Başkan Arda’dan 4.5 yıl raporu

» Büyük Manşet » Başkan Arda’dan 4.5 yıl raporu

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 4 buçuk yıllık görev süresince yaptığı çalışmaları anlattı.

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, 4 buçuk yıllık görev süresince yaptığı çalışmaları anlattı. Yeni dönemde de çalışmalarına devam etmek istediğini belirten Başkan Arda  “Gaziemir’deki seçimi yüzde 60 ile CHP açık ara yine alacak¨ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda 2024’te gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi 2019’dan bu yana görevde geçen 4,5 yılını ve gelecek planlarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

DÖRT BUÇUK YILI ANLATTI

Başkan Arda sözlerine, “Dört buçuk yılda neler yaptık? 31 Mart 2019’da rekor bir oyla seçimleri kazanmıştık. Benden önce %47 ile kazanılmış bir seçim vardı. Bizim dönemimizde %58 oy aldık. Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde %67.31’e oyumuz çıktı. Gerçi ittifak da olmasına rağmen yerel seçimde de ittifak vardı. Bu alınan rakamlarda bizim de payımızın ciddi bir şekilde olduğunu biliyorum.

Gaziemir Belediye Başkanı olarak görev süremizin geride kalan dört buçuk yılında fiziki, sosyal, kültürel alana birçok çalışmalara imza atarak geleceğin Gaziemir’ini kurmak için önemli adımlar attık. Burada en önemli şeylerden birisi mali disiplin, kamulaştırmayı, kamusal alanları genişletme gibi dört beş kalemlik başlığımız vardı ilk seçimlerimizde.

Kültür, sanat, sağlık, sosyal hizmetler alanlarında örnek belediyecilik sergiledik. İlçemizin alt yapısından, parklarına, yeşil alanlarının yollarına kadar zorlu ekonomik koşullara karşı önemli çalışmalar ve yatırımlar yapıldı.

Bu hizmetlerin yanında Gaziemir’in geleceğine de imza olarak kalacak örnek vizyon projeler hazırladık.” dedi.

HİZMETLE PARLAYAN GAZİEMİR

Göreve geldiği anda ilk işinin mali durumu düzeltmek olduğunu belirten Başkan Arda, “Göreve geldikten sonra ilk işimiz sürdürülebilir bir mali tablo. Çünkü her işin başı para. Para yoksa zaten hiçbir iş yapamıyorsunuz. İlk önüme gelen fatura temizlikle ilgili bir hak ediş faturasıydı ve rakam inanılmazdı. O anda yaptığım küçücük bir hesapla bile görünüyordu ki çöp taşeronu Gaziemir Meclisi’nin üstünde bir yük, ilk yaptığımız işlerden birisi çöp taşeronuyla anlaşmamızı bitirip on dokuz tane yeni temizlik aracı satın alıp hemen işimize başladık.

Bu geçen dört buçuk yıl içerisinde bugünün parasıyla sadece temizlik taşeronundan temizliği kamulaştırılmasından 30 milyon lira tasarım ettiğimizi görüyorum ki bu Gaziemir Belediye bütçesi için inanılmaz bir rakam.

Bu dört buçuk yıllık süre içerisinde sadece on dokuz tane çöp kamyonu değil kırk tane yeni araç aldık. Engelli aracından ikram araçlarına, iş makinelerinden silindirlere yeni kırk tane araç aldık. Bu ne demek? Bu Gaziemir’deki araçların üçte biri demek. Gaziemir Belediyesi’nin üçte biri aracını bu süre içerisinde yeniledik ve hiçbirini krediyle almadık. Tamamını kendi öz kaynaklarımızla devlet malzemeler ofisinden satın aldık. Bu filo ile kendi kendine yetebilen bir belediye inşa ettik. Doğru zamanla doğru yatırımla yolumuza devam ettik.

Bu süre içerisinde hepinizin bildiği gibi Covid-19 gibi büyük bir sağlık ve ülke ekonomisine çok büyük etkileri olduğunu görüyoruz ama bu kontrollü bütçe sayesinde şuna dikkatinizi çekmek istiyorum bu bence burası çok önemli. Gaziemir Belediyesi bir tane mal satmadı. Bugün diğer belediyelere baktığımızda özellikle AKP’li belediyelerde inanılmaz bir mal satışına, Gaziemir Belediyesi bir tane malını satmadan dört buçuk yılda önemli işler yaptı. Bu aynı zamanda ülkenin içinde bulunduğu yüksek enflasyona rağmen hedeflerimizi doğru biçimde planlayarak bu zorlu süreçte bile yatırım yapan bir belediye yaratmayı başardığımızı söylemek istiyorum.

