“Hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz”

» Gündem » “Hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz”

Saat 14.20 sıralarında cezaevine gelen Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcıları Zeynel Emre, Semra Dinçer, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti.  Yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrası Kılıçdaroğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “CEZAEVİNDEN ÇIKTIKTAN SONRA İLK İŞİ HATAY’A GİTMEK” Kılıçdaroğlu, Atalay ile yaptığı görüşmeyi anlatarak şöyle konuştu: Kendisini arkadaşlarımla […]

Saat 14.20 sıralarında cezaevine gelen Kılıçdaroğlu’na Genel Başkan Yardımcıları Zeynel Emre, Semra Dinçer, Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti.  Yaklaşık 1 saat süren görüşme sonrası Kılıçdaroğlu, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“CEZAEVİNDEN ÇIKTIKTAN SONRA İLK İŞİ HATAY’A GİTMEK”

Kılıçdaroğlu, Atalay ile yaptığı görüşmeyi anlatarak şöyle konuştu: Kendisini arkadaşlarımla beraber dinledim. Dört konuyu gündeme getirdi. Öncelikle ziyaretimiz dolayısıyla çok heyecanlıyım dedi. Heyecanlanmanın da güzel olduğunu ifade ettim kendisine. Buradan çıktıktan sonra ilk işim Hatay’a gitmek. Deprem bölgesindeki depremzedeleri ziyaret etmek. Bunu çok arzuluyorum. Mutlaka gitmek istiyorum diye düşüncesini ifade etti. Davanın çok haksız bir dava olduğunu ve içeride boşu boşuna tutulduklarını ifade ettim. Gördüğüm kadarıyla bütün dava dosyasını neredeyse ezberlemiş durumda. Bütün haksızlıkları biliyor. Yapılan haksızlıkları tek tek anlattı bize. Her halükarda cumhuriyeti ve demokrasiyi savunma konusunda kendisinin ve arkadaşlarının kararlı olduklarını ifade ettiler. Biz de her koşulda cumhuriyeti ve demokrasiyi savunacağımızı, buraya gelişimizin temel nedeninin de milletin iradesine, demokrasiye sahip çıkmak olduğunu kendilerine aktırdı.

Can Atalay’ın hükümlü değil, tutuklu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Yani hakkında her hangi bir mahkeme kararı söz konusu değil. Kendisi şu anda tutuklu. Tutuklu olduğu zaman milletvekili seçilmek için dilekçesini veriyor. İlgili savcılıktan bir sabıka kaydı alıyor.

Hiçbir sabıkasının olmadığı yönünde savcılıktan aldığı yazıyı Yüksek Seçim Kurulu’na götürüyor. Yüksek Seçim Kurulu’nda 11 yargıç Sayın Can Atalay’ın milletvekili olmaya hakkının olduğunu, seçime katılmaya hakkının olduğunu onaylıyorlar ve Sayın Atalay da Hatay’dan milletvekili adayı olarak adaylığını koyuyor ve seçiliyor. Şimdi TBMM‘ye gelip yemin etmesi gerekiyor. TBMM’de ismi okunuyor, kendisi orda olmadığı için yemin edemiyor. Arkasından Can Atalay, yine TBMM’de bütün milletvekillerinin oylarıyla İnsan Hakları Komisyonu’na seçiliyor. Allah aşkına, bu nasıl bir uygulamadır? Bu nasıl bir yargıdır? Bu nasıl bir demokrasi anlayışıdır? Can Atalay hapiste, TBMM’de görev yapan milletvekilleri Can Atalay’ı İnsan Haklarından Sorumlu Komisyona seçiyorlar. Ve Can Atalay hapiste.” diye konuştu.

“HİÇ KİMSE MİLLETİN OYLARIYLA SEÇİLMİŞ BİR MİLLETVEKİLİNİ TBMM’NİN İRADESİNİ DIŞLAYARAK CEZAEVİNDE TUTAMAZ”

“Buraya gelişimizin temel nedeni Türkiye Büyük Millet Meclisi iradesini kamuoyuna duyurmaktır” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: Hiç kimse milletin oylarıyla seçilmiş bir milletvekilini, hüküm giymemiş bir milletvekilini TBMM’nin iradesini dışlayarak cezaevinde tutamaz. Bu doğru değildir. Bunu geniş kitlelere duyurma görevi en çok kime yakışırdı? En çok Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakışırdı. Çünkü bu ülkeye demokrasiyi getiren parti biziz. Eğer demokrasiyi getirdiysek, demokrasiyi bütün kurum ve kurallarıyla yaşatmak zorundayız.”

“ORAYA GELMEK ZORUNDA”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a da çağrı da bulunan Kılıçdaroğlu, “Meclisin iradesi belli oldu’ diye bugün sayın başkan açıklamalar yapmış. Benim sayın başkandan beklediğim şudur; benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar var. O kararı hukuk müşavirliğinden alacak, üstüne bir dilekçe yazacak. Bu Anayasa Mahkemesi kararının gereğini süratle yerine getirilmesi için Adalet Bakanlığı‘na bir yazı yazacak. ‘Yani ben yerimde oturayım, milletin oylarıyla milletvekili seçilen içeride tutuklu ama ben de buraya gelmesini istiyorum’ Ne demek istiyorum? Oraya gelmek zorunda ve bunun için mücadele edecek kişi, bir numaralı aktörün de TBMM Başkanı olması gerekiyor” diye konuştu.

“YETER ARTIK YA!”

Kılıçdaroğlu medya mensuplarına da seslenerek sözlerini şöyle tamamladı: Şu hapishanede gazeteciler de yatıyor. Olmaz arkadaşlar! İnsanlar düşüncelerinden ötürü hapse atılmaz. 21 yüzyıldayız artık. Ortaçağ’da değiliz. İnsanları düşüncelerinden ötürü hapse atamazsınız. Avukatlar içeride, seçilen milletvekili içeride, gazeteciler, pek çok kişi içeride yeter artık ya. Bu milletin biraz da yüzü gülsün. Bu millet biraz da evet bu ülkeye demokrasi geliyor diye biraz neşelensin ya. Herkeste bir karamsarlık atmosferi var. Buraya gelişimin nedenlerinden birisi de hiç kimsenin karamsarlığa kapılma hakkı da yoktur, hukuku da yoktur. Büyüklerimiz, dedelerimiz, atalarımız cumhuriyeti, demokrasiyi kurduysa cumhuriyeti kökleştirmek ve demokrasiyi büyütmek için hepimiz bu haklı mücadeleye katkı vermek zorundayız. Katkıyı da en çok medyadan bekliyoruz.”