EGOD’dan Otomotiv 2035 seminer dizisi

» Ege Gündemi » EGOD’dan Otomotiv 2035 seminer dizisi

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) üyelerini geleceğe hazırlıyor. EGOD Otomotiv 2035 başlığı ile seminerler dizisinin ilkini gerçekleştirdi.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) üyelerini geleceğe hazırlıyor. Dünyada her alanda yaşanan hızlı değişimin otomotiv sektörüne yansımalarını ve üyelerine etkilerini ortaya koymak için Otomotiv 2035 başlığı ile seminerler dizisinin ilkini gerçekleştiren EGOD, Geçmişin İzinden Geleceğe isimli ilk seminerde, sektörün bugünlere gelişini ve gelecekte nelerin beklediğini masaya yatırdı.

İzmir Ticaret Odası’nda yapılan Seminere İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, TÜGİAD Ege Şube Başkanı Engin Korkmaz, İZİKAD Başkanı Özden Erten, BPW İzmir Başkan Hayriye Şendinç, EGEKOBİDER Başkanı Yüksel Bilek ile birlikte EGOD üyeleri ile Konak Motor Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.

Seminerin Açılış panelinde ise EGOD ve Bornova Belediyesi Geçmiş Dönem Başkanı Mustafa İduğ, Tirsan Kardan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, Terbay Makine Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak sektördeki deneyimlerini paylaşarak, sektörün bugünlere gelişi ve gelecek vizyonu hakkında değerlendirmede bulundu.

Torun: “Otomotiv sektörü kendini dönüştürerek ayakta kalabilir”

Seminerin açılışında konuşan EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, “2035 Rotamız: Geçmişin İzinden Geleceğe” temasıyla düzenledikleri seminerin, otomotiv sektörünün dünden bugüne yaşadığı dönüşümü ele alarak geleceğin fırsatlarına ışık tutacağını söyledi. Seminerler dizisinin ilkinin büyük resme bakarak sektörel vizyon geliştirmek isteyenler için önemli bir rehber niteliğinde olduğunu dile getiren Torun, ” Teknolojideki hızlı dönüşüm sektörümüzü dönüştürüyor. Otomobiller bugün artık teknolojik tekerlekli cihazlara dönüştü. Üyelerimizin bu hızlı dönüşüme ayak uydurması için biz bu seminerle yol gösterici olmak istiyoruz. Bu çağda değişimi yakalayamayanlar yok olacak. Ülkemiz dünya otomotiv pazarında iyi bir noktada. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa birincisiyiz. Araç üretiminde Avrupa’da 5. Sıradayız. Traktör üretiminde dünya üçüncüsü, dünya araç üretiminde ise 13. Sıradayız. Otomotivde daha iyi bir noktaya gelmemiz için değişime ayak uydurmaktan başka çare yok. Çinli firmalar her gün 38 patent başvurusu yapıyor. Dönüşen dünyada da yerimizi ancak kendimizi dönüştürerek ayakta kalabiliriz” dedi.

İduğ: “2025’te küçülme ve kar erimesi yaşanacak”

Seminerin ilk paneli ‘Geçmişin İzinden Bugüne’ başlığı ile yapılırken, panelin moderatörlüğünü EGOD ve Bornova Belediye Geçmiş Dönem Başkanı Dr. Mustafa İduğ yaptı. İduğ konuşmasında 2025 yılının zor bir yıl olacağını belirterek, stok yönetimi, finansal okur yazarlık ve insan kaynaklarına sahip çıkanların ayakta kalacağını söyledi. İduğ, 2025 yılında da kar erimesi ve küçülmenin yaşanacağını, finans yapıları güçlü olanlar için alım dönemi olduğunu vurguladı.

Tiryaki: “Tehditler ve fırsatlar bizi bekliyor”

Tirsan Kardan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki ise gelecek 10 yılda sektörlerinde büyük bir değişim yaşanacağına dikkat çekerek, yeni nesil araçların payının hızlı bir şekilde yükseleceğini kaydetti. Trump ile birlikte dünyada küreselleşmenin yavaşlayacağını ve yeni blokların oluşacağının altını çizen Tiryaki, “ABD dünyada 2.5 trilyon dolar ile en fazla ithalat yapan ülke ancak bu ülkeye diğer ülkelerden yapılan ihracatta gümrük vergileri ciddi oranda artırılacak. Bu da dünya ekonomisinin seyrini değiştirecek. Sıfır karbon salınımı hedefi ise belirleyici olacak. Yapay zeka, otonom araçlar gelişecek. Kiralama daha cazip hale gelecek. Ama tüm bu tehditlere rağmen fırsatlar da olacak. Büyük hayaller kurmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyelim” dedi.

Baysak: “Stratejik hedefler konulmalı”

Terbay Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak ise Türkiye’nin dünyada ilk 10 ekonomi arasına girme hedefi olacak ise üretime destek vermekten başka şansı olmadığını söyledi. 2035 hedeflerine ulaşmak için Türkiye’nin otomotiv başta olmak üzere her alanda stratejiler belirleyerek yol alması gerektiğine dikkat çekti.

Özpoyraz: “Çok ortaklı büyük işletmeler ile rekabet edilebilir”

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz da otomotiv sektörünün çok hızlı dönüştüğüne dikkat çekerek, yeni dönemde ayakta kalabilmek için çok ortaklı büyük işletmelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özpoyraz, Çinli firmaların 20 milyon araç ürettiğine işaret ederek, elektrikli araçlar konusunda Çin ile rekabet etmenin çok zor olduğunu anlattı.

Karakoç: “Sektör hızla dönüşümünü sağlamalı”

2035 Projeksiyonu: Geleceğin Teknolojileri ve Fırsatları panelinde konuşan Bakırcı Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karakoç, elektrikli araç üretiminin 5 yıl daha hızlı bir şekilde gelişeceğini söyledi. Teknolojik değişim ile birlikte otomotiv sektörünün de başta aşağıya değişeceğinin altını çizen Karakoç, “Şu anda otomotiv sektörü olarak bu dönüşüme hazır değiliz. Özellikle satış sonrası hizmetlerde büyük değişim olacak. Teknolojilik araçlarda sadece kaza yapıldığında kaporta için hizmet verilecek. Onun dışındaki tüm hizmetler ortadan kalkacak. Türkiye’nin elektrikli araçlarda BYD ve TESLA ile rekabet etme şansı yok. O araçlarda yüzde 30 maliyet avantajı var. Sektörün hızla dönüşümünü sağlaması gerekiyor” diye konuştu.

Sapmaz: “Elektrikli otomobilde satışlar daha da artacak”

Şarj İstasyonları ve Çevresel Dönüşüm panelinde konuşan Vallbox Kıdemli Ürün Uzmanı Furkan Sapmaz ise Türkiye’de elektrikli araç satışlarının bu yıl 80 bin adeti bulacağına dikkat çekerek, şarj teknolojilerinin de hızlı bir şekilde geliştiğini söyledi. 9982 şarj noktasının bulunduğunu belirten Sapmaz, 24 bin 848 şarj soketinin bulunduğunu belirterek şarj konusunda bir sıkıntının olmadığını bu nedenle satışların daha da artacağını vurguladı.