Bosna’da ‘mavi Kelebekler’, ölülerin sessiz çığlığı oldu!

» Köşe yazarları » Bosna’da ‘mavi Kelebekler’, ölülerin sessiz çığlığı oldu!

Bosna Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan ‘Mavi Kelebekler’ adeta hayatını kaybeden 312 bin kişinin sessiz çığlığı oldu ‘Mavi Kelebekler’i bizler yalnızca kelebek olarak biliyoruz belki, belki de bir kısmımız ‘Mavi Kelebekler’in Boşnaklar için ne anlama geldiğini biliyor olabiliriz. Yıllar önce Bosna’da yapılan katliamların Boşnak soykırımının dehşet verici sonuçlarını az çok hepimiz biliyoruz. MEZARLAR MAVİ KELEBEKLER TAKİP […]

Bosna Savaşı’ndan sonra ortaya çıkan ‘Mavi Kelebekler’ adeta hayatını kaybeden 312 bin kişinin sessiz çığlığı oldu

‘Mavi Kelebekler’i bizler yalnızca kelebek olarak biliyoruz belki, belki de bir kısmımız ‘Mavi Kelebekler’in Boşnaklar için ne anlama geldiğini biliyor olabiliriz. Yıllar önce Bosna’da yapılan katliamların Boşnak soykırımının dehşet verici sonuçlarını az çok hepimiz biliyoruz.

MEZARLAR MAVİ KELEBEKLER TAKİP EDİLEREK BULUNDU

Bütün Avrupa’nın seyre durduğu Bosna Savaşı’nda 312 bin kişi öldü ve bunların 35 bini çocuktu. Bu katliamlar yetmezmiş gibi Sırp Çetnikler üstüne üstlük 50.00 kadına tecavüz edildi. Soykırımın izleri silinmeye çalışılsa da yaşanan acıların telafisi mümkün değil.

Eli kanlı Sırplar 1992 – 1995 yılları arasında Boşnaklara uyguladığı soykırım halen hafızalarda aynı sıcaklıkla yerini koruyor. İnsanlık dışı uygulamalarla savunmasız Boşnakları vahşice katlederken, gözlerini kan bürümüş vahşi Sırplar bununla yetinmiyor, öldürdükleri masum bedenleri parçalayarak oturdukları yerlerin çok uzaklarına, yerleşim yerlerinin dışına ve yerin metrelerce altına gömdüler. Bosna Hersek’in değişik yerlerinde Boşnaklar böylelikle bir anda ortadan kayboluyor ve nerede oldukları bilinmiyor. Masum Boşnaklara uyguladıkları soykırımı toplu mezarlarla gizlemek isteyen Sırplar şeytani planlarına metrelerce derine gömdükleri parçalanmış Boşnak bedenlerin bulunmasının önüne geçmek için metal parçalar koymuşlar.

AVRUPALI GÖZ YUMDU

Sırplar katliamların yanı sıra kadınlara genç kızlara çocuklara tecavüz etmişler tecavüz ettiği bazı kadınları da öldürdükten sonra parçalamışlar. Hamile Boşnak kadınlarını da katletmişler. 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en kanlı savaş Bosna Savaşı’dır. 20’nci Yüzyılın sonlarında Hollanda askerlerinin göz yumduğu Boşnak soykırımı yaşandı. Avrupalı göz yumdu ancak ‘Mavi Kelebekler’ göz yummadı ve toplu mezarları ortaya çıkardı. Sırpların Boşnaklara soykırım yaptığını ispat etti.

BOSNA SAVAŞI’NDA 312 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bosna savaşından sonra ortaya çıkan ‘Mavi Kelebekler’ adeta hayatını kaybeden 312 bin kişinin sessiz çığlığı oldu. 11 Temmuz 1995 tarihinde, Avrupa’nın göbeğinde Avrupa’nın bakışları arasında yaşanan Bosna savaşında 312 bin kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Kızılhaç Örgütü’ne göre bu kayıpların yaklaşık 200 bini, dünyanın kör gözleri önünde sistematik bir şekilde soykırıma maruz kalan Bosnalı Boşnaklara aittir. Bosna ve Kosova’da öldürülen sivillerin gömüldüğü toplu mezarların yerleri bilinmiyordu bulunamıyordu. Sırpların Boşnakları gömdükleri toplu mezarlar yıllar sonra ‘Mavi Kelebekler’ sayesinde bulunmaya başladı.

‘MAVİ KELEBEKLER’ HEM ÖLÜM HEM DE YENİDEN DİRİLİŞİN SİMGESİ

‘Mavi kelebekler’, mezarlarda açan ölüm çiçekleri ile beslenen, kanatları mavi renkli kelebek türüdür. Bu kelebekler Bosna savaşının ve Boşnak halkının acılarının simgesi haline geldi. Sırplar 1992 ve 1995 yılları arası Bosna savaşı sırasında toplu katliamlar düzenlemiş ve Boşnak cesetlerini kimsenin bulmaması için derin mezarlara topluca gömmüşler. Mezarların üstü toprakla kapatılmış ve çevrenin bitki örtüsüne uygun olarak yeşillendirilmişti. Sonrasında belli yerlerde kelebek nüfusunda belirgin bir artış görülmüştü. Bu kelebeklerin nasıl çoğaldığı konusunda araştırmalar yapılırken, incelenen toprağın altından toplu mezarın çıktığı görülmüş. Toplu mezarların üstünde normal denmeyecek derecede misk otu olarak bilinen veya Lavinia (yavşan otu), (ölüm çiçeği)  büyümüş. ‘Mavi Kelebekler’ bu ot ile beslenirmiş. Bu olay basına sızınca o bölgelerde yaşayan Boşnaklarda kendi yöntemleriyle birçok toplu mezara ulaşılmış. ‘Mavi Kelebekler’in kanat çırpışlarının boşuna olmadığı anlaşılmış.

‘MAVİ KELEBEKLER’ SAYESİNDE 300’DEN FAZLA TOPLU MEZAR BULUNDU.

Sonuç olarak Avrupa’nın göbeğinde Boşnaklara soykırım ‘Mavi Kelebekler’ ispat etmiştir. Her yıl Srebrenitsa’da düzenlenen anma törenlerinde Mavi Kelebekler sayesinde ortaya çıkan toplu mezarlarda bulunan cesetler düzenlenen törenle Srebrenitsa’da toprağa veriliyor. Bosna’da yaşayan bazı Boşnak aileler, annesinin, babasının, kardeşinin evladının savaş zamanından beri ne ölüsünü ne de dirisini bulunamıyordu fakat yıllar sonra ‘Mavi Kelebekler’in ortaya çıkmasıyla mezarları bile olmayan Bosnalı Boşnakların mezarları olmaya başlıyor. Boşnak aileler yakınlarının yıllar sonra dua edebilecekleri mezarları olduğu için bir nebze de olsa sevinebiliyorlar.  Bu gün bile Bosnalı Boşnaklar ‘Mavi Kelebekler’in popülasyonunun artığı yerlerde toplu mezarlar bulma umuduyla ‘Mavi Kelebekler’i takip ediyorlar. ‘Mavi Kelebekler’ diziler filmlere konu oldu.

Sağlıcakla Kalın