Sokak hayvanlarının bakımı, tedavisi ve sahiplendirilmesinde Türkiye’ye örnek çalışmalara imza atan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “Birlikte Yaşamak Mümkün” çalıştayı başladı. Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’ndeki iki günlük çalıştay sokak hayvanlarının yaşamını kolaylaştıran kararlar alınmasını amaçlıyor.
Çalıştayın açılışına HAYTAP temsilcileri, Hayvanlar İçin Projeler Derneği temsilcileri, akademisyenler ve yurttaşlar katıldı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sözlerine Bartın Amasra’da maden ocağındaki patlama nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşları anarak başladı. Başkan Tunç Soyer, “Bu sabah itibariyle 28 canımızı kaybettiğimizi öğrendik. Daha 13 kardeşimiz toprak altında. Sağ salim kurtulmalarını diliyoruz. Arkadaşlarımız dün geceden beri hazır. İhtiyaç durumunda orda olmak üzere bekliyorlar” dedi.
“BİZ DOĞANIN MERKEZİNDE DEĞİLİZ”
İnsanın doğanın merkezinde olmadığını, doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “Bizim doğa ile uyumlu bir hayat kurmamız lazım. Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsümüz aslında tam da bu fikrin bilgisinin üretileceği bir alan. Burada verilen bu emekler, doğa ile barışık bir hayatın kurulması için vesile olur, ona katkı verir” dedi.
“BİRLİKTE GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”
Barınağa terk edilen bir köpekle kürsüye çıkan Hayvanlar İçin Projeler Derneği Başkanı Funda Bonomo da “Başkanımıza ve belediyemize hem bu muhteşem tesisi hizmete aldıkları hem de sokak hayvanları için böyle bir çalıştay düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Birlikte güzel çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
RAPOR HAZIRLANACAK
Çalıştayın ilk gününde “Sokak hayvanlarına yönelik kamusal çalışmalar”, “Hayvan refahı, davranışları ve barınak yönetimi”, “Hayvan hakları bağlamında kentsel politika ve planlama”, “Bilinçli besleme ve pozitif davranış eğitimi”, “İdeal birlikte yaşamda, toplumsal iletişim’ başlıkları altında fikirler üretilecek, talep ile öneriler dile getirecek.
Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü ve Hayvanlar İçin Projeler Derneği tarafından organize edilen çalıştayın ikinci gününde ise katılımcılar, “Hayvan hakları üzerine yanlış ve doğru bilinenler”, “Şehir planlamada sokak hayvanlarının göz önüne alınıp alınmaması üzerine tartışmalar”, “Sokak hayvanlarının beslenmesine yönelik tartışmalar”, “İnsan ve hayvan yaşamının refahı için toplumsal uzlaşma”, “Toplumsal yaşam unsuru olarak sokak hayvanları” konu başlıklarında atölye çalışması yapacak. Çalıştay yarın atölye çalışmalarının ardından hazırlanacak raporla son bulacak.