NARDUGAN BAYRAMI…

» Köşe yazarları » NARDUGAN BAYRAMI…

Türklerin tek tanrılı dinlere geçmesinden önceki inançlarına göre, yer yüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. (Bu ağacı motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde hala görebiliriz) Türk inançlarına göre güneş çok önemlidir. Gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık’ta gece gündüzle savaşır. Savaştan sonra gün, geceyi yener ve zafer […]

Türklerin tek tanrılı dinlere geçmesinden önceki inançlarına göre, yer yüzünün tam ortasında bir akçam ağacı bulunuyor. Buna hayat ağacı diyorlar. (Bu ağacı motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde hala görebiliriz)

Türk inançlarına göre güneş çok önemlidir. Gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 21 Aralık’ta gece gündüzle savaşır. Savaştan sonra gün, geceyi yener ve zafer kazanır. İşte bu güneşin zaferini Türkler yeniden doğuş olarak adlandırdıkları bugünü, büyük şenliklerle akçam ağacı altında kutlarlar.

Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak kabul edilir. Bayramın adı NARDUGAN Bayramıdır. (Nar= güneş, tugan, dugan= doğan yani doğan güneş)

Güneşi geri verdiği için tanrı Ülger’e dualar ediyorlar. Duaları tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlardı. Bayram aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.

Akçam ağacı yalnız Orta Asya’da yetişen bir ağaç olduğu içinde Türklerden Hristiyanlığa geçen bir gelenek olduğu düşünülmektedir. Yani İsa’nın doğumu ile ilgisi yok. ‘’Doğum güneşin yeniden doğuşu’’

(Muazzez İlmiye Çığ)

Bu güzel bilgileri bizlerle paylaşan Muazzez İlmiye Çığ bugünlerde yüz sekizinci yaşını kutlamaktadır. M. İlmiye Çığ 1914 yılında Bursa da dünyaya geldi. 1926 yılında Kız Muallim Mektebine girdi. 1931 yılında mezun oldu.

Atatürk’ün isteği ile 1935 de Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümerolog bölümüne girdi. 1940 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Arkeoloji Müzesine tayin edildi. Burada Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan çivi yazı belgeler arşivini oluşturdu.

Ülkesi adına büyük projelerde yer alan bu muazzam kadın on üç kitap ve bilimsel makaleler yazdı. Birçok ödül alan Sümerolog hala bu yaşında çalışmalarına devam ederek bizlere de örnek olmaktadır.

‘’Hayatım boyunca ne istediysem yaptım ve hala yapıyorum, yapmadığım hiçbir şey yok. Atatürk’ün dediğini yaptım, halende yapıyorum.’’ sözleriyle bu ülkenin kadınlarının ünündeki bir meşaledir Muazzez İlmiye Çığ.  Yeni yaşını kutlar ve kendisine saygılarımı sunuyorum…

***

Eski Türkler de çarıkların başları neden yukarı doğrudur biliyor musunuz?

Yürürken otları incitmesin diye.

  1. İlmiye Çığın sevgiyi anlatan bu güzel bilgiyi de aktardıktan sonra, ben de dünya için, halkımız için, gençliğimiz için, kindar değil yüreğinde her canlıya karşı sevgi besleyen kalpler diliyorum.

21 Aralık da kutlayacağımız NARDUGAN Bayramımız kutlu olsun.