“Haklarımızdan ve hayallerimizden vazgeçmeyeceğiz”

» Bilim ve Teknoloji » “Haklarımızdan ve hayallerimizden vazgeçmeyeceğiz”

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir’de “Barış, Eşitlik, Dayanışma ve Kadın” konulu konferans düzenledi.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir’de “Barış, Eşitlik, Dayanışma ve Kadın” konulu uluslararası bir konferans düzenledi.

Swiss Otel’de yapılan konferansa yurt dışından da çok sayıda temsilci katıldı.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şube Başkanı Esen Alpagut, 5-8 Ekim tarihleri arasında ev sahipliğini yaptıkları konferansın ana temasının “Barış, Eşitlik, Dayanışma ve Kadın” olduğunu söyledi.

Şube olarak dileklerinin Cumhuriyet’in 100. yılında örnek bir çalışma ve elbirliği ile Cumhuriyet’in kadınlara kazanımlarını, Türk insanının değerini uluslararası katılımcılara tanıtmak olduğunu ifade etti.

Kadın erkek eşitliğine dikkat çeken Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Meral Güler şunları söyledi:

“Uzaklardan gelip bizlerle birlikte olan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Geçen yılkı genel kurul sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılında bugünkü genel kurulu burada yapma kararı kararı almıştık. 100. yıla girerken böyle uluslararası bir toplantıyı yapmak bizim için bir onur.

Türk üniversiteli kadınlar derneği izmir de konferans düzenledi

“İZMİR İLKLERİN ŞEHRİ”

100. yılına girerken Türkiye’deki ve dünyadaki kadınların durumunu konuştuğumuzda hemen hepsinin durumunun aynı olduğunu görüyoruz. Fakat muhafazakar kesimde daha da fazla. Bu direnişleri ilk veren kadınlar İzmir’in kadınları. İzmir’in şöyle bir özelliği var: Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk kurşun burada atıldı. Son düşman da buradan atıldı. O yüzden bizler için savaşın başlangıcı ve sonucu. İzmir için değerli olan bu ilkler burada oldu.

Ayrıca ilk kadın hareketi de burada oldu. O yüzden İzmir’in ilkleri çok büyük. Son verilere göre İzmir’in tarihi 8 bin yıl önceye dayanıyor. Bu yüzden İzmir’in kadınlarına teşekkür ediyorum”

Türk üniversiteli kadınlar derneği izmir de konferans düzenledi

“BARIŞ, DAYANIŞMA VE EŞİTLİK KADINLARIN ÖNCELİKLERİ”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın imzaladığı ÇEDES protokolüyle okullarda imam ve vaizlerin ders vermesinin laik eğitime aykırı olduğunun altını çizen Güler sözlerini şöyle sürdürdü:

“6 Şubat’ta bir deprem felaketi yaşadık, önce oradaki öğrencilerimize ulaştık. 8 Mart’ta da Hatay’da 29. şubemizi kuracaktık. Fakat oraya yardımlaşma ve dayanışma için gittik. 500’e yakın bursiyer kaydettik.

Barış, eşitlik ve dayanışma kadınların öncelikleri. Türkiye’de eğitim veren bir derneğiz. 1949 yılında kurulduk. O günden bu yana kamu yararına dernek olmuşuz. Hem dünya hem Avrupalı üniversiteli kadınlar derneğinin üyeleri olmuşuz. Fakat biz kendimizi Atatürkçü, Cumhuriyete inanan laik kadınlar olarak tanımlıyoruz ve böyle gençler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Türk üniversiteli kadınlar derneği izmir de konferans düzenledi

Eğitim sistemiyle ilgili imzalanan birtakım aksaklıklar, protokoller var. Biz laveb platformu içindeyiz. Şu anda ÇEDES gündeme geliyor. Hocalar, vaizler, imamlar birtakım değerler vermeye çalışıyor. Biz buna karşıyız. Çünkü onların değerleriyle laik cumhuriyetin eğitim değerleri birbirine uymuyor.

Aynı zamanda Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun içindeyiz. Orada mecliste bulunan vekillerle, kadın kolları başkanlarıyla iş birliği yaparak ‘haklarımızdan eşitlikten vazgeçmiyoruz’ diye haykırdık. Özellikle siyasete katılım ve karar alma mekanizmalarına katılımda eşit haklardan söz ediyoruz. Bunları savunmaya devam edeceğiz.

Türkiye’deki özellikle muhafazakar kesimdeki kadının işi çok zor. Ama hep birlikte güçlüyüz. Bunun da üstesinden geleceğimize inanıyoırum. Hiçbir zaman haklarımızdan ve hayallerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” 

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Meral Güler’in açış konuşmasının ardından Hukukçu Yazar Nazan Moroğlu, ‘100. Yılında Cumhuriyet Kadınları’ başlığında bir konuşma yaptı.

Cumhuriyet tarihi boyunca Türk kadınının verdiği mücadeleyi anlatan Moroğlu, Atatürk’ün öncülüğünde başlayan devrimlerle elde edilen kazanımları sıraladı.

Türk üniversiteli kadınlar derneği izmir de konferans düzenledi

Türk kadınının avrupadaki hemcinslerinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkını elde ettiğini hatırlatan Nazan Moroğlu, Türkiye’nin “İstanbul Sözleşmesi”nden çıkmasına da tepki gösterdi.

Yurt içinden ve dışından bir çok katılımcının konuşmalarıyla destek verdiği konferans’ta tüm dünyada kadınların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi.

Bu gün tüm günü konferansla geçiren dernek üyeleri, yarın da Kongre’ye katılacak, “Avrupa Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin “Saymanı”nı beliryecek. Kongre’de Türkiye’den 6 delege oy kullanacak.