Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki Kayseri ziyaretinde beklenen İstanbul depremiyle ilgili konuştu.
İstanbul’daki yapı durumundan bahseden Özhaseki, kentin dünyada deprem riski en büyük 10 ilden biri olduğunu hatırlattı.
Özhaseki, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul’da 5.8 milyon bağımsız birim var. 1 buçuk milyon bağımsız birim çok riskli gözüküyor. 600 bini ilk etapta yıkılacak konutlar olarak önümüzde duruyor. Doğrusu bu büyük bir rakam. 600 bin konutun çok hızlı bir şekilde dönüşmesi gerekiyor. Deprem gelip onları yıkmadan bizler güvenli hale getirebilirsek sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz diye düşünüyorum”
“DÜNYADA DEPREM RİSKİ TAŞIYAN EN BÜYÜK 10 ŞEHİRDEN BİRİ…”
“Bir şehri depreme hazırlarsanız bir birim harcıyorsunuz, deprem olmuş hasarları giderelim diye hazırlarsanız 7 misli harcama yapıyorsunuz. O zaman doğrusu; bir an önce deprem gelmeden hazırlık yapmanız. İstanbul’umuz da tüm bilim adamlarının kabulüne göre dünyadaki 10 en büyük deprem riski şehirlerden birisi olarak gözüküyor. Onun içindir ki bizim bir an önce tedbirimizi alıp takdiri Allah’a bırakmamız icap ediyor. Bunu bir an önce yapmamız gerekiyor. Hepimizin bildiği Türkiye’de iki tane ciddi fay kırığı var. Birisi Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı diye geçiyor. Karadeniz’e belki 100 kilometre aşağıdan Van civarından başlayıp Marmara Denizi’ne doğru uzanan bir fay hattı. Burada ara ara enerji birikmesi oluyor, belli sürelerle bunlar dışarıya vuruyor ve deprem olarak hepimizin içini yakıyor. Diğeri de Van’dan başlayıp Hatay’a, Akdeniz’e doğru inen bir hat. Buralarda devamlı bir hareketlilik var. Bizim yerimizde durmadan bir an önce tedbirleri alıp kentsel dönüşüm diye tabir ettiğimiz işlemi çok hızlı bir şekilde devreye sokmamız icap ediyor”
Bakan Özhaseki 2012 yılından bu yana İstanbul’da 800 bin civarında konut yenilendiğini belirtirken şehirde bulunan 5.8 milyon bağımsız birimin 1 buçuk milyonunun çok riskli olduğunu ifade etti.