28 Eylül Uluslararası Boşnak Günü kutlu olsun

» Köşe yazarları » 28 Eylül Uluslararası Boşnak Günü kutlu olsun

Doğan Prepol yazdı…

 

27-28 Eylül 1993’de kuşatma altındaki Sarajevo’da toplanan Boşnak Meclisi 1907 ‘de Avusturya – Macaristan işgal yönetiminin kararı ile kimlik ve dili Sırpça ve Hırvatça diye yok sayılan Boşnakların millet adı ‘BOŞNAK’ dili’ de ‘BOŞNAKÇA’ olduğu tarihi oturumda yeniden kabul ve ilan edildi.

 

28 Eylül 1993’te bütün Boşnak entelektüeller Saraybosna’da Boşnaklar Meclisi adıyla toplanıp Boşnak kimliğinin ebediyen var olacağını dünyaya ilan ettiler.

 

28 Eylül Bosna’da Sancak’ta Boşnakların yaşadığı tüm coğrafyalarda anma toplantıları ile Boşnak Günü olarak kutlanıyor.

 

Aliya İzzetbegoviç ve silah arkadaşları Boşnakların manevi ve kültürel varlığını korumak ve devam ettirebilmek için gerçek anlamda ağır bedeller ödediler. Sırplar, Aliya İzzetbegoviç’in Bosna için başlattığı kurtuluş savaşını karalamak için her yola baş buruyor he şeyi yapıyor. Sırplar ve Hırvatlar bir tek Bosna Hersek topraklarını paylaşma konusunda hemfikir olurlar.

 

Yani 28 Eylül biz Boşnaklar için ne kadar önemli bir günmüş değilmi.

 

Bugünün Boşnak milleti için ayrı bir önemi olduğunu benim gibi Boşnaklar biliyor. Benim bildiğimi Dernelerin ve Federasyonların da bildiğini zannediyordum yanılmışım. Çünkü ne bir konferans ne bir etkinlik düzenlemediler.

 

Umarım Federasyonlar ve Dernekler 2025 in 28 Eylül’ünde çok güzel bir konferans düzenler.