Başkan Soyer, “İttifakı anlamlı bulmuyorum”

» Büyük Manşet » Başkan Soyer, “İttifakı anlamlı bulmuyorum”

Fox TV’de yayınlanan Çalar Saat Programına bağlanan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2024 yerel seçimleriyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkan Soyer kendisine yöneltilen İYİ Parti lideri Meral Akşener’in İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş ile ittifak kurmasının söz konusu olabileceğine dair verdiği sinyaller konusuyla ilgili olarak, Başkan Soyer, “Bildiğim bir şeyi söyleyeyim, yerel seçimlerin dinamikleri genel seçimlere göre çok farklıdır.

Genel seçimler için bulunabilecek ittifaklar, yerel seçimlerde çok mümkün olmayabilir çünkü yerel seçimde her belediye başkan adayı mümkün olan en geniş oya ulaşabilmek için en geniş ittifakı kendi ilçesinde kendi ilinde kurmak zorunda dolayısıyla merkezde çatıda kurulacak ittifaklar yereldeki ittifaklardan farklı olabilir.

Yereldeki ittifaklar farklı biçimde şekillenebilir o nedenle yerelde dinamikler çok farklı işler.

Türkiye’nin her yerinde yerel seçimler süresince belediye başkan adaylarının olabilecek en çok oyu alabilmek için uygun gördükleri veya oyu artırmalarına imkan verecek her türlü ittifakı yapabileceklerini düşünüyorum.

Özetle daha net söylemek gerekirse, yerel seçimlerde genel seçimde olduğu gibi bir ittifak arayışının çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum.

Her il her ilçe kendi özel koşulları içinde kendine özgü koşulları içinde o ittifakları farklı türlü şekillendirebilir.” diye konuştu.

“KOŞULLAR ÇOK AĞIR, TABLO ÇOK KÖTÜ”

Başkan Soyer öğrencilerin barınma ve geçim problemleriyle ilgili açıklamasında, “Şunu hatırlatmak isterim, içinden geçmekte olduğumuz koşullar çok ağır, tablo çok kötü, hakikaten çok sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz, ama biz bütün bu sorunları aşmaya muktedir bir kadim kültürün evlatlarıyız ve dünyanın en bereketli topraklarında dünyanın en güzel iklim kuşağında yaşamaya devam ediyoruz.

Bunları da aşacağız hiç kuşkusu olmasın kimsenin mutlaka aşacağız, biz İzmir Enternasyonal fuarının 92’ncisini açmak hazırlığı içindeyiz. Tam da umutların kırıldığı hayal kırıklıklarının büyüdüğü bir iklimde biz insanların neşesini arttırmak için keyfini yerine getirmek için birbiriyle yine kucaklaşmasını de geleceğe dair umutlarını büyütmek için 10 günlük dev bir organizasyon yapıyoruz.

10 günde 26 büyük konser gerçekleşecek, gençlik temasıyla yapılacak olan fuar bu sene yine birçok yeniliğe ev sahipliği yapacak.

Bir parça da olsa insanlarımızın içinde bulundukları bu sıkıntılı durumun sıkıntısını hafifletmek için hem daha çok bilgilenmelerini hem daha çok eğlenmelerini sağlamak için hazırladığımız bir organizasyon.

1 Eylül’de başlıyoruz, 10 gün boyunca dolu dolu geçecek olan bu organizasyona, Türkiye’nin her yerinden gençleri davet ediyoruz. Çünkü gençlik temasıyla yapıyoruz bu sene fuarımızı.

Gençlik temasını seçmemizin özellikle iki temel nedeni var. Birincisi Cumhuriyet 100 yılını dolduruyor ve ikinci yüzyılına başlıyoruz. Cumhuriyetimizin bu başlangıç noktasından nasıl ki Mustafa Kemal Atatürk gençliğe emanet etmişse, biz de aynı şekilde yine gençliğin öncülüğünde yüzyıla girmeliyiz diye düşündük ve gençliği öne çıkartan onların birbirleriyle, birbirlerinden ilham almasını sağlayacak, birbirlerine buluşmasını sağlayacak hem eğlenmelerini hem bilgilenmelerini sağlayacak birçok organizasyon gerçekleştiriyoruz.

İkinci bir nedense İzmir 2026 Avrupa gençlik başkenti olmaya aday, 5 şehir kaldı finale, o 5 şehirden biri İzmir, 2026 Avrupa gençliğiyle İzmir gençliğinin buluşacağı ve bir yıl boyunca gençliğe ev sahipliği yapacağımız bir gün olacak o nedenle de şimdiden onun hazırlığını yapmak istedik. Kısacası bu 2 nedenle temamız gençlik.

GENÇLERİN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİ BARINMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üniversite okumaya giden gençlerin en büyük problemlerinden biri olan barınma problemine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığıyla ilgili olarak yöneltilen soruya Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yurt projesini anlattı. Başkan Tunç Soyer, “Elbette var biz bu sene 820 yataklı bir yurt inşaatının ihalesine çıkıyoruz.

Bunun dışında bugüne kadar yaptığımız çok sayıda hem Büyükşehir Belediyesi kaynaklarıyla açtığımız yurt var hem de çeşitli bağışçılar aracılığıyla açtığımız yurtlar var.

Eylül ayı içinde yine bir tanesinin temelini atacağız. Kısacası ne yapsak az ne yapsak yetersiz çünkü gerçek sayısı İzmir’de 180 bin 190 bin civarında bir rakama erişti ve maalesef mevcut ihtiyacı karşılamıyor. Çok daha fazlasına ihtiyaç var konut kredisi söylediğiniz gibi çok zor, dünyada en çok konut fiyatlarındaki artışın yaşandığı 3 şehir Türkiye’den İzmir.

Maalesef bu barınma sorunu önümüzdeki günlerde daha da yükselecek öyle gözüküyor. Biz de bütün hazırlıklarımızı bu sorunu gidermeye yönelik yapıyoruz.” dedi.

ARAP ŞEYHİ 1 KURUŞ ÖDEMİYOR, BİZ 30 MİLYON TL ÖDÜYORUZ

İzmir’de her ay 30 milyon TL Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödediklerini kaydeden Başkan Soyer, “13 lira basan her yolcu için 27 lira da biz ödüyoruz. Şu an bir yolcunun maliyeti 40 TL…

Bu sürdürülebilir değil.

Çok büyük ekonomik sıkıntı yaratan durum belediyeler açısından…

Çok basit bir çözümü var, o da ÖTV’nin mazottan kaldırılması. Arap şeyhi limana yanaşıyor.

Yata mazotunu dolduruyor ve 1 kuruş para ödemiyor.

Her gün 1250 otobüsümüz 100 litre mazot alarak şehre hizmet ediyor ve 30 milyon TL’miz ÖTV’ye gidiyor” açıklamalarında bulundu.