Başkan Balkan balık ölümleri iddialarına yanıt verdi

» Büyük Manşet » Başkan Balkan balık ölümleri iddialarına yanıt verdi

Urla Belediye Meclisi ekim ayı birinci oturumunun dilek ve temenniler bölümünde AK Parti Meclis Üyesi’nin konuşmasında Körfez’de balık ölümlerinin sebebinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihmali olarak göstermesi üzerine Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’dan tepki geldi

Balkan konuşmasında, deniz suyundaki sıcaklık artışına bağlı olarak plankton ölümleri olduğunu ve yaşanan balık ölümlerinin sadece İzmir’de olmadığını, Yunanistan kıyılarında da aynı manzaranın ortaya çıktığını belirtti. Bunun sebebinin de arıtma olmadığını dile getirdi. Aynı balık ölümlerinin Yunanistan’da da olduğunu Çiğli Arıtma Tesisi’nden ne de Gediz Nehri’nden kaynaklanmadığını, yaşanan balık ölümlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihmalinin olmadığını vurguladı.

Deniz suyundaki sıcaklık artışı ve buna bağlı olarak sudaki oksijen seviyesindeki düşüşün bu ölümlere yol açtığını belirten Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın süreçte çözümcül adımlar attığını dile getirdi. Balkan açıklamasında “Büyükşehir Belediye Başkanımız daha önemli bir görev için değil daha önceden programlı bir ziyaret olduğu için yurt dışına gitmiştir ve sonrasında da Ankara’ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanını ziyaret etmiştir, bunu da açıklamak isterim. Özellikle iklim krizi ve sıcaklığın artması ile birlikte deniz suyu sıcaklığının yükselmesi ve oksijen seviyesinin düşmesinden dolayı denizdeki bütün canlıların alglerin bile ölümleri ile sonuçlanan bu doğaüstü olayın sadece Türkiye’de değil Yunanistan sınırlarında da görüldüğünü hepimiz sosyal medyadan takip ettik. Bu balıklar sadece İzmir Körfezinde değil Yunanistan kıyılarına da vurdu. Demek ki bunun İzmir’in kanalı ve Çiğli Arıtma Tesisi ile alakası olmadığını bilimsel olarak görebiliriz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız kanal konusunda destek verirse çok mutlu oluruz” dedi.

Uzun yıllar Körfez’de akademik çalışmalarda bulunan Urla Belediyesi Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Prof. Dr. Mesut Önen’den konuyla ilgili açıklama yapmasını isteyen Balkan, Önen’in AK Parti meclis üyelerine yaptığı çağrıyı destekledi. Başkan Balkan, Urla açıklarında bu tarz balık ölümlerinin yaşanmaması adına Önen’in AK Parti Meclis Üyeleri ile birlikte Ankara’da gerekli temasların yapılması yönündeki temennisine olumlu karşılık vererek Urla’yı korumak için hep birlikte mücadele edebileceklerini dile getirdi.

Başkan Selçuk Balkan, bu süreçte yaşanan iklim krizinin küresel boyutta olduğunu belirterek, bizler burada belirli sürelerde görev yapacak Urla’ya hizmet edecek Urla belediye meclisinin üyeleriyiz, hepimiz el birliği ile Urla’mız için Körfez için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız diyerek, bilim kurulunu da Urla’ya davet etti.