EÜ’de ‘Elleriniz Sesiniz Olsun’ etkinliği düzenlendi

» Ege Gündemi » EÜ’de ‘Elleriniz Sesiniz Olsun’ etkinliği düzenlendi

Ege Üniversitesi (EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü tarafından ‘Elleriniz Sesiniz Olsun’ adlı etkinlik düzenlendi.

Ege Üniversitesi(EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü tarafından moderatörlüğünü Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin yaptığı ‘Elleriniz Sesiniz Olsun’ adlı etkinlik düzenlendi.

Çevrimiçi yapılan etkinliğe konuşmacı olarak Türk İşaret Dili Eğitmeni Uzman Semih Güneş ve Bornova Sessizler Derneği Başkanı Soner Aslan katıldı.

Etkinlikte işitme engelli bireylerin hayatın her alanında karşılaştıkları zorlukları görünür kılmak amaçlandı.

“Akademik çalışmalar artırılmalıdır”

Etkinliğin moderatörü Prof. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, işaret dili alanında akademik kaynak eksikliğine dikkat çekti.

İşaret dili ve sağır kültürü konularında daha fazla akademik çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Piştav Akmeşe, “Özellikle bu alanlarda bilimsel araştırmaların artması büyük önem taşıyor. Ülkemizde işaret dili açısından daha büyük grupların bunu sahiplenip daha üstlere taşımasına ihtiyaç var. İşaret dili bir ekip işidir. Sağır kültürü çalışabilmeniz için akademisyenler, CODA’lar, işaret dili tercümanları ve sağır bireylerin iş birliği içinde olması gerekiyor.” dedi.

“İşaret dili terminolojisinin gelişmesi gerekir”

Türk İşaret Dili Eğitmeni Uzman Semih Güneş, Türkiye’de işaret dilinin hâlâ gelişim aşamasında olduğunu belirtti ve terminoloji konusundaki eksikliklere vurgu yaptı. Güneş, “İşaret dili tercümanlığı mesleği çok kıymetli bir meslek, hem sağır toplumun iletişim sorunlarını çözüyorsunuz hem de erişebilirlik sağlayarak aslında eşit yaşama hakkı sağlamış oluyoruz. Doğru değerlendirilirse işaret dili tercümanlığı aranan bir meslektir. Sağır toplumu anlamak zordur. Biz alaylı olarak çalışmalarımızı yürütürken akademik olarak eksik kalıyoruz. ‘Sağır Terminolojisinin gelişmesi çok önemli. İşitme engeli bulunan bir kişinin tıp veya hukuk gibi alanlarda uzmanlaşması, işaret dili terminolojisinin bu alanlarda gelişmesine katkı sağlayacaktır İşitme engellilerde en çok gelişen yön, spor terminolojisidir. İşaret dili terminolojisinin gelişmesi için işitme engellilerin gelişmesi gerekir” dedi.

“Sağırların Türkçeyi doğru kullanmaları sağlanmalıdır”

Güneş, “Sağır Kültürünün gelişmesi gerekir. Sağırların hayata bakış açısını öğrenmek gerekir, ihtiyaçlarını bilinmesi buna yönelik çözümlerin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Sağırlar, Türkçeyi doğru kullanamadıkları için sorun yaşıyorlar. İşitme engelli okullarında görev yapan öğretmenlerin işaret dilini tam bilen kişiler olması, engelli bireylerin daha kolay kendini ifade etmesini sağlar. İşaret dili ve sağır kültürü üzerine çalışacak akademisyenlerin artması, sağır kültürün terminolojisini daha iyi anlamamızı sağlar. İşaret dili eğitimi ilkokuldan başlanmalı, eğitime entegre olmalıdır. Bunun bir lütuf değil standart olması gerekir” dedi

“Elleriniz Sesiniz Olsun” etkinliğinde, işaret dilinin gelişimi ve sağır kültürüne dair önemli mesajlar verildi. Uzmanlar, bu alandaki akademik çalışmalara olan ihtiyaca dikkat çekerek işaret dilinin geliştirilmesi için iş birliğinin artırılması gerektiğini belirti.