“30 Ağustos, en büyük mirasımızdır”

» Büyük Manşet » “30 Ağustos, en büyük mirasımızdır”

CHP İzmir İl Başkanlığı’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı kapsamında düzenlediği alternatif törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “mücadele” mesajı vererek “Bizim lugatımızda pes etmek, kaçıp gitmek yok” dedi.

CHP İzmir İl Başkanlığı, Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. Yılı kapsamında alternatif anma töreni gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, CHP İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, ilçe başkanları ve partililer katıldı.

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için Aydın programı öncesinde geçiş yapacağı Adnan Menderes Havalimanı’nda düzenlenen karşılamaya gitmesi nedeniyle törene katılamadı. Aslanoğlu adına törende konuşmayı CHP İl Başkan Yardımcısı Münir Sirhan Özen yaptı.

BAŞKAN SOYER: LUGATIMIZDA KAÇIP GİTMEK YOK

Törende konuşan Başkan Soyer, üstü kapalı olarak mevcut iktidarı eleştirirken ‘pes etmek yok’ diyerek “Bu toprakların bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesi olan 30 ağustos Zafer Bayramını sözlerle kutlamanın onuru içindeyim. 30 Ağustos, en büyük mirasımızdır.

Anadolu’nun kurtuluş mücadelesinin zaferle taçlandığı gündür. 30 ağustos bir çığlıktır, emperyalizme karşı bir mücadeledir. 30 ağustos aynı zamanda bir başlangıçtır. Yeni bir devlet ve demokrasinin müjdecisidir.

Bu mücadelenin nasıl zaferle taçlandığını unutmamamız gerekir. Bugün, o dönemki kadar olmasa da adalete ve barışa inanarak yaşamanın çok zor olduğu günlerden geçiyoruz. Bu zor koşullar bizim için engel değil, olsa olsa cesaret kaynağı olur. İçimizde asla tükenmeyen umutla bu hayaletler düzenini delip geçeceğiz atlarımız, 100 gün önce bunu başardı, biz de başaracağız.

Bizim lugatımızda pes etmek, kaçıp gitmek yok. Bizim gidecek başka bir vatanımız yok. Nesiller değişebilir, isimler, imkanlar ve koşullar değişebilir. Ama bu ruh asla değişmez. Ekilir ekin geliriz, ezilir un geliriz.

Bir gider bin geliriz. Bu mücadelenin kilit taşıysa CHP’mizdir. O taş asla yerinden oynatılamaz. Biz cumhuriyeti ilelebet payidar kılmak için buradayız. Onu korumak için yılmadan ve usanmadan mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖZEN: 30 AĞUSTOS DESTANSI BİR ZAFERDİR

30 Ağustos’un önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan CHP İl Başkan Yardımcısı Münir Sirhan Özen, “30 Ağustos 1922’de, Dumlupınar’da, Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz tarihin akışını değiştiren destansı bir zaferdir.

Mustafa Kemal Atatürk gibi eşsiz bir lidere ve komutana sahip olmanın, ne büyük bir şans ve onur olduğunu, bugün çok daha iyi anlıyoruz. 30 Ağustos, Türk milletinin birlik beraberliğine kast edenlere o gün verilmiş tokat gibi bir cevap ve tarih boyunca toprağımıza göz dikeceklere ibretlik bir ders ve eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Türk ordusu ile birlikte tüm milletimizin azim ve kararlığının simgesidir.

Vatanı ve milleti için canını ortaya koyan bir liderin ve ona inanmış ordusunun yenilemeyeceğinin yakın tarihteki en büyük kanıtıdır. 9 Eylül 1922’ye kadar süren ulusal kurtuluş mücadelemizin sembolü olan 30 Ağustos Zafer Bayramımız, Anadolu topraklarının bir parçası olan fedakarlık kültürünün milli ruha dönüşmesidir” dedi.

“YELKENLERİ SUYA DÜŞÜRME LÜKSÜMÜZ OLAMAZ”

Mevcut iktidarın politikalarını da eleştiren Başkan Yardımcısı Özen, Atatürk’ün adının silinmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Mustafa Kemal için 30 Ağustos, askeri bir zafer olmanın da ötesinde, ‘kayıtsız şartsız milletin olacak egemenliğe’ aralanan tarihi bir dönüm noktasıdır.

Yokluklar, ihanetler, saltanat ve saray sevdalılarının engellemelerine rağmen, Vatanına, milletine, bayrağına ve bağımsızlığına helal getirmemek için, o günün imkansızlıkları içinde pes etmeyerek destansı bir zafer kazananların emanetidir.

Bu emanete sahip çıkacak olan bizlerin, yılma, vazgeçme, yelkenleri suya düşürme lüksümüz olamaz. Bu vatanı cumhuriyetle hesaplaşma, milli bayramları unutturma, doğmalar ve liyakatsiz kadrolarla yönetmeye çalışanlara bırakamayız.

100. yaşını kutlamaya hazırlanan CHP olarak, 30 Ağustos ruhuyla, adalet, liyakat ve hakça paylaşımın hakim kılındığı bir ülke için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.

Bu vatanı kurtaran, al yıldızlı bayrağı yere düşürmeyen, cumhuriyeti kuran Ata’mıza ve tüm şehitlere borcumuzu ödemek için, gericiliğe, yandaşlığa, adaletsizliğe, saray özentileri ve hainlere geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.