CHP’li Polat: 311 milyon dolar buhar oldu

» Çevre » CHP’li Polat: 311 milyon dolar buhar oldu

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Orman Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu kiralamalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

13 bin kilometreden yangınlara müdahale

CHP’li Polat, 2022-2024 yılları arasında, Savunma Sanayii Başkanlığınca 7 adet yapılan sözleşme sonrasında 2022 yılında 75 hava aracı, 6 adet insansız hava aracı için 2 milyar 500 milyon TL kira bedeli ödendiğini söyledi. Bu kiralamaların 2023 yılında da devam ettiğine dikkat çeken Polat, 77 adet hava aracı kirası için 4 milyar TL’nin üzerinde ödemenin gerçekleştiğini söyledi. 2024 yılında da kiralamalara devam edildiğinin altını çizen Polat, ödenen rakamın da katlanacağını söyledi.

Kiralamalara ilişkin, ABD, Rusya, İspanya olmak üzere toplam 10 ülkeden kiralamaların yapıldığını belirten Polat, Avustralya ve Şili’den de yangın söndürme uçak ve helikopterlerinin kiralandığını söyledi.

Sayıştay bulamadı

Polat, Sayıştay’ın son tespitlerine vurgu yaparak Orman Genel Müdürlüğünün Orman yangınlarına müdahale için helikopter alımlarına yönelik 2012 yılından 2018 yılına kadar fona aktarılan 311 Milyon Doların kaydına rastlanılmadığı gibi bu paranın neye harcandığının da belli olmadığının tespit edildiğini söyledi. İlgili raporda,’ Helikopter Alımı Projesi kapsamında 2012 yılından itibaren 2018 yılına kadar Fon hesabına yaklaşık olarak 311 milyon dolar para aktarılmış, bu tutar gider hesaplarına alınmış, dolayısıyla sonraki yıllarda mali tablolarda izlenmemiştir. 31.12.2023 tarihi itibarıyla bu proje kapsamında yapılan alımlarla ilgili olarak Kurum nezdinde bir muhasebe kaydı bulunmamaktadır’ denirken, Orman Genel Müdürlüğü verdiği cevapta; ‘Bulguda yer alan hususlara katıldığını ve bu hususların yerine getirilmesi için çalışma başlattığını’ belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Polat, devletin tüm kurumların da aynı durumların yaşandığına vurgu yaparak bu anlayışın ülkeyi getirdiği durum ortadadır. Vatandaşa değil yandaşa kaynaklar aktaran iktidar bir yandan tasarruf diyerek adete vatandaşa nefes aldırmazken diğer yandan hesap vermemezlikle adeta kurumların içini boşaltıyor, dedi.