4,5 yılda 1 tane çöp bidonu vermediler!

» Genel » 4,5 yılda 1 tane çöp bidonu vermediler!

Üst üste gelen fiyat artışları sonrası belediyedeki son durumu değerlendiren Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, “Vallahi bu zamlar kabul edilebilir, ya da sürdürülebilir değil. Hepimiz kara kara düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

4,5 yıllık görev süresinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Belediyeler Birliği’nden ekipman talebi olmalarına rağmen yerine getirilmediğini söyleyen Kırgöz, “Araç, gereç talepleri, makine ekipman talepleri, çöp konteyneri talebi…

Daha hiçbir şey gelmedi bize. Hiçbiri talebimize olumlu yanıt gelmedi. Yine bu ay yine yazdık. Bekliyoruz yine de” dedi.

Türkiye’de son aylarda üst üste gelen zamlar sonrası başta vatandaşlar olmak üzere kamu kuruluşları ve özel kuruluşlar da zor günler geçiriyor.

İğneden ipliğe her şeye zam gelirken, özellikle akaryakıta gelen zamlar sonrası vatandaşlar kadar kamu kurumu olan belediyeler de isyan ediyor.

Özellikle muhalefet kanadında bulunan belediyelerin tepki gösterdiği süreç hakkında Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Egedesonsöz’e konuştu.

GELİRİMİZ HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR

Üst üste gelen zamanların sürdürülebilir olmadığını belirten Kırgöz, “Vallahi bu zamlar kabul edilebilir, sürdürülebilir değil.

Hepimiz kara kara düşünüyoruz… Artan maliyetler, işçi ücretlerindeki artışlar…

Bunlar belediyelerin her geçen gün mali yükünü daha da arttırıyor.

Bununla beraber gelir kaynaklarımızda her geçen gün düşüyor.

İnsanların ekonomisi bozuk. İnsanlar önce karnını doyurma derdinde.

Belediyeye olan borçlarını mümkün olduğu kadar ötelemeye çalışıyorlar haklı olarak.

Dolayısıyla belediyeler de büyük sıkıntıda. Türkiye’de her geçen alım gücü düşüyor.

Verdiğimiz ücretler hep düşük kalıyor.

İşçimiz de sonuna kadar haklı. Ama belediyenin gelir kaynakları da her geçen gün düşüyor.

İller Bankası’ndan gelen payımız her geçen gün azalıyor.

Buna acilen bir çare bulunması lazım.

Bu sürdürülebilir bir şey değil. Yani önümüz karanlık” ifadelerini kullandı.

ÇOK ZORLANIYORUZ

Yazlık bölge olmalarından kaynaklı yaz ve kış nüfusu arasındaki farklılığa dikkat çeken Kırgöz, “Bizim 47 bin 360 nüfusumuz görünüyor.

Ama geçen hafta arkadaşlardan bir rapor istedim, kaç konutumuz oldu diye. 97 bin konuta ulaşmışız…

100 bin konut olsa, üç kişi yaşasa bir konutta 300 bin kişi yapar. Ki yazın içeride üç kişi yaşamıyor…

Misafiri vesaire derken bir evde ortalama beş kişi yaşıyor. Yani yılın neredeyse beş ayı 450-500 bin nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Ama 47-48 bin nüfusa göre personel yapısı, aracı, geliri var. Dolayısıyla biz çok zorlanıyoruz” diye konuştu.

Kendilerinin daha önce ek bütçe yaptığını ancak bunun da bittiğini belirten Kırgöz yeni bir ek bütçe düşünmediklerini belirtirken, “Bu bütçe yaptık zaten. Altıncı ayda bütçe bitti. Yeni ek bütçe yaptık.

Dişimiz sıkıp idare edeceğiz, etmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

SÜREÇ BÖYLE GİTMEZ

Kırgöz şunları söyledi: “Büyükşehirle iş birliği uyum çok önemli. Ama biz de Dikili Belediyesi’ni kurumsal bir yapıya oturttuk.

Gelirlerimizi günü gününde toplamaya gayret ediyoruz. Bununla ilgili çok ciddi tedbirler aldık, almaya da devam ediyoruz.

Birebir kendim de takip ediyorum. Şu an için süreci götürmeye çalışıyoruz ama böyle gitmez. Bu tıkanır yani…”

HİÇBİR TALEBİMİZ OLUMLU KARŞILANMADI

Belediyelerin artan maliyetlere ne kadar daha dayanabileceği yönündeki soruya da yanıt veren Kırgöz, “Bir yere kadar. İnanın ön göremiyoruz yani. Yani gittiği yere kadar mücadele etmeye çalışacağız. Vallahi ben dört buçuk yıldır görevdeyim.

Gerek Çevre Şehircilik Bakanlığına gerek Belediyeler Birliği’nden birçok kez taleplerimiz oldu. Araç, gereç talepleri, makine ekipman talepleri, çöp konteyneri talebi… Daha hiçbir şey gelmedi bize maalesef. Dört buçuk yıldır hiçbir şey gelmedi.

Ama başka belediyelere ne gitti, ne geldi bilmiyorum ama bize gelmedi yani. Hiçbiri talebimize olumlu yanıt gelmedi. Yine bu ay yine yazdık. Bekliyoruz yine de” diye konuştu.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