Haber: Onur Ulutaş
İskenderun’da iki çocuğu ile birlikte yaşayan gümrük müşaviri Gürsel Aydın ve eşi Yeşim Aydın, 7.8 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin ardından hasar alan evlerinden güçlükle dışarı çıkıp canlarını kurtarabildi.
Deprem sabahı, bir yıl önce aldıkları karavana binip harabeye dönen kenti gözyaşlarıyla terk ettiler. 8 ve 15 yaşlarındaki iki çocukla birlikte zorlu bir yolculuk sonrası İzmir’e ulaşan Aydın ailesi, geceleri bir akrabalarının Çandarlı’daki müstakil evlerinde geçirmeye başladı.
Çocukları için psikolojik destek almaya başlayan aile, deprem korkusunu yenemedi. Depremden en çok etkilenen ise 8 yaşındaki oğulları oldu. İskenderun’daki evlerinin karşısında yaşayan ve kendisi gibi 8 yaşında olan arkadaşının enkaz altında kalıp öldüğünü öğrenen küçük çocuk, bir an bile olsun ailesinin yanından ayrılmak istemediği için okula gitmeyi reddetti.
BABA GÜRSEL AYDIN, ÇAREYİ KARAVANI OKULUN ÖNÜNE ÇEKMEKTE BULDU
Psikolojik destek alan çocuğun kaydını ücretsiz olarak Karşıyaka’da Özel Sınav Koleji İlkokulu’na aldıran baba Gürsel Aydın çözümü karavanını her gün okulun önüne çekmekte bulunduğunu anlattı:
“Çocuğumuz ufak bir gürültüde deprem korkusu yaşıyor. Geceleri kabuslar görüyor. Okulda da farklı bir kokudan ya da gürültüden bile endişe edip kendisine güvenli bir alan aradığını söylüyor öğretmenlerimiz. Yaşadıklarımızı atlatmak biz yetişkinler için bile çok fazla. O, çok tedirgin olduğu için yanımızdan ayrılmak istemiyor, okula gitmek istemiyordu. Oğlumuzu rahatlatmak için, ‘Biz her gün senin yanında bekleyeceğiz, tedirgin olman gerek yok’ diyerek ikna ettik. Öğretmenlerimiz ve arkadaşları da ona bu süreçte çok yardımcı oluyor. Biz de sözümüzü tutup her gün okulun önünde bekliyoruz.”
8 YILLIK BİR HAYAT OLUR MU?
Anne Yeşim Aydın ise“Biz şanslıydık ama orada hayatını kaybedenler, yakınlarını kaybedenler oldu. Çok üzgünüz. İzmir’e geldik, oğlumuzun okul kaydını yaptırdık. Küçük olduğu için bazı şeyleri anlatmakta çok zorlandık. Karşı binamızda oturan arkadaşının enkaz altında kaldığını ve öldüğünü biliyor. Bu durum onu çok etkiledi. ‘8 yıllık hayat olur mu?’ diye soruyor sürekli. Çok korktuğu için psikolojik olarak destek vermek, güvende oluğunu, yanında olduğumuzu hissettirmek için, onu okulunun önünde bekliyoruz” diye konuştu.
Eşi ve özel bakıma gereksinimi olan 15 yaşındaki kızı ile her gün Saat 9.00’dan 17.00’ye kadar okulun önünde bekleyen ve günün büyük bir bölümünü karavanda geçiren Yeşim Aydın, yaşamlarının geri kalanını bir apartman dairesinde korku içinde geçirmek istemediğini söyledi.
“KARAVAN BİZİM İÇİN BÜYÜK ŞANS OLDU”
Baba Gürsel Aydın, satın almayı planladıkları bir arsa üzerinde prefabrik bir evde yaşama planı kurarken anne Yeşim Aydın ise geleğe dair hayallerini şı sözlerle paylaştı:
“Ne kadar belli etmek istemesek de hepimiz bir travma yaşadık, korkumuz devam ediyor. Bir daha apartman dairesinde yaşayabileceğimizi düşünmüyorum. Karavan bizim için büyük bir şans oldu. Yemeğimizi, çayımızı ,kahvemizi yapabiliyoruz. İyi ki karavanımız varmış diyoruz. Bize evsizliği hissettirmiyor ama keşke şartlar böyle olmasaydı. Ben daha keyifli zamanlarda karavan hayatına devam edeceğimize inanıyorum.”