Başkan Tugay duyurdu: Ege Planlama Ajansı kuruluyor

» Büyük Manşet » Başkan Tugay duyurdu: Ege Planlama Ajansı kuruluyor

Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mövenpick Otelde yaptıkları açıklamada Ege Planlama Ajansı kurulacağını duyurdu. İzmir’in önemli gündem maddelerinden olan körfezdeki balık ölümlerine ilişkin de konuşan Zeyrek, Turgutlu’da da aynı sorunun yaşandığını kaydederek, “İzmir körfezinde Çevre Şehirciliğin işini tam yaptığını düşünmüyorum” dedi

Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Mövenpick Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İzmir körfezi, belediyelerin SGK ve vergi borçları ile kuraklık alanında yapılan değerlendirmelerin yanı sıra Zeyrek ve Tugay Ege Planlama Ajansı kurulacağını duyurdu.

“SGK VE VERGİ BORÇLARI YAPTIRIM GİBİ TAHSİS EDİLİYOR”

Ege Belediyeler Birliği Zeyrek, göreve gelişine ilişkin, “Bu bir bayrak yarışı, bizden önceki birlik başkanları emeklerini ortaya koydu, yoğun çalışmalar içinde bulundu. Ben de devraldığım bu kutsal bayrağı en iyi şekilde taşıyacağıma söz veriyorum Bunca zamandan beri başkanlık yapmış tüm başkanlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.  Belediyelerin yaşadığı sorunlara ilişkin de konuşan Zeyrek, “Birçok belediyenin sorunları ortak, maalesef bazı belediyelerimizin maddi imkânları ve personeli bu sorunları karşılayamadığını biliyoruz. Cumhurbaşkanlığının son kararından sonra bazı belediyelerimiz sadece maaş ödeyebilir, bazı belediyelerimiz kapısına kilit vurma noktasına geldi. SGK ve vergi dairesi borçlarının, yıllardır kimsenin aklına gelmediğinde, CHP’nin iktidar olduğunda akıllara gelmesi ve bir yaptırım gibi tahsis edilmesi, belediyelerimizi zor duruma düşürmüştür. Sorunlarımızın hepsi ortak, bu sorunları çözebilmenin çatısı Ege Belediyeler birliği tüm belediye birlikleri aynı vizyonda” dedi.

“BALIK ÖLÜMLERİNİ MANİSA’DA DA YAŞADIK”

İzmir gündeminden düşmeyen balık ölümlerinin Manisa Turgutlu’da da yaşandığını anlatan Zeyrek, “İzmir balık ölümleri ve kokusuyla mücadele ediyor ama sanmayın ki sadece İzmir. Manisa’da aynı sorunları yaşadık. Biyogaz tesislerinin oraya bıraktığı bize göre atık, onlara göre sözde sıvı gübreler, Gediz’imizde balık ölümlerine sebep oldu. Tarım topraklarını ekilemez hale getirdi. Bu ilk kez olmadı, biz bir şey yapmazsak son da olmayacak. İzmir körfezinin en çok kirleten Gediz nehridir. Bizim ortak hareket etmemiz gerekiyor. Manisa’da su çalıştayı gerçekleştirdik, 300 akademisyen katıldı. Çevre il md denetim noktasında Büyükşehir ile yetki paylaşmasını istiyorum. Onlardan bir bizde bir personel, il sağlık müdürlüğünün de personeli olsun. Kimsenin adına, şirket ,ismine bakmadan adil denetim yapalım. Bunu bir protokole bağladık, Valiliklerimize gönderiyoruz. Böyle hareket edersek, eşit, adil denetim yaparsak hayal ettiğimiz mavi denize, yüzülebilir körfeze kavuşuruz. Cemil Başkanımla her zaman ortak düşüncedeyiz” açıklamasında bulundu.

“ÇEVRE ŞEHİRCİLİK’TEKİ ARKADAŞLAR GÖREVİNİ TAM YERİNE GETİRMEDİ”

Zeyrek, “Çevre Şehircilikteki arkadaşların tam olarak görevini yerine getirdiğini düşünmüyorum. Atıktan dolayı değil oksijensizlikten balık ölümleri gerçekleştiğini söylediler. Bu yüzden eşit ve adil denetimi hep birlikte yapmalıyız. Yoksa körfezi kurtaramayacağız, sadece birkaç şirketin para kazanması için bunlara göz yumarsak maalesef bir körfezimiz olmayacak” dedi.

