Dünya genelinde kuruyemiş ve kabuklu meyvelerin en önemli istişare platformu olan Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (INC), kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlığa faydaları konusunda yeni bir araştırma yayımladı. Araştırma, kuruyemiş tüketiminin, farklı sağlık durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini ortaya koydu.
Kuruyemiş tüketimi, kardiyovasküler riskin azaltılmasına yardımcı oluyor
Araştırmanın bulguları, kardiyovasküler hastalıklar, aşırı kilo/obezite, hipertansiyon ve dislipidemi gibi sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisi açısından kuruyemişlerin önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı gibi çeşitli kuruyemişlerin kan lipidleri üzerindeki etkisini değerlendiren 113 çalışma analiz edildi.
Ortalama günlük kuruyemiş tüketimi ve sağlık üzerindeki etkisi
Araştırma, günde 45,5 gram kuruyemiş tüketiminin, kuruyemiş tüketmeyen bir grup ile karşılaştırıldığında, toplam kolesterol, LDL (kötü) kolesterol, trigliseritler ve apolipoprotein B seviyelerinde orta düzeyde düşüşler sağladığını ortaya koydu. Bu bulgular, kuruyemişlerin kalp sağlığını iyileştirme potansiyelini destekliyor.
Uzmanlar kuruyemişlerin sağlık için güçlü bir kaynak olduğunu vurguladı
Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvadó, “Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalarına dair güçlü kanıtlar sundu.” diyerek, kuruyemişlerin sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olduğunu belirtti. Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi ise, kuruyemişlerin vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin olduğunu ve pratik bir atıştırmalık olarak sağlık açısından güçlü bir besin kaynağı sunduğunu ifade etti.