26 Temmuz 1922.. Yani Büyük Taarruz..
Büyük Taarruz Kurtuluş Savaşı’nın son safhasıydı.
İşgalci emperyalist güçlere karşı Atatürk’ün önderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşımızın en önemli aşamalarından biri de, hiç kuşkusuz 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da diğer adıyla Dumlupınar Meydan Muharebesiydi.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlanması, ardından Yunan Ordusunun bozguna uğrayıp kaçmaya başlamasıyla Kütahya kurtarılmış oldu.
Ve hemen ardından tarihe geçen o emir geldi 1 Eylül günü Gazi Paşa’dan;
“Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir… İleri..!”
Bu emirle birlikte emperyalist güçlerin maşalarını vatan topraklarından defetmek, püskürtmek ve denize dökmek için şahlandı Türk Ordusu büyük önderinin arkasında.
Ve İzmir’e doğru ilerlemeye başladı.
Önce Uşak kurtarıldı. Sonra Eskişehir.
19 Temmuz 1921’de hava kararırken girdikleri Eskişehir’den, tam 14 ay sonra, 2 Eylül sabahının ilk ışıklarında çıkmak zorunda kaldı “İşgalci Yunan Ordusu”nun süvari birlikleri.
Kaçma ve kovalamaca devam ediyordu. Namussuzlar kaçarken bile yakıp yıkmayı ihmal etmiyorlardı.
3 Eylül günü Selendi, Eşme kavuştu bağımsızlığına.
4 Eylül’de Bayındır,
5 Eylül’de Buharkent, Kuyucak, Nazilli ve Sultanhisar,
6 Eylül’de Söke, Köşk, Umurlu ve Balıkesir,
7 Eylül’de İncirliova, Germencik ve Aydın,
8 Eylül’de Burhaniye ve Manisa,
Ve nihayet 9 Eylül..
9 Eylül’de İzmir de kurtuldu işgalcilerinden.
9 Eylül 1922 sabahı Ahmet Zeki Bey komutasındaki 2. Süvari Fırkası, ardından Mürsel Paşa komutasındaki 1. Süvari Fırkası birlikleri İzmir’e girdi.
Sonrasında 5. Süvari Kolordu Komutanı Mirliva Fahrettin Paşa, komutasındaki birliklerle saat 10.00’da girdi İzmir’e.
Yunan bayrağını indirip Türk bayrağını göndere çeken ‘Kürt Reşo’ lakaplı Diyarbakırlı Süvari Çavuş Reşat Nazlı, tarih kitaplarındaki yerini aldı o gün.
Mustafa Kemal Paşa’nın ordulara, o tarihi günde; 1 Eylül’de verdiği o tarihi emirle başlayan ve 18 Eylül’e kadar, 18 gün devam eden “Takip Harekatı” sonucunda, Batı Anadolu tamamen temizlendi işgalcilerden.
Takip Harekatı’nın başarı ile sonuçlanması sayesinde İzmit bölgesinden İstanbul Boğazı’na, Balıkesir bölgesinden Çanakkale Boğazı’na kadar Türk ordusu için hayati önem taşıyan diğer stratejik hedefler de İtilaf Devletlerinin işgalinden, olaysız olarak ve barış yoluyla kurtarıldı.
Türk ordusunun kazandığı bu zafer, Mudanya Ateşkes Antlaşması’na giden süreci başlattı.
Türkiye, Mudanya Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayarak bağımsızlığını kazandı.
İzmir kurtuldu Türkiye küllerinden yeniden doğdu.
İzmir’in kurtuluşu haberleri 10 ve 11 Eylül tarihlerinde Anadolu basınında yer aldı.
Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin ilk sayfasında İzmir’in kurtuluşu haberi “Süvarilerimiz Cumartesi günü öğleden evvel 10:30’da İzmir’e girmişlerdir. İzmirliler bu suretle Yunan kabusundan kurtulmuşlardır” başlığı ile verildi.
10 Eylül 1922’de New York Times gazetesinde yayımlanan haberde, “Fransız Deniz Kuvvetleri Bakanlığı’nın aldığı haberlere göre, İzmir’e giren Türk birliklerinin düzgün davranış sergiledikleri belirtilmiştir” denilmişti.
İzmir’in kurtuluşunun ardından Mustafa Kemal Paşa, yabancı basını kabul etti.
1 Ekim 1922 tarihli New York Times gazetesinde kendisiyle ilgili geniş haber ve yorumlara yer verildi.
Gazetede tam sayfa çıkan haberde, 41 yaşındaki Mustafa Kemal Paşa’nın portresi kullanılmış “Küllerinden Doğan Türkiye” karikatürü yayınlanmıştı.
İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yılını kutladığımız bu günde, başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, yazdıkları destanla tarihe altın harflerle kazınmış tüm silah arkadaşlarını, minnet ve şükranla anıyoruz.
Kurtuluşun gerçekleşmesinde çok büyük katkıları olan yiğit efelerimize, cesur kadınlarımıza, daima ordusunun yanında olan yurtsever halkımıza, gözünü budaktan hiçbir zaman esirgememiş kahraman gazilerimize, yurdun işgalden kurtulması için, göğüs göğüse çarpışarak canını vermiş tüm “Mehmet”lere, tüm şehitlerimize bir kere daha rahmet diliyoruz.
Ve diyoruz ki;
9 Eylül destandır.
9 Eylül kurtuluştur.
9 Eylül özgürlüktür.
9 Eylül bağımsızlıktır.
9 Eylül yeniden doğuştur.
9 Eylül İzmir’dir.
9 Eylül Atatürk’tür.
KURTULUŞUN YÜZBİRİNCİ YILI KUTLU OLSUN.
NİCE YÜZYILLARA GÜZEL İZMİR.