Artan gıdalar kuru mamaya dönüşüyor

» Aydın » Artan gıdalar kuru mamaya dönüşüyor

Didim’de otel ve restoran mutfaklarından artan gıdalar kedi ve köpek mamasına dönüşüyor.

Didim Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmaları kapsamında başlattığı yemek fazlalıklarını değerlendirme projesi sayesinde Didim’de mama fabrikası kuruldu.

Proje kapsamında otellerden, restoranlardan ve toplu tüketim sağlayan kamu kuruluşlarından alınan yemek fazlası gıda ürünleri, geri dönüşüm aşamaları sonunda kedi ve köpek maması haline geliyor. Didim Belediyesi Sokak Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yakınında kurulan fabrikada günde 200 kilogram mama üretilmeye başlandı.

Üretim alanı , +4 , -18 derece soğuk hava depoları ve idari ofisten oluşan toplam 125 metrakarelik alanda faaliyette bulunan tesis sayesinde günlük ortalama 700 kg yemek ve aylık 1.5 ton ekmeğin çöpe gitmesi önleniyor. Güvenli gıda üretim koşulları sağlanan fabrikada sokak hayvanları ve barınak misafiri can dostlar için günlük 200 kilogram besin değeri yüksek ve güvenli mama kuru mama üretiliyor.

Didim Belediyesi Mama Fabrikası tesisleri hakkında bilgi veren Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay “Tesisimizde ürettiğimiz kuru mamalar ile belediyemize ait sokak hayvanları koruma ve rehabilitasyon merkezindeki can dostlarımız ve diğer sokak hayvanlarını sürdürülebilir şekilde besleme imkanına sahip olduk. Projenin ileriki aşamalarında Didim’deki diğer tüm paydaşları dahil edip, daha geniş bir besleme ağı oluşturmayı, üretim kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz. Çalışmamızın, Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı ‘Sıfır atık’ ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın  ‘Gıdanı koru’ projelerine de örnek teşkil edeceğine inanıyorum” dedi. Sokak hayvanlarının bakımı ve kontrol altına alınması bakımından yerel yönetimlerin yenilikçi çalışmaları arasında öne çıkan projenin, belediyenin kuru mama maliyetlerini ciddi oranda azaltması öngörülüyor.