyor. Kurban pazarlarının büyük kentlerde kurulması ile fiyatlar belirginleşecek. Niğde gibi illerde bayram yaklaşınca doğrudan kurban satımı olan ağıllara vatandaş gelip hayvanını bakar, seçer, ayırtır ve ödemesini yapardı. Bu gelenek son yıllarda kaybolmaya başladı. Bugünlerde kurban alımına gelenler, besicilerin ifadelerine göre önceki dönemin aynı sürecine göre önemli ölçüde durağanlaşmış durumda” dedi.

'Alım gücü düşük'

Emeklinin 14 bin lira ile asgari ücretlinin ise 22 bin lira ile küçükbaş hayvan alamayacağını belirten Besici, "Geçen seneye oranla bu sene alım gücü biraz daha zayıf. Burada emekli maaşına kurbanlık yok. 14.000 liraya, 15.000 liraya kurbanlık küçükbaşımız yok. En düşük fiyat 23.000 TL ile 27.000 TL bandında. Yani her vatandaşın alma olanağı kısıtlı. Geçen sene asgari ücrete bir kurbanlık neredeyse veriyorduk ama bu sene veremiyoruz” diye konuştu.

Çiftçinin üretim planlaması yok Çiftçinin üretim planlaması yok

Ömer Fethi Gürer, "2020 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıkladığı kurban vekalet ücreti 800 liraydı. Bayram ikramiyesi 1.000 liraydı. O bayramın ikramiyesiyle emekli gidip bir tane kurban alabiliyordu. Bugün bayram ikramiyesi 4.000 TL. 4.000 liraya da emekli bu kurbanın neyini alabilir?" dedi.

Hayvancılık Sektörün en önemli sorununun yem giderlerindeki artış olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Hayvancılığın en zor yönlerinden biri yem giderlerinin artışı. Ahır giderleri, mazot, elektrik, arpa, bunun yanında saman ve benzer giderlerle hayvancılık giderek zorlaşıyor." diye konuştu.

Dededen toruna hayvancılığa devam eden, kurbanlık koyun ve dana besleyerek pazara sunan Güçlü, ailesinin 40 yıldır sürdürdüğü hayvancılık geleneğinin artık daha zorlaştığını aile fertleri ifade etti. Dedesinin adını taşıyan Hanifi Güçlü, "Biz toplamda 40 yıldır hayvancılık yapıyoruz. Dedemden beridir. Ama bu yıllarda, son 2 yıldır hele hele daha da zorlaşarak geliyor. Sermaye yetmiyor. Artan sermayeye göre yem maliyetleri artıyor, elektrik maliyetleri artıyor, işçilik giderleri artıyor. Geçen sene bir hayvanın alışı 13.000-15.000 liraydı, bu sene 17.000-18.000 TL."

Büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunları anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Büyükbaş hayvancılıkta bir de 10-15 hayvan olan ahırlar hemen hemen hepsi boşalmış durumda. Büyükbaş hayvancılık artık belli sayıda, 100'ün üzerinde olan yerde var. Süt inekçiliği yapanlar da sütten para kazanamadığını söylüyorlar. Çünkü 17 lira 15 kuruşta Ulusal Süt Konseyi sütün fiyatını belirlemiş ama aracılar 13-14 liraya alıyor. Orada da bir sorun var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi tavsiye ediliyor. 54 milyon Türkiye'de küçükbaş hayvan olmasına rağmen son dönemlerde küçükbaş hayvan fiyatlarında da, kesim fiyatlarında da artış var. Böyle olunca asgari ücretli, emekli, sabit gelirli, dar gelirli kurbanda da et görmesi biraz zor olacak." dedi.

Kaynak: BÜLTEN