Onalan’dan İzmir için kritik deprem uyarısı

» Büyük Manşet » Onalan’dan İzmir için kritik deprem uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, İzmir için deprem uyarısında bulundu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, deprem uyarısında bulundu. Henüz kırılmayan fay hatlarının süresini doldurduğunu vurgulayarak,  “Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye’de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500’e çıktı.

Türkiye’de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. ‘Deprem olmaz’ dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı” şeklinde konuştu.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Koray Çetin Onalan, 2020 yılında İzmir’de yaşanan iki büyük depremi anımsatarak depremde yaşanan kayıpların kaderden kaynaklanmadığını söyledi.

Türkiye’nin, yaşanabilecek felaketleri zararsız atlatmak için alınabilecek önlemleri alması gerektiğini belirten Onalan, 6 Şubat depreminde  50.783 vatandaşın sorumsuzluk sonucunda yaşamını yitirdiğinin altını çizdi.

Başkan Onalan, yapılan araştırmalar sonucunda yaklaşık 500 fay hattının kırılma potansiyelinde olduğunu belirterek, “Türkiye’deki kamu kurumları ve üniversitedeki bilim insanlarının yaptığı çalışmalara göre, ülkemizde şu anda 500’e yakın deprem üretme potansiyeli olan fay var. 24 il ve yüzlerce ilçemiz bu fayların üzerinde yer alıyor. Ülkemiz ya fayların üzerine ya da en çok zararın olduğu alüvyon ovaların üzerine yerleşti. Sonuçta bir yüzyıl içerisinde neredeyse 200 bine yakın insanımızı kaybettik. Bu bir kader değildir” şeklinde konuştu. 

“30 MİLYON VATANDAŞ TEHLİKE ALTINDA”

Başkan Önalan, vatandaşların yerleşim alanlarını jeolojik koşullara göre seçmesi gerektiğini anımsatarak, “İstanbul’dan başlayıp İzmir, Çanakkale, Muğla, Aydın ve Antalya’ya kadar bir yay çizildiğinde 30 milyon vatandaşın metropolde yaşıyor” dedi.

Başkan Onalan, vatandaşların yerel seçimlerde depreme dayanıklı yapıları oluşturacak projelere ağırlık veren adaylara oy vermeleri gerektiği vurgulayarak, “30 Ekim 2020’de bir akıl tutulması yaşadık. 70 kilometre uzaklıktaki bir fay geldi, Bayraklı’da 117 yurttaşımızın canını aldı. Bu bize bir uyarıydı, İzmir’de bir deprem olmadı.

İzmir’de deprem üretecek faylar henüz kırılmadı ama kırılmayı bekliyor. Bu faylar kırıldığında İzmir’in durumu ne olacak, tartışılması lazım. Oda olarak meclise fay yasası sunduk. Bunun mutlaka alt yapısının oluşturulup, diri faylar üzerine yerleşen kentlerle ilgili çalışma yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

“DİRİ FAY SAYISI 500”

Onalan, İzmir’de diri fay sayısının aratacağını açıklayarak, “Depremler geçmişte vardı, bugün de var, yarın da olacak. Ama fayların belirlenmesi ciddi çalışmalar, özel uzmanlık isteyen konulardır. 1999’dan sonra bu konuda bilim adamları yetiştiriyoruz. Onların çalışmalarının sonuçlarını yeni yeni almaya başladık.

Daha 2 sene öncesine kadar Türkiye’de belki 200-250 tane diri faydan söz ederken; diri fay sayısı, şu anda 500’e çıktı. Türkiye’de 2 bin yıldır deprem üretmeyen faylar var ama süresini doldurmuş. Bundan daha önce haberimiz yoktu. ‘Deprem olmaz’ dediğimiz yerlerde faylar harekete geçti, deprem olmaya başladı. Oraya gidip, araştırma yaptığınızda bir diri fayın varlığını görüyorsunuz. Bu faylar artacak” şeklinde konuştu.

“İZMİR’DE HAZIRLIĞIMIZ YOK”

Türkiye ve İzmir’de vatandaşların can güvenliğini sağlamak merkezi ve yerel yöneticilerin temel görevi olduğunun altını çizerek, “Deprem riski altındaki ülkemizde, nasıl yurttaşlarımızı hayatta tutarız, bunu düşünelim. Afete karşı güvenli alanlar belirlemek zorundasınız. İstanbul depreminin yaklaştığı, İzmir’de de Tuzla Fayı’nın süresinin dolduğu söyleniyor. Bilim adamlarının çalışmalarından sonra ödev, merkezi ve yerel yöneticilerindir.

Afet konusunda ciddi irade koymayacak insanları lütfen seçmeyin” diye konuştu. İzmir’in tehlike altında olduğunu söyleyen Onalan, “İzmir’de mikrobölgeleme çalışması devam ediyor. Kentin belli bölümlerinde zemin araştırmaları ile hem karada hem denizdeki faylar araştırılıyor.

Bunların sonuçlarını bekliyoruz. Bilim adamları sanıyorum 2024 yılı sonunda neticeler alacak ve ortaya tablo çıkacak. Ama 2024’ün sonuna kadar deprem olup, olmayacağı konusunda garantisini veremiyoruz. Yarın deprem olduğunda İzmir’de hazırlığımız yok” konuşmasını noktaladı.