İki zenginlik: Ege ve Akdeniz Mutfağı

» Köşe yazarları » İki zenginlik: Ege ve Akdeniz Mutfağı

Iraz Şensöz yazdı…

Yemek yapmayı da yemeyi de çok seviyorum. Özellikle Ege mutfağını ancak bugün birbirinden etkilenmiş, birbirine hem benzeyen hem hiç benzemeyen iki mutfaktan söz etmek istiyorum; Ege ve Akdeniz mutfağı.

Osmanlı ve Yunan mutfaklarından etkilenmiş olan, yoğurt ve peynirin de büyük yer tuttuğu Ege mutfağının özellikle otları ve sebzeleri meşhurdur. Şevket-i bostan, ısırgan otu, radika, turp otu, arapsaçı birbirinden aromatik ve lezzetlidir. Ya enginar, bakla ve pazıya ne demeli?

Ortadoğu ve Kuzey Afrika etkileri görülen Akdeniz mutfağında ise kekik, kimyon, kişniş, biberiye gibi baharatlar yemeklerde önem kazanır çünkü bu mutfakta et vardır, kebap vardır.

Birbirinden izler taşıyan bu iki mutfak, her İzmirli gibi benim de damak tadımı şekillendirse de farklıdır ama önce ortaklıklardan söz edelim.

Ortak özelliklerinden biri zeytinyağıdır. Ege mutfağında zeytinyağlı soğuk mezeler, sebze yemekleri varken Akdeniz mutfağında zeytinyağı et yemeklerinde ve soslarda daha sık kullanılır.

Ya deniz ürünleri? Artık eski tadını, çeşitliliğini bulamadığımız deniz ürünleri… Ege mutfağında ızgara veya buğulama yapılır. Akdeniz mutfağında ise soslu, baharatlıdır deniz mahsulleri.

Et yemekleriyle arası pek iyi olmayan biri olarak ben tipik bir Egeli olduğumu söylemeliyim. Sebze yemeklerinde et yerine bakliyat kullanırız biz.

Tatlılara gelirsek; Ege mutfağında zeytinyağı, incir, üzüm gibi malzemeler kullanılır. Tatlılar hafiftir. İncir tatlısı, lor tatlısı veya kabak tatlısı nasıl da hafif tatlılardır gerçekten. Öyle değil mi?

Akdeniz mutfağında ise şerbetlidir tatlılar. Baklava bu mutfağın tatlısıdır. Hurma, bal, badem kullanılır tatlılarda mesela.

Bana sorarsanız, artık pek yemiyor olsam da deniz ürünü yiyeceksem ızgara bir çipurayı, otlardan turp otunu ve şevket-i bostanı, tatlılardan ise incir tatlısını tercih ederim. Ben tipik bir Egeliyim ama ev yapımı bir baklavaya da hayır diyemem doğrusu.

Kalbim Ege’de atar, midem Ege’de şenlenir benim. Keyfim de yerine böyle gelir.

Yalnız rakının her iki mutfağın yemeklerinin yanında iyi gittiğini söylemeden geçmeyelim. Hafta sonu gelmişken bir çilingir kurmanın zamanıdır belki de.

İster Ege’de olun, ister Akdeniz’de, damak tadınıza göre bu nefis mutfakların tadını çıkarın.

Hayatta da sofranızda da afiyette kalın.