‘Delirten ağrılardan’ 4 yıl sonra kurtulabildi

» Büyük Manşet » ‘Delirten ağrılardan’ 4 yıl sonra kurtulabildi

İzmir’de ‘delirten ağrı’ olarak bilinen trigeminal nevraljiyle ızdırap içinde geçiren Zekiye Öztaran, tedaviyle sağlığına kavuştu.

Karabağlar ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Zekiye Öztaran, yaklaşık 4 yıl önce yüzünün sağ yarısında ‘elektrik çarpması’ şiddetindeki ağrıları nedeniyle hastaneye başvurdu. Hastanede yapılan tetkiklerde yaşlı kadına, halk arasında ‘delirten hastalık’ olarak da adlandırılan ‘trigeminal nevralji’ tanısı konuldu. Öztaran, ilaç tedavisine rağmen yıllarca ağrılarından kurtulamadı. Ağrıları nedeniyle uyuyamayacak ve iş yapamayacak hale gelen hasta, son olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Emre Gölboyu kontrolünde, ‘gasser ganglion radyofrekans termokoagülasyon’ tedavisi uygulanan Öztaran, ağrılarından kurtularak sağlığına kavuştu.

Bir daha olursam herhalde yaşayamam
Tedavi olmanın mutluluğunu yaşayan Zekiye Öztaran, “İlk önce diş çekimine gittim ve dişimi çektirdim. Yaklaşık 10 gün sonra yüzümde şimşekler çakmaya başladı. Tekrar aynı doktora gittim ve ‘elektrik çarpması var’ dedim. Doktorum da beni acil olarak nöroloji uzmanına yönlendirdi. Orada tedavi uyguladılar. Allah kimseye vermesin, düşmanıma bile. Yemek yerken elektrik çarpması gibi bir acı oluşurdu. Arkasından ağrı girerdi. Çok kötü bir şey. Bir daha olursam herhalde ben yaşamam. Şimdi 15-20 gündür elektrik çarpması yok. Fakat biraz ağrılarım var. Eskiye göre gayet iyiyim”

Kısa süren ancak hayatı zindan eden bir hastalık
Hastalığa dair bilgiler aktaran Doç. Dr. Emre Gölboyu, “En başta hastanın yaşını dikkate alıyoruz. Eğer çok genç yaştaysa ya da bunun sebebi bir MS hastalığıysa, böyle hastalarda daha çok ‘gamma knife’ tedavisi öneriyoruz. Ancak cerrahi süreci kaldıramayacak ya da yaşı ileri hastalarda Algoloji tarafından yapılan radyo frekans yöntemlerini öneriyoruz. Biz de kliniğimizde günübirlik işlem şeklinde, floroskopi denilen röntgen makinesi kullanarak buradaki sinirlere ulaşıyoruz ve bu sinirleri geçici bir süre yakıyoruz. Bu sayede hastalarımız yaklaşık 2-3 yıl kadar, ağırlığında azalma, günlük işlerinde ve hayat kalitesinde artış, kilo alma, yemek yerken daha rahat etme gibi dönüşlerle bize gelmekteler” diye vurguladı.

Hastamızın ağrıları giderek azaldı
Hastalığın tedavisinin sadece ameliyat ve ilaç olmadığını, aynı zamanda ekip halinde çalışmanın da bu süreçte önemli rol oynadığına dikkat çeken Doç. Dr. Gölboyu, şunları kaydetti:
“Hastanın bu tedavi bütününe dahil olması önemli. Hastamızın şu an için ‘şimşek çakma’ tarzındaki ağrıları giderek azaldı. Yemek yemesi daha rahatladı. Yüzüne dokunabiliyor, yüzüne rüzgar geldiğinde ağrı hissetmiyor. Göreceli olarak daha rahat ancak ilaçlarını da tamamen bırakamıyoruz. İlaçlarla takibine devam ediyoruz.”