Bu yıl ‘Gençlik’ temasıyla düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, 92. kez kapılarını açtı. Birçok etkinliğe ev sahipliğ yapan fuar, bu yıl ilk kez bir Tekstil Bienali’ne de ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Eşi Neptün Soyer’in de katıldığı bienalin açılışında tekstilin kentle uyumuna dikkat çekildi.
“İZMİR, SANAT ÜRETİMİNDE AKDENİZ’İN EN ÖZGÜN KENTLERİNDENDİR”
Bienalin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bienalin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “İzmir 8 bin 500 yıllık tarihi boyunca Akdeniz’in en önemli ticaret ve liman kentlerinden biri olmuş. Doğuda ve batıdaki tüm ürünlerle birlikte tüm yaratıcı fikirler İzmir’in mutfağında harmanlanmış. Bu nedenle kentimiz tarih boyunca inovasyon ve yaratıcı fikirlerin odağında yer almış. Kemalpaşa Ulucak köyünde kurulan ve tarihi bin yıl öncesine uzanan ilk dokuma araçları da bunun göstergesidir. Ayrıca sanat üretiminde de İzmir, Akdeniz’in en özgün kentlerinden olmuştur. Bugün tekstil sektörünün İzmir için anlamını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu nedenle düzenlediğimiz fuarlarla İzmir ve Türkiye tekstil sektörünü dünya ile buluşturuyoruz. Bundan aldığımız ilhamla Türkiye’de ilk olan tekstil bienalini gerçekleştiriyoruz. Bienalin teması ‘Yavaş Dokunuşlar’. Dünyanın ilk ‘Cittaslow Metropolü’ olan İzmir, tüm dünyanın tekstil sektöründe de etkisi hissedilen yavaşlık kavramını, bienalde İzmir’le buluşturuyor. İzmir kentinin yüzlerce yıllık tarihsel mirası bienalimize ev sahipliği yapacak. Bienalimizin İzmir sanat ve tekstil dünyasına katkı sunmasını diliyorum” diye konuştu.
“HAZIRLARKEN İZMİR’İN 7 BİN 500 YILLIK TARİHİNE BAKTIK”
İzmir’in tarihi için tekstilin önemine ve İzmir’in bir tekstil şehri olduğuna dikkat çeken Bienal operatörü Nihat Özdal ise, “İzmir pek çok yönden özel ve öncü bir şehir. İEF’de bir bienal yapmak… İzmir fuarının ilklerine bir ilk daha eklendi. Biz bu bienale hazırlık yaparken 7 bin 500 yıllık geçmişine baktık İzmir’in. Eski çağlarda burada dokuma tezgahlarının olduğunu gösterdi bize. Bugün İZFAŞ’ın öncülüğünde gerçekleşen tekstil fuarları… İzmir bir tekstil şehri. İzmir ayrıca dokuma sanatlarının da şehri. Ayrıca burada yaşamayan sanatçılar da ilham olan bir şehir. Dünya çapında birçok sanatçı eserleriyle katıldı bu bienale. Umarım bu, İzmir’in bir sanat ve tekstil şehri olduğunun gösterilmesinde güzel bir vesile olur” dedi.
25 farklı ülkeden 61 katılımcının eserlerinin yer adığı bienal, 25 Kasım’a kadar ziyarete açık olacak. Eserler, Atlas Pavyonu, Pakistan Pavyonu, Efes Antik Kenti, Namazgâh Hamamı, Carfi Konağı, Etz Hayim Sinagogu, Alga ve Vakıflar Konağı’nda sergilenecek.
İşte sergilenen bazı eserler…