Arzu Acurol, göçmen bir ailenin kız olarak dünyaya geldi. Yemek konusunda araştırmacısı yazar, gurme ve iyi bir aşçı. Çok başarılı araştırmaları var, gelenek ve görenekleri çok iyi biliyor. Özellikle bölgesel yemekler konusunda uzmanlaşmış. Bildiklerini ve öğrendiklerini kendisine saklamıyor, yazıyor, kitapları çok satıyor.
Uluslararası 17. Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nde tanıştım kendisiyle. Belki de en önemli kitabını Türkiye’nin turizmde marka kenti bir ilçe adına çıkarmış. Kitabın adı, “Rakı Balık Ayvalık”. Ama bence artık Ayvalık, böyle anılmak istemiyor. Gastronomisi, butik otelleri, mezeleri, dünyanın en uzun kumsalları, tabiat parklarını da unutmamak gerekiyor.
Kendisi ile yaptığımız sohbette Ayvalık ve körfez üzerine konuştuk. Ayvalık ve bu bölgenin çok özel yemekleri, otları, balıkları, zeytin ve zeytinyağı sohbetin konusuydu. Bugüne kadar dört kitap yazmış dördü de yemek üzerine sırada beşinci kitabı olduğunu söylüyor Arzu Acurol. Kitap hakkında bir tek adını söyledi ‘Rakı Balık Ayvalık-2’ biz de merakla bekliyoruz içindekilerini. Midilli’den gelen kafile de Arzu Acurol’un Rakı Balık Ayvalık kitaplarının Yunancaya çevrilmesini yazardan istemişler; neden olmasın.
Arzu Acurol’a “biraz kendinden bahseder misin?” dediğimde şöyle söz etti:
“Ben gıdaya saygıyı, derme çatma mutfaklarında az ve kısıtlı imkanlarla yemek yapan büyüklerimden öğrendim. Bahçeden ya da dağdan toplanan ot, yeşillik, sebze meyve önce sofra bezine serilir. Sonra bitkinin üzerindeki kurt, karınca, böcek gibi canlıların oradan yeniden yaşamlarına devam etmeleri için otların arasından çıkmaları ve doğaya karışmaları sağlanırdı. Ben bu şekilde gördüm öğrendim ve bu yolu ben de izliyorum börtü böceğin yaşam hakkı için. Rakı Balık Ayvalık kitabının ikincisi Aralık ayının sonunda çıkıyor, ilk kitabım 15 baskı yaptı. Kitabımda, altın değerindeki ot, deniz ürünleri, balık çeşitliliği ve olmazsa olmaz zeytin yağımızla hazırlanmış mezeler yer alıyor.”
Acurol’un menüsü festivalin “Gala Yemeği”nde yer aldı. İşte onlardan bazıları: Sure (Kaburga Dolması) bayram ve özel günlerde yapılır. Edremit’in ünlü yağlı pidesi (kuyruk yağının kıkırdakları ile yapılır) Balıklı bamya, Turp otlu cacık, çilekli turp otu. Kaburga dolmasının iç pilavı ve erişteli sülünezi ünlü şef Hazer Amani’nin yaratıcı dokunuşları ile birlikte yapıldı.
Sağlıcakla kalın