Tekstil sektöründe uluslararası pazar elden kayıp gidiyor!

» Büyük Manşet » Tekstil sektöründe uluslararası pazar elden kayıp gidiyor!

Yüksek enflasyon, maliyet artışları ve dünyadaki olumsuz gelişmeler Türk tekstil sektörünün uluslararası pazardaki imajınına ve gücüne zarar vermeye devam ediyor.

İş insanı Engin Acar, tekstilin otomotiv sektöründen sonra Türkiye ekonomisi içinde en yüksek ikinci paya sahip olduğunu söyleyerek, sektörün zor günlerden geçtiğini belirtti.

Gazeteci Arif Enes Durak’ın sorularını yanıtlayan Acar, dünyada ve Türkiye’de yaşanan krizlerin sektörü sert bir şekilde vurduğunu belirterek, “Pandemi döneminde tekstil sektöründe başlayan kriz, önce Rusya- Ukrayna savaşıyla derinleşirken arkasından ülkemizde yaşanan depremle adeta dibe sürüklendi. Son olarak patlak veren İsrail – Filistin savaşı ise, Ortadoğu pazarını vurdu. Son yıllarda yaşanan felaketler, bizim gibi ihracatı yüksek sektörleri ciddi zararlara uğrattı” dedi.

“KİMSE ZARARINA ÜRETİMİNİ SÜRDÜRMEK İSTEMEZ”

Geçen yıla oranla bu yılın ilk sekiz alık diliminde tekstil ve hammaddeleri ihracatında yüzde 9,5 oranında düşüş yaşandığını ifade eden Acar, “Tekstil sektörü, bir süredir stoktan çalışıyor ancak bu uzun sürmeyecektir. Kimse zararına üretimini sürdürmek istemez. Yükselen maliyetler ve çalışan insan gücünde yaşanan düşüş nedeniyle özellikle iplik fabrikalarının daha ne kadar kendi kendini döndüreceğini tahmin etmek oldukça güç” diye konuştu.

Sektörde istihdamın az olduğuna dikkat çeken Acar, şöyle devam etti:

“Gaziantep ve çevre illerdeki deprem nedeniyle çalışacak personel bulmakta zorluk çekiyoruz. Ayrıca Tekstilde tedarik üssü olmamız için ‘full entegre’ sisteme geçmemiz, yani iplikçiyi, kumaşçıyı, konfeksiyoncuyu, baskıcıyı, nakışçıyı tek bünyede toplamalıyız. İşçi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir süreçte bu projeyi hayata geçirmek ve sektöre soluk aldırmak için uzun vadeli kredilerin bir an önce açıklanması gerekmekte.”

“TEKNOLOJİYİ GÖZDEN KAÇIRMAYALIM”

Sadece insan gücünden değil teknolojiden de en doğru şekilde yararlanılması gerektiğini belirten Acar, “Yatırımcı yol haritasını çizerken yeni gelişmelere paralel adım atmasını öğrenmeli. Rekabette bize üstünlük sağlayacak moda ve markanın yanı sıra, teknoloji kullanımını gözden kaçırmamalıyız. Teknolojinin sektöre entegre edilmesiyle birlikte; az maliyetle ve daha az enerji kullanımıyla daha hızlı çalışarak çok daha kaliteli sonuçlar almamızın önünü açılacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı