Efes Selçuk Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Encümen Üyesi Filiz Ceritoğlu Sengel, İstanbul’da düzenlenen Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi 31. Türkiye Çalışma Grubu Toplantısı’nda, Efes Selçuk’un yerel kalkınma süreci ve belediye olarak bu sürece sundukları katkıları anlattı. Başkan Ceritoğlu Sengel, yerel yönetimlerin ekonomik kalkınmadaki rolünü vurguladı.
Efes Selçuk’un kalkınma süreci ve girişimcilik desteği
İstanbul Şişli Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi toplantısına Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bremen Devlet Parlamentosu Başkanı Antje Grotheer ve çok sayıda belediye başkanı katıldı. Bu önemli toplantıda Efes Selçuk’un yerel kalkınma süreci, Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel’in konuşmasıyla gündeme geldi. Başkan Sengel, özellikle küçük nüfuslu şehirlerde yerel yönetimlerin girişimcilik ve kalkınmada sağladığı katkıların altını çizdi.
Kalkınmanın temel dinamikleri: Tarım ve turizm
Efes Selçuk’un ekonomik kalkınması, başta tarım ve turizm olmak üzere iki ana sektöre dayanıyor. Başkan Ceritoğlu Sengel, ilçenin tarımsal zenginliklerini vurgulayarak, “Efes Selçuk, verimli topraklarıyla Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden birisi. Ayva, nar, mandalina ve şeftali gibi ürünlerin yanı sıra coğrafi işaretli üzümüyle de dikkat çekiyor. Belediye olarak bu ürünlerin katma değerini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz” dedi. Ayrıca, kadın girişimciliğini destekleyen kooperatifler kurarak, evde üretilen ürünlerin ekonomik faydaya dönüştürülmesini sağladıklarını belirtti.
Efes Tarlası Yaşam Köyü ve aile tarımı
Başkan Sengel, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün tarımsal kalkınma açısından önemine değindi. “Gıda üretiminin azaldığı ve erişimin zorlaştığı bu dönemde, aile tarımını yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Kadınlara ve gençlere toprakla buluşmalarını sağlayacak Toprak Okulu kurduk. Burada aile tarımının önemi anlatılıyor ve yerel üretimin artmasına yönelik eğitimler veriliyor” dedi.
Yerel yönetimlerin güçlü olması gerekiyor
Efes Selçuk’un dünya mirası alanlarına sahip olduğunu belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, yerel kalkınmanın güçlü belediyelerle mümkün olduğunu vurguladı. Ancak, geçtiğimiz hafta Bakanlık tarafından bütçelerinin yüzde 60’ına el konulmasının, yerel kalkınma çalışmalarını engellediğini söyledi. “Efes, Meryem Ana’nın Evi ve Artemis Tapınağı gibi dünya mirasına sahip bu kentte, güçlü yerel yönetimler kalkınmayı sürdürüyor. Ancak kaynaklarımızın bir kısmı elimizden alındı. Buna rağmen, yürekli bir şekilde kalkınma mücadelesine devam ediyoruz” diye konuştu.