“EGE PLANLAMA AJANSI KURACAĞIZ”

Zeyrek konuşmasını, “Sokak hayvanları en büyük sorunumuz, 257 belediyenin ortak sorunu. Bunu da birlik içinde çözmeliyiz. Masaya konunun muhataplarını davet ettik, bir protokol hazırladık. Tüm illerimizde sahiplendirmeyi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sorunu tek başına çözebilmemiz imkansız. Konunun muhataplarını aynı masaya toplayarak çözümde el birliği yapmaya varız. Cemil Başkanımla ön görüşme yaptık, Ege planlama ajansı için ciddi projeler ortaya koyacağız. Ege planlama ajansında yapay zeka alanında da ciddi çalışmalar olacak” sözleriyle tamamladı.

TUGAY: “GEDİZ’DE ÖNEMLİ KİRLİLİK SORUNU VAR”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise, “Ege Planlama ajansı kurma kararı verdik. Bunu Ege Belediyeleri Birliği çatısı altında yürüteceğiz. Biz de İzmir olarak bu çalışmada aktif olarak bulunacağız. Önemli bir karar. Seçimden önce bu yönde bir şeyler söylemiştim, Ege bölgesini, her anlamda bütün olarak düşmeliyiz. Sorunları yönetirken bütüncül bakış açısı gerekiyor. Körfezin kirliliği sadece kendisiyle bağlantılı değil, Gediz nehri ile de bağlantılı. Gediz’de önemli kirlilik sorunu var. Daha geride neler olduğunu görerek, kaynağından takip etmek zorunlu. Çözüm daha iyi üretilebilir. Bugün genel olarak Türkiye tamamında su sorunu ve kuraklık var. Pek çok akarsu kurudu. Suya dayalı tarımda önemli zorluklar yaşanıyor. Vatandaşlarımız da su sorununu hissetmeye başlayacak. Önümüzdeki günlerde yağışlar olacak ama önümüzdeki yıllarda kuraklık ve susuzluğun artacağı çok açık. Bizim su yönetimine ihtiyacımız var ve bunu şehirlerin sınırları içinde düşünmek doğru değil. Havza bazlı düşünmek daha doğru” dedi.

“EGE İLLERİNİN SANAYİ VE LOJİSTİK BAĞLANTILARI YAPILMALI”

Tugay açıklamasını şöyle sürdürdü:

Şehirlerimizin birbiriyle olan lojistik bağlantılarını bu mantıkla yapmak daha doğru. Benim çok önemsediğim Ege bölgesi tüm illeri kardeştir, birbiriyle iç içe geçmiş. Ancak sanayi planlamasını, endüstriyel planlamayı maalesef kopuk şekilde getirdik bugüne. İllerimizin birbiriyle yarışan değil, birbirini destekleyen sanayi yapısında olması gerektiğini düşünüyorum. Sanayide birbirini tamamlayan iller olmalıyız. Bunu da planlamak gerekir. Bu dönemde hepsini CHP’li belediyelerin kazandığı bir dönemde Ege Belediyeler Birliği çatısı altında bunların üzerinde çalışmak düşüyor. Yapılacak iş bölümüyle Ege Planlama Ajansı yapısıyla bugünün ve geleceğin yönetimi için bu ajanı kurarak çalışacağız.

“İZMİR PLANLAMA AJANSINDA ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜYOR”

Ben geçen dönem İstanbul Planlama ajansının çok başarılı çalışmalar yaptığını gördüğüm için bu dönem böyle bir şey yapmak istedim. İzmir Planla Ajansı bünyesinde hızlı ve önemli bir çalışma yürüyor. Ege Planlama Ajansı ile entegre olacaklar. İzmir Ege Bölgesinin bir parçası olarak bu çalışmada yerini alacak. Bu doğru karar için Ferdi Zeyrek Başkanımızı kutluyorum. Genel Başkanımızın da böyle bir düşüncesi vardı, bunu hayata geçirmenin keyfini yaşıyoruz.

 

 

 

Kaynak: Gündeme Bakış