17’nci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali

» Köşe yazarları » 17’nci Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali

Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nin bu yıl 17’ncisi düzenlendi. Her yıl bir önceki yıla göre daha güzel ve heyecan verici gecen festivale gördüğüm kadar yoğun ilgi bir var diyebilirim. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası (ATO), Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Duyusal Analiz Laboratuvarı (ATOLAB) ile Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından organize edilen […]

Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nin bu yıl 17’ncisi düzenlendi.

Her yıl bir önceki yıla göre daha güzel ve heyecan verici gecen festivale gördüğüm kadar yoğun ilgi bir var diyebilirim.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası (ATO), Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Duyusal Analiz Laboratuvarı (ATOLAB) ile Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından organize edilen festivalde neler yoktu ki?

Ayvalık Belediyesi’nin yenilediği Zeytin Müzesi gerçekten görülmeye değer bir olmuş, zeytinin nasıl işlendiği sırasıyla gösteriliyor. Zeytinyağı ve sabunun yapılış yolculuğunu burada görebilirsiniz.

Barbunun çiftliğinde gerçekleştirilen ilk hasatta Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin zeytinin tarihteki yolculuğunu anlattı. Daha sonra ilk zeytin hasat gerçekleştirildi. Gerçekten bu etkinliğe yalnız Ayvalık halkı değil çevre ilçelerden gelenler ve yazlıkları Ayvalık ve çevresinde olan çok sayıda yurttaşın katılması çok hoştu.

Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde düzenlenen etkinliklerde büyük ilgi görürken benim en çok ilgim çeken Doğan Doğan’ın ‘Asırlık Zeytin Ağaçları Sülietleri’ sergisi, sergide yaklaşık 50’ye yakın değişik zeytin ağaçları fotoğraflarının yanına zeytinin nerelerde nasıl isimlendirildiği Kuranı Kerimde, Tevrat’ta ve İncil’de nasıl geçtiği ve ünlü kişilerin zeytin hakkında söyledikleri yer alıyordu. Büyük emek isteyen bir sergi, diyebilirsiniz zeytin ağacı fotoğrafının yanına yazılar yazılmış işin aslı öyle değil aslında. Fotoğraflarda fotoşop ve oynama yok nasıl çıktıysa doğal olarak sergileniyor her bir zeytin ağacı fotoğrafına baktığınızda öyle şeylere benzetiyorsunuz ki kendiniz bile inanamıyorsunuz. Bir fotoğrafın çekimi saatler hatta günlerce sürmüş. Bu sergi birçok yerde birçok defalar sergilenmiş kaçıranlar umarım bu serginin bir daha açılacağı yeri öğrenir giderler görürler ve söylediklerimde ne kadar haklı olduğumu görürler.

Uzun yıllar basın sektöründe çalışan Yeliz Pulat Narin yıllarca emek verdiği sektöre noktayı koymuş ve yeni maceralara yelken açmak için girişimciliğe soyunmuş görünen o ki çokta başarılı olmuş. Bir marka yaratmış  ‘Sabun Ayvalık’ yarattığı bu marka altında ‘Sabun Ayvalık Hasat Kokuları Koleksiyonu’nu piyasaya sunmuş. Yavaş yavaş koku sayılarını arttırmış kokular işyerlerinde ve konutlarda aranır duruma gelmiş bu yolda yavaş fakat emin adımlarla ilerliyor gerçekten kokuların her biri çok güzeldi. Kokladığınız zaman sizi almaya davet ediyor içine çekiyor. Her bir kokuda Zeytinin değişik kokularını alabiliyorsunuz. Şunu da söylemek isterim ki festival için Midilli’den gelen kafile de kokuyu çok beğenmiş ve Midilli’de de bu kokunun Midilli’ye getirilmesi için görüşmeler yapacaklarını söylediler.

Ayvalık Belediyesi destekleriyle kurulan, S.S. Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi “Zeytinli Baklava” üretmiş tadına baktım ben gurme değilim ancak tatlıyı çok seven biri olarak şunu çok rahat söyleyebilirim baklavayı yediğiniz zaman hem zeytinin,  hem baklavanın o tatlı tadını alıyorsunuz gerçekten damakta hoş bir tat bırakıyor kesinlikle denenmesi gereken bir tat diyebilirim.

‘Rakı balık Ayvalık’ kitabının yazarı Arzu Acurol’un başarılı çalışmalarını ve Midilli den gelen heyetle ilgili izlenimlerimi de sonraki yazılarım da devam edeceğim.

Sağlıcakla Kalın