“Akbelen’de yapılan müdahale gayrı hukukidir”

» Gündem » “Akbelen’de yapılan müdahale gayrı hukukidir”

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, dünyada yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekerek Akbelen ormanında yaşanan ibretlik olayı kapsamlı bir şekilde meclise taşıdı.

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, dünyada yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekerek Akbelen ormanında yaşanan ibretlik olayı kapsamlı bir şekilde meclise taşıdı. Tarım ve Orman Bakanına yazılı soru önergesi veren Milletvekili Bilici, doğa kıyımının yaşandığı akbelen’e dair iktidarın sermayeyi destekleyen ve orman alanlarının tahribine yol açan tutumlarının karşısında hesap soracağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanına yazılı soru önergesi veren Milletvekili Bilici yaptığı açıklamada;

“Tüm dünyanın gözü önünde ormanlık bir alan yok edildi. 740 hektarlık bir alanı kapsayan Akbelen ormanında yaklaşık 40 ila 65 bin ağacın kesildiği iddia ediliyor. Doğa kıyımının yaşandığı ormanda köylülerin yıllardır sürdürdüğü direnişe rağmen 50 yıllık ve daha yaşlı ağaçların kesildiği biliniyor. Birkaç yıllık kömür rezervi için bu çevre katliamına izin vermek, bölge halkına ve çevrecilere karşı orantısız güç kullanarak, onları sindirmek, ötekileştirmek ve fişlemek kabul edilebilir değildir. Dünyamız, yaşanan küresel iklim değişikliği nedeniyle büyük bir tehdit altındadır. Akdeniz Havzası içinde yer alan ülkemizde iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasındadır. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kullanılabilir suların yarısını ormanlar karşılamaktadır. Bilim insanları, şu an su kıtlığı yaşayan ülkemizin 2040 yılında su fakiri ülkeler arasında olacağını belirtmektedir.  Bu bilinç ile hızlı bir şekilde orman alanlarımızı artıracak politikalar hayata geçirilmesi gerekirken iktidarın sermayeyi destekleyen ve orman alanlarının tahribine yol açan tutumları anlaşılır gibi değildir.

Anayasanın 56. Maddesi gereğince vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı mevcuttur ve bunu sağlamak devletin yükümlülüğündedir. Sağlıklı bir çevrenin en temel öğeleri ise; su, hava, yiyecek, barınak ve yaşama uygun bir çevredir. Bunların sağlanabilmesi için ormanların etkin şekilde korunup geliştirilmesi gerekmektedir. Anayasamız, ormanların korunması ve genişletilmesi ile ilgili çok detaylı kurallar getirmiştir. Bütün ormanların gözetiminin devlete ait olduğu, ormanlara  zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemeyeceği, ormanların tahribine yol açacak siyasi propaganda yapılamayacağı, ormanı yakmak, yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçların genel ve özel af kapsamına  alınamayacağı, yanan orman alanlarının yeniden ormanlaştırılacağı, buralarda başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamayacağı, devlet ormanlarının kanuna göre, devletçe yönetilip işletileceği, mülkiyetinin devrolunamayacağı, zaman aşımı ile mülk edinilemeyeceği ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu edilemeyeceği açık bir şekilde düzenlemiştir. Buna rağmen günlerdir, söz konusu malum firmalar birkaç yıllık kömür rezervi için Jandarma korumasında Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Akbelen Ormanı’nda ki maden sahasının genişletmek amacıyla ağaç kesimi yapmakta, Akbelen Ormanı’nı katletmektedir. Maalesef yetkililer tarafından tahribata göz yumulduğu gibi, güvenlik güçleri, ormanı korumaya çalışan köylülere ve çevrecilere karşı biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmekte olup vatandaşların yaralanmasına sebep olmakta ve onları gözaltına almaktadır.

Dünyada ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran bu ibretlik olay ile Saadet Partisi Grubu olarak muhalefet partilerimiz ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisini olağanüstü toplantıya çağırdık. TBMM Genel Kurulu yarın Muğla ili Milas ilçesi Akbelen mevkiinde bulunan maden sahasındaki çalışmaları etraflıca görüşmek üzere genel görüşme önergesini oylayacaktır. Yaptığı yanlış uygulamalarla aziz milletimizin canını yakanlardan, emekliyi, çiftçiyi, çalışanı hayal kırklığına uğratanlardan, çıkardığı yasalar ile bir avuç zengini kollayıp, halkın cebinden çalıp servet transferi yapanlardan, elbette ormanlarımızı talan edenlerden ve peşkeş çekenlerden hesap soracağız.”