Kamusal alanları genişletme gibi bir derdim vardı. Çünkü Gaziemir Belediyesi’nin bütün malları hepsi kiraya verilmiş ve kiracılarla ilgili sorunlar yaşanıyordu. Kira bedelleri düşüktü, bedeli arttıramıyorsunuz, ben kamusal alanları genişletmek istiyordum. Onu zaten seçim çalışma alanında da söylemiştim. Bu geçen sürede belediye mülklerimizi kendimiz işletebileceğini ve başarılı bir işletme ortaya koyabileceğini biliyordum. Mesleğim gereği, mali müşavir olarak birer birer bu alanları geri belediyemize kazandırarak şu anda Gaziemir Belediyesi olarak işletiyoruz ve bütün hesabını günü gününe ben kendim takip ediyorum. Asla zarar ettirmeyeceğimiz işletmeler olarak devam ediyorum.

Bunların başında bir çoğunuzun bildiği Porta kafeler geliyor. Kafe belediyeciliği yapıyor deniyor. Bu doğru bir şey değil. Aslında Porta kafeler bir sosyal alan. Buralarda şöyle söyleyeyim bir ve ikincisini açmıştık. Üçüncüsünü Sarnıç Meydanı’nda dört mahallenin olduğu yerde açacağız. Porta kafemizin birincisine iki yıl içerisinde 1 milyon 770 bin 636 kişi gelmiş. Porta ikiye 1 milyon 240 bin 808 kişi gelmiş.

Buraları cebinizde paranız olmasa böyle gidip saatlerce oturabileceğiniz size hiç kimsenin hesap sormadığı, burada neden oturuyorsunuz demediği, sosyal hizmet alanları aslında.

Bu şekilde açtığımız bu tesislerde çalışanların şu anda yüzde yetmişi kadın. Aynı zamanda bu porta kafelerde kendi mutfağında üretici kadın kooperatifiyle birlikte çalışıyoruz. Bütün yaptığımız projelerde bir STK’yı oraya partner olarak ilave ediyoruz. Porta kafelerde üretici kadın kooperatifinden şu anda 45 kişi çalışıyor. Bunlar sekiz saat çalışamayacak insanlar. Kimi sabahtan bir iki saat çalışıyor. Kimi öğleden sonra geliyor. Kimi akşam geliyor. Evinde yaşlısı, engellisi, hastası olan sekiz saat çalışamayacak insanlar gelip üretiyorlar. Kaçar saat çalıştılarsa puantaj usulü ücretleri ödeniyor.” diye konuştu.

‘SOSYAL HİZMETTE FARK YARATTIK’

Gaziemir Belediyesi’nin sosyal hizmetler alanında da büyük fark yarattığının altını çizen Arda, şunları aktardı:

“Gaziemir Belediyesi’nin bu hizmetlerin yanında sosyal hizmet alanında da büyük fark yarattığımızı söylemek istiyorum. Vatandaşlarımız bir çok alanda yanlarında onları dinleyen dertlerini anlayabilen, çözüm üretebilen bir belediye olmak için yola çıkmıştık.

Bu kapsamda belediye bünyemizde hiç olmayan sosyal hizmet uzmanı hiç yoktu, 8 tane sosyal hizmet uzmanının istihdamını sağladık ki genel başkanımız bunu seçim çalışmalarında da 45 sosyal hizmet uzmanı istihdam edileceğini söylüyordu. Sosyal hizmet uzmanının mesleğini biliyorduk. Ama ayrıntılarını bilmiyorduk. Belediye başkanı seçildikten sonra gördüm ki o sokaklarda dolaşan, kapıları çalan, o insanların derdini dinleyen bilimsel olarak onlara yaklaşan sosyal hizmet uzmanı sekiz kişi istihdam ettik. Çocuk gelişim uzmanları, psikologlar istihdam ettik. Bunların sayısını arttırdık.

Her gün kah sahada, kah merkezlerimizde vatandaşlarımızın derdine derman olmak için var güçleriyle şu anda çalışıyor arkadaşlarımız. Sosyal hizmet uzmanlarımız geçen süre içerisinde 3 bin 118 vatandaşımız ile psikologlarımız ise 2 bin 347 vatandaşımız ile bire bir görüşme sağlayarak onların hayatlarına dokundu. Kadınların yaşadığı sorunları çözebilmek için kadın danışma merkezimiz 4.5 yılda 3 bin 150 kadına destek oldu.

