DSU Gönüllülerinin en temel amacı Urla ya ait yeme içme geleneklerini araştırmak, sürdürmek ve gelecek nesillere, kendilerine nasip olan nimetleri, zenginliği aktarabilmektir.
Urla da yaşayanlar olarak tarım ve gıda ile aramızdaki bağ şimdilik büyük metropollerde yaşayanlara göre çok daha sıkı. Urla‘mızda hala ‘soframıza gelen en son yaban ete ’ yani çiftliklerde yetişmemiş deniz ürünlerine ulaşabiliyoruz. Bunu hem denizlerimizin hala kirlenmemiş olmasına hem de kıyı balıkçılarımızın emeklerine borçluyuz.
Doğal Sofra Urla Derneğinin ‘‘Yerli Malı Haftası‘‘ kapsamında artık geleneksel hale getirdiği ‘‘Urla Usulü Balık Çorbası‘‘ için Urla İskele Su Ürünleri Kooperatifi İskorpit, Kırlangıç, Adabeyi (Lipsos) -ki Lipsos son zamanlarda kıymete bindi- gibi balıklar, Yerli Malı Haftasından önce toplanıyor, temizleniyor. DSU gönüllüleri de, gerek şarkılar mırıldanarak, gerek soğan doğrarken gözleri yaşararak kollektif bir ritüel ile, aşağıdaki tarifte olduğu gibi bu balıkları haşlayıp balık suyu elde ettikten sonra, tek tek, ince ince, tüm kılçıklarından arındırıyor, domates ve pirinçle hazırlanan geleneksel çorbayı hazırlıyorlar. Ayrıca üyelerin evlerinde pişirip getirdikleri ekşi maya ekmek katığıyla bu zengin çorba, soğuk bir Aralık gününde, yerli kıyı balıkçılara, onlara bu lezzeti öğreten büyüklerine, çevre ve denizlerimize şükranlarını ilettikleri bir şölene dönüşüyor.
Doğal Sofra Urla Derneği
URLA USULÜ BALIK ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler
1 kg balık için.
Kullanılan balık cinsi :
Adabeyi, iskorpit, kırlangıç.
Yarım çay bar. Zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
4 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
Şişe domatesi 5,6 yem. Kaş.
1 çay bardağı pirinç
Limon ve maydanoz
Yapılışı
İlk olarak balıklarımızı temizleyerek yıkıyoruz. Daha sonra pişireceğimiz tencereye koyuyoruz ve üzerini 3 parmak geçecek kadar su, defne ve karabiber ekleyerek balıklar hafif yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Pişen balıklarımızı bir kevgirle bu sudan çıkarıyoruz ve kılçıklarını temizleyerek küçük küçük parçalara ayırıyoruz.
Başka bir tencerede küçük küçük doğradığımız soğanı zeytinyağı ve tereyağı karışımında kavuruyoruz. Şişe domatesimizi ekliyoruz. Malzemelerimiz iyice kavrulunca balıkları pişirdiğimiz suyu süzgeç ile süzerek tenceremize ekliyoruz. Su kaynamaya başlayınca pirincimizi ekliyoruz. Dibi tutmasın diye arada karıştırıyoruz. Pircilerimiz pişince balıklarımızı, doğradığımız maydanozları ve tuzunu ekliyoruz. Bir taşım kaynadıktan sonra çorbamız hazır. Limon eşliğinde servis ediyoruz. AFİYET OLSUN ..