Dilan Polat kara parada kum tanesi
Tuncay Mollaveisoğlu
Türkiye, sosyal medya fenomeni Dilan Polat’ın merkezinde yer aldığı kara para aklama meselesini bol magazin sosu ve aşırılık, görgüsüzlük, lümpenlik taşan görüntülerle tartışıyor.
Dilan Polat ve ekibinin akladığı öne sürülen kara para, Türkiye’de bir yılda aklanan paraya bakıldığında buzdağının görünen yüzü bile değil.
Hatta denizde kum tanesi bile değil.
Uluslararası raporlarda Türkiye’de aklanan kara paranın yılda 3 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Ancak uzmanlara göre bu para 70 milyar dolara kadar ulaşıyor.
AKP iktidarıyla birlikte memleket, kara paranın kirli paranın çekim merkezi oldu. Bu iktidar döneminde 2015 ve 2021 yıllarında iki kere gri listeye girdik. Yani kara para aklayan, terörün finansmanına karşı yeterli güvence sağlayamayan ülkeler listesi.
Türkiye ile birlikte Kamboçya, Moğolistan, Myanmar, Pakistan, Nikaragua, Panama, Uganda, Zimbabve gibi ülkeler listede yer alan ülkelerden bazıları…
1 trilyon doları aşan gayrisafi milli hasılasıyla yani ekonomik büyüklüğüyle de gri listede yer alma rekoru Türkiye’de.
Kara para, uyuşturucuyu, çeteleri ve mafyayı da beraberinde getirdi. Öyle ki artık sokaklarda iki ayrı ülkenin mafyasının hesaplaşmalarına tanık oluyoruz.
Türkiye, yalnızca kara para aklama ve terör finansmanının gözlemciliğini yapan FATF üyesi ülkeler açısından değil ABD dış işleri bakanlığı tarafından da yine aynı başlıkta birincil riske sahip ülkeler kategorisinde yer alıyor.
Memleket, Dilan Polat ve beraberindeki sosyal medya fenomenlerinin sabun köpüğünü tartışadursun buzdağının görünmeyen yüzü büyük bir sorun olarak önümüzde büyüyor.
Kötü iyiyi kovuyor, kara para yarattığı sosyal çöküntü ve güvenlik endişesinin yanı sıra, yabancı sermayenin, kalıcı yatırımların ülkemize girmesine de engel oluyor.
*
Yorumlar