İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Körfezin Geleceği, İzmir’in Geleceği” çalıştayı ile ilgili olarak bazı bilim insanlarının katılımının engellenmesini sert bir dille eleştirdi. Tugay, durumu “affedilir bir tarafı yok” şeklinde değerlendirdi.
İzmir’deki çevre çalıştayı neden engellendi?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Körfez’in temizlenmesine yönelik yapılacak bilimsel toplantıya katılmak üzere davet edilen üniversite akademisyenlerinin, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlükleri tarafından engellenmesini üzüntüyle karşıladığını açıkladı. Tugay, çevre sorununa çözüm bulmaya çalışan bilim insanlarının kendi kentlerindeki bu çalıştayda yer almasının son derece doğal olduğunu belirtti. Ancak, bazı akademisyenlere yönelik rektörlüklerin engelleyici tutum sergilemesini eleştirdi.
“Çevre sorunu nasıl siyasileşebilir?”
Başkan Tugay, bu durumu “Ülkenin çevre sorunu ile ilgili bir çalıştaya katılırken, konunun siyasileştirilmesi çok yanlış” şeklinde tanımladı. Tugay, söz konusu çevre sorunuyla ilgili katılmak isteyen akademisyenlere yönelik yapılan bu baskının, sanki başka bir ülkenin sorunlarıymış gibi algılanmasına yol açtığını belirtti ve bunun “çok büyük bir yanlışlık” olduğunu vurguladı.
İzmir’in bilim insanlarına engel
Tugay, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Dünyanın dört bir yanından, Çin’den, Amerika’dan bilim insanlarıyla bu çalıştayı gerçekleştirdik ama kendi kentimizdeki akademisyenlerle yapamadık. Bu, hem İzmir’e hem de Türkiye’ye büyük bir haksızlık.” Tugay, bu olayın İzmir için son derece üzücü olduğunu ve açıklama yapılmadan geçiştirilmesini de kabul etmediklerini dile getirdi.
“Bu durum affedilemez”
Tugay, üniversitelerdeki akademik özgürlüğün ve bilimsel iş birliğinin engellenmesinin affedilemez olduğunu ifade ederek, bu tarz uygulamaların hem yerel yönetimler hem de bilim camiası için olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi.