Gökçe’nin paylaştığı veriler…
*Haziran ayında İstanbulluların yüzde 58,4’ü ekonomik sorunları konuştu.
* İstanbul’da yaşayan her 5 kişiden 4’ü kıt kanaat geçiniyor veya geçinemiyor. Katılımcıların yüzde 29.6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini belirtti.
* Uygulanan ekonomik program İstanbullulara umut vermiyor. İstanbulluların yüzde 37.3’ü ekonominin değişmeyeceğini düşünürken, yüzde 44.6’sı ekonominin kötüleşeceğini ifade etti.
* Kredi kartları borç ödemesi konusunda da sorunlar devam ediyor. Katılımcıların yüzde 8,6’sı asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 6.2’si asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 9.1’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Borcun sadece asgari tutarını ödeyebilenlerin oranı ise yüzde 29.3 oldu.
* Geçinebilmek için borç alanların sayısı da arttı. Katılımcıların yüzde 23,4’ü borç aldığını söylerken, yaklaşık her 4 kişiden 1’inin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için borç aldığı görülüyor.
* Uygulanan ekonomi politikalarının toplumsal bedeli ağır oldu. Dar gelirliler ve ücretli çalışanlar yoksullaşırken, yaşamak için borçlanmaya başladı. Önümüzdeki dönem vatandaşların borç alma imkanı azaldığı zaman sosyal krizlerle karşı karşıya kalabiliriz.