Dört buçuk yılda on sekiz yetişkin, on yedi tane de çocuk branşında açtığımız kurslarımızla yaklaşık 26 bin vatandaşımıza hizmet verdik. Bu bizim açımızdan çok büyük bir gurur kaynağı. Ekonomik olarak zor günlerden geçtiğimiz son yıllarda açılışından bu yana 3 yıl geçen bir sosyal marketimiz var. Sosyal marketimizle şu anda üç yıldır bin kırk yedi aileye her ay yardım yapıyoruz. Elektronik kartları var. Geliyorlar elektronik kartlarında puan yüklü bu puanların ne kadar olacağına sosyal hizmet uzmanlarımız karar veriyor ve bu bin kırk küsür ailenin hiçbirisini tanımıyorum. Tanımak da istemiyorum. Çünkü sosyal hizmet uzmanları onları tespit ediyor. Hiç kimsenin evine biz koli götürmüyoruz. Hiç kimseyi ailesinde komşusuna karşı rencide etmiyoruz. Geliyorlar sosyal marketimize. Yüklü kartla bütün ihtiyaçlarını hiçbir ücret ödemeden hiçbir bedel ödemeden alıp gidiyorlar. Ve sosyal market projemiz başarılı bir şekilde devam ediyor.

Bu dönemde Sarnıç Toplum Merkezi’ni açtık. Yaşamın her aşamasında yurttaşlarımızın yanında olmak için çıktığımız hizmet yolunda vatandaşlarımızın demografik, ekonomik ve sosyal nedenlerle ortaya çıkan gereksinimlerinin tespit edilmesi, bu sosyal sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Sarnıç’ta bir toplum merkezi hayata geçirdik. Bu bakanlıkların daha önce deneyip başarısız oldukları bir proje ama biz Gaziemir Belediyesi olarak yine sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve çocuk gelişim uzmanlarının özel eğitimcilerinin bizim tarafımızdan istihdam edilen bu çok kıymetli çalışanlarımızla kadınlarla engelliler, yaşlılar, çocuklar başta olmak üzere hepsinin orada yer bulacağı bir alan olarak Sarnıç Toplum Merkezi.”

‘VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK’

İlçenin kültür ve sanatla büyüdüğünü ve 2019 yılında verdikleri sözleri tutuklarının altını çizen Arda, “2019’da söz vermiştik. Kültür, sanat ve sporla gelişeceğiz diye. Ilk yaptığımız işlerden birisi Atatürk Kültür Merkezi’nizi yenilemek oldu. 30-35 yıllık bir geçmişi olan kültür merkezimiz çok kötü durumdaydı. 2019’un rakamlarıyla yaklaşık 7 milyon lira bir para harcayarak kültür merkezimizi yeniledik. En önemli şeylerden birisi dört katlı binada asansör yoktu. Engellilerin erişimi düşünülmemişti. Asansöründen sahneye çıkan asansörüne kadar birçok yeniliklerle Atatürk Kültür Merkezimizi yeniledik.

Dört buçuk yılda 40 branşta açtığımız kültür ve spor kurslarından bugüne kadar 12 bin 600 vatandaşımız yararlanırken 459 kültür sanat etkinliği düzenleyerek bu alanda önemli bir rekora da imza attığımızı belirtmek istiyorum.” dedi.

¨DİĞER İLÇELERDEN DE GAZİEMİR’E GELİYORLAR¨

Gaziemir’e modern bir görünüm kazandırmak için yaptıkları çalışmaları da anlatan Başkan Halil Arda, şu ifadeleri kullandı: ¨Her mahalleye asfalt serim ve kilit parke döşeme işlemleri devam ediyor. Sadece iki ayda akaryakıta gelen zamla 550 bin lira tutan akaryakıt faturamız 1 milyon 250 bin liraya çıktı. Akaryakıt zammının yıllık faturası 10 milyon lira civarında olacak. Asfaltlama bu nedenle inanılmaz pahalı oluyor ama buna rağmen çalışmalarımızı yapıyoruz. Rumlardan kalan bir binayı kamulaştırmıştık. Restorasyon çalışmalarıyla ilgili projelerimizi hazırladık. Tabiat Varlıklarını Koruma Fonu var, Gaziemir Belediyesi bu fona 20 milyon liradan fazla para yatırmış. Bugüne kadar hiç onlardan borç almamıştık. Bu evle ilgili Valilikle görüştük, o fonla bu yapının restorasyonunu yapacağız.  Park ve yeşil alanları genişlettik ama en büyük problemimiz İzmir’in Çernobili. Oraya kamuoyunun dikkatini çekmek istedik ve Duran Adam Eylemi yaptık. Bütün Türkiye duydu ama hala oranın temizlenmesini bekliyoruz. Bu arada 17 parkımızı yeniledik. Toplamda 10 bin metrekare büyüklüğündeki Cumhuriyet Meydanı’nı iki etap halinde yeniliyoruz. Birinci etap çocuk ve gençlerin talebiyle kaykay parkı oldu. Diğer alanda da ikinci kaykay parkını açtık. Sarnıç Meydanı’na da Porta Kafemizin üçüncüsünü açacağız. Sarnıç, dört mahaleden oluşuyor ve imar planı yoktu. İmar planını da hazırladık. Can dostlarımızın her zaman yanındayız. Bu kapsamda Veterinerlik Hizmetleri’ni geliştirerek üç veteriner istihdamı sağladık. Bu süreçte 20 bin 841 hayvanı tedavi ederken 5 bin 841 hayvanı da kısırlaştırdık. Hayvanlarımızın yeni yuvalarına kavuşmalarını da sağladık. Köpek parkımız da var. Bu, vatandaşın talebiyle ortaya çıktı. Bin 600 metrekarelik bir köpek parkı oluşturduk. Çok enteresan ki bu alan Gaziemir dışındaki birçok insanımız tarafından da kullanılıyor. Tandır fırınımız var. İnsanların gelenek ve göreneklerini de yaşatmasını istiyorum. Birçok ilçeden de ‘Bizim belediye başkanımız da yapsın’ diye talep var. Buca’dan, Karabağlar’dan insanlar gelip tandır fırınını kullanıyorlar. Bizim de gelenlere ‘Nerede oturuyorsun’ diye sorduğumuz yok.”

