Başkan Yetişkin, Aydın’ın yanı sıra ülkenin çeşitli illerinden kurbanlık alışverişi için Çeştepe Hayvan Pazarı’na gelen esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.
Hayvan pazarı ve kesim yerlerindeki hazırlıkları inceleyen Başkan Yetişkin’e, Efeler Belediye Başkan Yardımcıları Muttalip Özsemerci ve İbrahim Metin Başer ile Efeler Belediyesi birim müdürleri eşlik etti.
Vatandaşlar ve hayvan satıcılarıyla bir araya gelen Başkan Yetişkin, pazardaki hayvanların sağlık durumu, satış koşulları ve genel hijyen kuralları hakkında ilgili ekip arkadaşlarından bilgi aldı.
Ayrıca Başkan Yetişkin, satıcılarla ve kurbanlık alışverişi yapan vatandaşlarla sohbet ederek bayramlarını kutladı.
TÜM ÖNLEMLER ALINDI
Efeler Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarına devam ettiği hayvan pazarında ve kurban kesim noktalarında vatandaşların sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurban ibadetlerini yerine getirebilmeleri için gerekli tüm önlemler alındı.
EFELER’DEN SICAK HAVADA SOĞUK İKRAMLAR
Efeler Belediyesi, vatandaşlara sıcak hava koşullarında serinleme imkânı sağlamak için ikram aracını devreye soktu.
Çeştepe Hayvan Pazarı’nda Efeler Belediyesi’nin ikram aracıyla ziyaretçilere soğuk içecek ikramında bulunuldu.
Hizmetlerden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin ve ekibine teşekkür etti.
Kurban’ın anlamı
İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur’an‘da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur’an’da Hac Suresinde bu konuda bir ayet vardır.
Tarihçe
Tanah‘a göre İbrahim‘in eşi Sare‘den bir çocuğu olmuyordu ve İbrahim Sare’den bir çocuğu olması durumunda bunu Allah’a Kurban olarak adadı. Allah, “İshak‘ı, sevdiğin biricik oğlunu al, Moriya bölgesine git” dedi, “Orada sana göstereceğim bir dağda oğlunu yakmalık sunu olarak sun.”, 8-9-10-11-12-13: İbrahim, “Oğlum, yakmalık sunu için kuzuyu Tanrı kendisi sağlayacak” dedi. İkisi birlikte yürümeye devam ettiler. Allah’ın kendisine belirttiği yere varınca İbrahim bir sunak yaptı, üzerine odun dizdi. Oğlu İshak‘ı bağlayıp sunaktaki odunların üzerine yatırdı. Onu boğazlamak için uzanıp bıçağı aldı. Ama Rab’bin meleği göklerden, “İbrahim, İbrahim!” diye seslendi. İbrahim, “İşte buradayım!” diye karşılık verdi. Melek, “Çocuğa dokunma” dedi, “Ona hiçbir şey yapma. Şimdi Allah’tan korktuğunu anladım, biricik oğlunu benden esirgemedin.” İbrahim çevresine bakınca, boynuzları sık çalılara takılmış bir koç gördü. Gidip koçu getirdi. Oğlunun yerine onu yakmalık sunu olarak sundu.”(Yaratılış: 22:2-8-9-10-11-12-13)[4]
Kur’an metinlerinde bahsi geçen çocuğun “yumuşak huylu, uslu bir erkek çocuk” olmasından bahsedilip ismi belirtilmemiştir (Sâffât Sûresi: 101). Fakat İbrahim’in ilk çocuğu İsmail olduğu ve ayetin devamında İshak müjdelendiği için İsmail olarak tefsir edilir ve müslümanlar çocuğun İsmail olduğuna inanırlar.[5] Diğer İslami kaynaklara göre, İbrahim Peygamberin eşinin kısır olması nedeni ile bir çocuğu olmayınca (bazı rivayetlere göre 125 yıl)[kaynak belirtilmeli] Allah’a yalvarır, dua eder. Kendisinin ve eşinin yaşlı olduğu bir zamanda mucizevi bir şekilde oğlu olur.[6] Çocuk biraz büyüdüğünde, İbrahim peygamber rüyasında onu kurban etmesi gerektiğini görür. Oğluna “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın” der.[7] Peygamberlerin rüyaları normal insanların rüyalarından farklı olduğundan bu bir emir olarak kabul edilmiş ve İbrahim peygamber oğlunu kurban etmeye götürmüştür. Ancak Allah’ın emriyle bıçak çocuğu kesmez. Bu esnada Cebrail kucağında bir koç ile gelir.[8][9] Bu imtihan başarı ile geçildikten sonra tüm İbrahimi dinlerde Zilhicce ayının 10. günü aynı şekilde kurban kesilerek kutlanan bayram olmuştur.[10] İslam peygamberi, Hac gibi terk edilen İbrahim geleneği, tekrar hayata geçirmiştir.