Gediz Nehri: “Turgutlu’daki kirlilik Manisa ve İzmir’i tehdit ediyor”

» Büyük Manşet » Gediz Nehri: “Turgutlu’daki kirlilik Manisa ve İzmir’i tehdit ediyor”

GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, 30 yıllık başkanlık döneminde karşılaşılan çevresel sorunları ve çözüm önerilerini açıkladı

Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin yıllardır süregelen kirliliğine dikkat çekerek, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve diğer bölgelerdeki sanayi kaynaklı kirliliklerin hem insan sağlığını hem çevreyi tehdit ettiğini söyledi.

Gediz Nehri’nde yıllardır çözülemeyen kirlilik sorunu, Manisa’da düzenlenen bir basın toplantısında yeniden gündeme geldi. GEMA Vakfı Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu, 30 yıllık başkanlık döneminde karşılaşılan çevresel sorunları ve çözüm önerilerini açıkladı. Gediz Nehri’nin kirliliğine dair çarpıcı açıklamalarda bulunan Kilimcigöldelioğlu, yetkililerin daha etkin ve uzun soluklu çalışması gerektiğini vurguladı.

“Valiler daha uzun süre görev yapmalı”

Kilimcigöldelioğlu, Gediz Havzası’ndaki çevre sorunlarının çözülmesinde valilerin rolünün kritik olduğunu belirterek, “Manisa’da 30 yılda 15 vali değişti. Valilerin görev sürelerinin kısalığı nedeniyle Gediz Nehri’ndeki sorunlara yeterince odaklanılamıyor. Havza merkezlerindeki valiler en az dört yıl görev yapmalı ki sürdürülebilir sonuçlar alınabilsin,” dedi.

Kirliliğin kaynağı: OSB’ler ve arıtma eksikliği

Başkan Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’ni en çok kirleten kaynakların organize sanayi bölgeleri olduğunu ifade ederek şu detaylara yer verdi:

– Turgutlu OSB: 27 yıldır atık su arıtma tesisi kurmadı ve Gediz’i kirletmeye devam ediyor.

– Muradiye OSB: Atıklarını arıtmadan nehre bırakıyor.

– Akhisar Zeytin İhtisas OSB ve Kula Tabakhaneleri: Çevreye ciddi zarar veriyor.

– Zeytinyağı Fabrikaları: 150’ye yakın fabrika, Gediz’in kirlenmesinde büyük bir pay sahibi.

Kilimcigöldelioğlu, “Arıtması olmayan tüm organize sanayi bölgeleri ve belediyelere dava açacağız. Kanser oranlarının artışı bu kirliliğin açık göstergesidir” dedi.

Kirlilikle mücadele kapsamında eğitim çalışmalarına başlayacaklarını belirten Kilimcigöldelioğlu, “Ege Bölgesi’ndeki 11 ilde eğitim seferberliği başlatacağız. Her ilde 20 kişiye eğitim verilecek ve bu kişiler mahallelerde ve köylerde farkındalık çalışmaları yapacak,” açıklamasında bulundu.

Çözüm için ne yapılmalı?

Başkan Kilimcigöldelioğlu, Gediz Nehri’nin temizlenmesi için şu önerileri sundu:

– Tüm OSB’lerin modern atık su arıtma tesisleri kurması zorunlu hâle getirilmeli.

– Çevre denetimleri artırılmalı ve ihlal edenlere ağır cezalar uygulanmalı.

– Belediyelerin atık yönetimi konusunda etkin önlemler alması sağlanmalı.

Gediz’in geleceği tehlikede

Gediz Nehri, binlerce hektar tarım alanına hayat veren bir su kaynağı olmasının yanında, bölge halkı için ekonomik ve çevresel bir değer taşıyor. Ancak kirlilik, nehrin ekosistemini ve insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.