GENÇLERE ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK HİZMETİ

İlçede eğitim ve sağlık alanında pek çok hizmete imza attıklarının altını çizen Başkan Halil Arda, ¨Yurtdışı Akademik Burs Ofisi açtık. Gençlerimizin bilgisi yok ama Avrupa ülkelerinde birçok karşılıksız burs var. Biz de gençlerimize bu anlamda ücretsiz danışmanlık veriyoruz. İlçemizde her gencin en az bir yabancı dil bilmesini istiyorum. Bir gençlik merkezimiz var, 3 bin metrekarelik bir kapalı alana sahibiz. Şubat ya da mart ayında bu alanı da açmayı düşünüyoruz. Çalışma alanları, dil laboratuvarları, mutfak atölyeleriyle gençlerin içinden çıkmayacağı bir alan. Gençlik Meclisi’nin de bu anlamda fikirlerini alıyor, talepleri doğrultusunda revizeler yapıyoruz. Bu, yaklaşık 50 milyonluk bir yatırım. Sosyal belediyecilikle ilgili ayırdığımız kaynakları yola ayırsak çok güzel yollarımız olurdu ama diğer yandan sosyal alanda da birçok eksiğimiz var. 12’nci sınıf öğrencilerine de fırsat eşitliği için eğitimler veriyoruz. Sağlık ve evde bakım ile Türkiye’de ödüllü bir belediyeyiz. Sağlık ekibimiz 4.5 yılda o kadar çok çalıştı ki… Polikliniklerimiz ve laboratuvarlarımızda birçok çalışma yaptık. Gaziemir Belediyesi’nin ilk defa kendi parasıyla aldığı bir engelli aracı var. Hasta nakil aracımızla bugüne kadar 7 bin 600 vatandaşı taşıdık. Evlere fizyoterapi hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar 4 bin 443 kişiye hizmet veren diyetisyenimiz var¨ dedi.

“SARNIÇ’TA TAPU PROBLEMLERİNİ BÜYÜK ORANDAN ÇÖZDÜK”

Sarnıç’ta geçtiğimiz süreçte çokça tartışmalara neden olan tapu sorunu hakkında da konuşan Arda, ¨Sarnıç’ta en büyük problem tapuydu. Kucağımızda nasıl bir sorun bulduğumuzu bilemezsiniz. Bu direkt bizimle de ilgili değil, hazinenin sorunu. Onlara destek verdik, demokratik haklarımızı kullandık. Vatandaşımız artık üzerinde evleri olan toprakları satın aldılar ve bu problem de büyük oranda çözüldü¨ mesajı verdi.

“İZMİR’İN DE SEMBOLÜ OLACAK”

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeleri olan 100’üncü Yıl Sanat Merkezi hakkında da bilgiler veren Arda, ¨Kendisinin sanat eseri olmasını istediğimiz bir projeydi. Buca’da 30 dönümlük bir arazimiz vardı, Fırat Yaşayanlar Parkı’nın olduğu yer. O alanın tapusu bizimdi. Büyükşehir’e bir teklif getirdim, ‘O arazinin tapusunu size verelim siz de sanat ve gençlik merkezini yapın’ dedik. Bu iki yıl içinde mimarlarımız projeyi geliştirdiler. Cumhuriyetimizin sonsuzluğundan esinlendiğimiz mimari projemizin inşaat ruhsatını kestik. Elektrik trafosunun kaldırılmasını bekliyoruz ama bir türlü kaldırmıyorlar. Hayata geçirildiğinde bu alan sadece Gaziemir’in değil, İzmir’in de sembolü olacak. Gaziemir’de koltuk kavgası var ama kültür merkezlerinde etkinlikleri izlemek için olan bir kavga… O yüzden biz de İzmir’e güzel bir sanat merkezi kazandıracağız¨ dedi.