Yaptığı yazılı açıklamada Zabıta Teşkilatı’nın sorunlarına değinen CHP’li Kılıç, “198 yıllık köklü tarihi olan zabıta teşkilatının halen bir meslek kanununun olmaması mesleğin saygınlığına ve etkinliğine zarar vermektedir. Zabıta teşkilatının 198 yıllık tecrübesi bir meslek kanunu ile desteklenmeli, böylece mesleğin standartları yükseltilip, çalışanların hakları güvence altına alınmalıdır” dedi.
Kılıç, şunları kaydetti:
“Zabıta teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir. Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir.” denmektedir. Belediyelerin asli görevi; toplumsal hayatı düzene koymak, sosyal esenlik ve huzuru sağlamak ve mahalli/müşterek ihtiyaçları karşılamaktır. Bu görevlerini yerine getirirken en önemli aracı da zabıta hizmetleri vasıtasıyla denetim yapmak ve kuralları uymayanlara yaptırım uygulamaktır. Hal böyle iken 198 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Belediye Zabıtası maalesef birçok sorunuyla baş başa bırakılmıştır.
BELEDİYE ZABITALARININ ÖZLÜK HAKLARI YETERSİZ
Zabıtaların masa başı iş yapan büro memurları gibi Genel İdare Hizmetleri Sınıfı içerisinde yer aldığını vurgulayan CHP’li Kılıç, kolluk kuvveti olarak 7/24 esasına göre, sahada görev yapan zabıtaların bu meslek sınıfı içerisine sığmadığını söyledi. Ayrı bir meslek sınıfı olarak kabul edilmeyen zabıtaların bu nedenle gerek özlük hakları yönünden gerekse meslekleri yönünden mağduriyetler yaşadığını, bu mağduriyetlerin giderilmesi için ilk işin Zabıta Teşkilat Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini ifade etti.
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda sayılan belediye zabıtalarının ayrı bir sınıf olarak kabul edilmesi meslek olmanın önünü açacak ve 3600 ek göstergeden faydalanabileceklerdir. Sürekli sahada ve güvenlik tehdidi altında görev yapan belediye zabıtaları 3600 ek göstergeyi hak etmektedir. 7/24 esasına göre çalışan ve her türlü olağan dışı durumlarda sahada görev başında olan belediye zabıtalarına yıpranma hakkı tanınmalıdır. Görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta müdürü, zabıta amirliği, zabıta komiserliği gibi görevler vekaleten yürütülmektedir. Bu uygulamaya son verilerek görevde yükselme sınavları yapılmalı ve mülakat olmadan görevlendirmeler asaleten yapılmalıdır. 2021 Yılında Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde yapılan ve muğlak ifadelerle dolu olan düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Mesai ve yemek ücretleri yetersizdir. Belediyelerde zabıta kadrosu dışında personel çalıştırılmasının önüne geçilmelidir. Görevlerinden dolayı yaralanmaları, hastalanmaları veya hayatlarını kaybetmeleri halinde tazminat ödemesinin önü açılmalıdır.
Zor şartlar altında kentlerimizin düzeni, huzuru ve kamu sağlığı için 7/24 çalışan tüm zabıtaların Zabıta Haftası’nı en içten dileklerimle kutlar, mesleki mücadelelerinde yanlarında olduğumu bilmelerini isterim.
…