İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, “Aile ve Gençlik Fonu” kurulmasına imkân sağlayan kanunu yetersiz ve eksik olduğunu ifade ederek, 150 bin TL’nin evlenecek gençlerin derdine derman olmayacağını söyledi.
Milletvekili Bilici, dün itibariyle iktidarın Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edildi. Saadet-Gelecek Grubu olarak aile ve gençlik en hassas olduğumuz konulardır. Çünkü ilenin ve gençliğin korunması esasen toplumun korunmasıdır. Haddizatında toplum, ortak kadere sahip büyük bir aileden ibarettir.
Söz konusu kanunun gerekçesinde sağlam temeller üzerine inşa edilmiş bir aile yapısına vurgu yapılarak fon kurulması sağlanmıştır. AK Parti İktidarının son dönemlerinde Cumhurbaşkanı ve etrafının kullandığı dil, takındığı tutum, uyguladıkları yanlış politikalar ve tutarsız eğitim sistemi toplumun değer yargıları ile birlikte maalesef aile kurumunu da hırpalamıştır.
Ayrıca aile kurmaya namzet gençliğimize de telafisi güç zararlar vermiştir. Bu nedenle AK Partinin aile ve gençlik üzerinde yaptığı tahribat fonla düzelecek bir konu değildir.
Türkiye’de son 20 yılda evlenme oranı düşerken, boşanma oranı da hızla artıyor. TÜİK verilerine göre, son 20 yılda evlenenlerin sayısı yüzde 20 azaldı, boşanma oranı yüzde 47 arttı. Çiftlerin yollarını ayırmasındaki en büyük nedenlerden biri ise geçim sıkıntısından kaynaklı geçimsizliktir.
Sağlıklı bir toplum açısından önem arz eden aile ve gençler, maalesef AK Partinin yanlış ekonomi politikaları nedeniyle günümüzde sayısız risklerle karşı karşıya kalmıştır. Düşük sosyo-ekonomik durum bu risklerden en önemlisi olup, diğer risk faktörlerini de etkilemekte ve açığa çıkarmaktadır.
Ekim ayı itibarıyla dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 12 bin 928 TL’ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini de kapsayan yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL’ye ulaşmıştır.
Türkiye’de nüfusun yüzde 98’i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye’de nüfusun yüzde 60’lık kesimi, yani 51 milyon 600 bin kişinin de açlık sınırının altında yaşadığı tespitlidir.
Gençlere popülist bir anlayışla verilecek 150 bin TL siyasi rüşvet olarak algılanıyor. Yerel seçimler öncesi şerbet niyetine ikram edilen kredi yetersizdir. İktidarın amacı gençleri ve hayallerini istismar etmekten başka bir şey değildir.
AK Parti iktidarından kaynaklı ülkemizde derinleşen istikrarsızlık ikliminde, kaygı ve belirsizlik yaşan gençler her şeyden önce borçlu evlenmek istemiyor. Bu sebeple iktidardan evlilik kredisi yerine iş kurmak için destek istiyor.
Teklif, gençleri sadece aile kurumunun bir uzantısı olarak ele alarak gençlerin birey olmalarını, bunun doğrultusunda sahip oldukları öz iradelerini yok sayıyor. Teklif sosyal ve ekonomik gerçekliklere uygun çözümler üretmekten uzaktır.
Enflasyon değerlerinin çok yüksek olduğu, Türkiye parasının her geçen gün değer kaybı yaşadığı günümüzde gençlerin aile kurumu üzerinden sosyal, ekonomik, kültürel sorunlarının çözülebileceğini düşünmek eksik ve hatalıdır.
Toplum yapımızı derinden etkileyen aile bütünlüğü ve gençlerimizin beklentilerine çözüm üretmek amacıyla tasarlanan bu teklif maalesef amacından çok ama çok uzaktır.