Tugay, sağlıklı şehirler için çözüm önerilerini paylaştı

» Büyük Manşet » Tugay, sağlıklı şehirler için çözüm önerilerini paylaştı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde sağlıklı şehirlerin sürdürülebilirlik, eşitlik ve çevre dostu planlamalarla oluşturulması gerektiğini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Sağlıklı şehirler bir sonuç değil, süregeldiğimiz bir yöntemdir” diyerek, kentlerin gelişiminde sürdürülebilirlik ve halk sağlığının önemine vurgu yaptı. Tugay, iklim değişikliği, gecekondu sorunları ve sağlık hizmetlerine erişim gibi temel meseleler hakkında çözüm önerilerini Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde katılımcılarla paylaştı.

Sürekli gelişen sağlıklı şehirler

Başkan Tugay, Ankara’da düzenlenen Sağlıklı Toplum için Sağlıklı Kentler Kongresi’nde sağlıklı şehirlerin temel özelliklerini sıralayarak, şehirlerin zamanla gelişen ve değişen yapılar olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilir şehirler için kaynakların etkin kullanılması, konut planlamasının sağlıklı olması, çevrenin korunması ve iyi hizmetlerle donatılmış şehirlerin gerekliliğini vurguladı.

Eşitsizliğe karşı eylem gerekliliği

Kongrede, Türkiye’nin büyük bölümünün kentsel alanlarda yaşadığını belirten Tugay, hızla artan yaşlı nüfus ve gecekondu bölgelerinde yaşayan çocukların sağlık ve eğitim ihtiyaçlarına dikkat çekti. Tugay, özellikle göç alan kentlerde bu grupların gereksinimlerine yönelik politika ve eylemlerin gerekli olduğunu ifade etti.

Kentlerin sağlık sorunlarına dair öngörüler

Başkan Tugay, şehirlerdeki yaşam kalitesinin sağlığı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi. Gecekondu hanelerinde yaşayan insanların temel sağlık hizmetlerine erişim, sanitasyon ve dayanıklı konut sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

İklim değişikliği ve hava kirliliği ile mücadele

Tugay, iklim değişikliği ile mücadelede şehirlerin önemli bir rol oynadığını belirterek, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve hava kirliliği ile mücadelenin sağlık için büyük kazanımlar sağladığını dile getirdi. Ayrıca, gıda güvenliği ve kirli hava solumanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Savunmasız gruplara odaklanılmalı

İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkisinin en çok savunmasız gruplar tarafından hissedildiğini belirten Tugay, şehirlerdeki yerel yönetimlerin sağlık okuryazarlığını artırarak, toplumları daha sağlıklı seçimler yapmaya teşvik edebileceğine dikkat çekti.

Yerel yönetimlerin sağlık alanındaki rolü

Yerel yönetimlerin, halk sağlığını iyileştirme konusunda entegre stratejiler geliştirebilme kapasitesine sahip olduğunun altını çizen Başkan Tugay, belediyelerin kendi şehirlerinde yaşayan insanlarla yakın iletişimde olduklarını ve bu bağlamda sağlık hizmetlerini iyileştirme potansiyellerine sahip olduklarını belirtti.