Karabağlar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’ne bağlı okul öncesi çocuklara yönelik eğitim veren Özgür Çocuk Evi, Barış Semt Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle ilk mezunlarını verdi.
Çocuklar ve ailelerinin katıldığı mezuniyete Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay da katıldı.
ÇOCUKLAR KEPLERİNİ FIRLATTI
Yılsonu gösterilerinin yapıldığı mezuniyet töreninde çocuklar doyasıya eğlendi. Dansların sahnelendiği etkinlikte şarkılar da söylendi. Çocukların gösterilerini ilgiyle izleyen Başkan Kınay, onlarla birlikte eğlendi, şarkılarına eşlik etti. Pastaların kesildiği mezuniyette, öğrencilerin keplerini havaya fırlatmasıyla, Özgür Çocuk Evi ilk mezunlarını verdi.
YETİŞKİNLERİN GÖREVİ ÇOCUKLARA DAHA İYİ BİR DÜNYA BIRAKMAK
Çocuklarla bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Başkan Kınay, yetişkinlerin görevinin çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak olduğunu vurguladı.
Karabağlar Belediyesi olarak en büyük sorumluluklarının, çocukların hak ettikleri hayatı yaşayabilmeleri ve geceleri yataklarında rahat uyuyabilmeleri için ellerinden gelenin çok daha fazlasını yapmak olduğunun altını çizdi.
Çocukların çocukluklarını yaşayabilmeleri için mücadele edeceklerini ifade eden Başkan Kınay, Özgür Çocuk Evi’nin kendileri için çok değerli olduğunu ve bundan sonraki süreçlerde tüm mahallelerde çocuklar için çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, “Yaşadığımız ve yaşattığımız Karabağlar’ı birlikte oluşturacağız. Bugün bir başlangıç olsun. Çocuklarımızın yolu hep açık olsun” dedi.
Tarihçe
İzmir’in en eski yerleşim yerlerinden olan Karabağlar’ın Emrez ve Aktepe semtleri yaklaşık iki yüz yıl önce kara üzüm bağlarıyla kaplıydı. Bölgede çok az sayıdaki ailenin bağları, çiftlikleri ve bağ evleri yer alıyordu. 1920’li yıllarda Reşat Nuri Güntekin’in romanlarına konu olan Bozyaka bağlarının, 1970’li yıllara kadar korunduğu biliniyor. Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanını yazdığı, Bozyaka’daki evi de geçtiğimiz yıllarda yazarın isminin verildiği bir kitaplığa dönüştürüldü.
Bugün, mobilya sektörünün bulunduğu Yeşillik Caddesi ve çevresinde ise 40 yıl öncesine kadar bağlar bulunuyordu. Uzundere’ye kadar olan bölgenin de 1970’li yıllarda boş arazi olduğu biliniyor.
6 Mart 2008 tarihinde kabul edilen 5747 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Karabağlar’a Konak ilçesinin 55 mahallesi bağlanmıştır. Bunlar; Abdi İpekçi, Adnan Süvari, Ali Fuat Cebesoy, Ali Fuat Erden, Arap Hasan, Aşık Veysel, Aydın, Bahar, Bahçelievler, Bahriye Üçok, Barış, Basın Sitesi, Bozyaka, Cennetçeşme, Cennetoğlu, Çalıkuşu, Devrim, Doğanay, Esenlik, Esentepe, Esenyalı, Fahrettin Altay, Gazi, General Asım Gündüz, General Kasım Özalp, Gülyaka, Günaltay, İhsan Alyanak, Karabağlar, Kazım Karabekir, Kibar, Limontepe, Maliyeciler, Metin Oktay, Muammer Akar, Osman Aksuner, Özgür, Peker, Poligon, Refet Bele, Reis, Salih Omurtak, Sarıyer, Selvili, Sevgi, Şehitler, Tahsin Yazıcı, Uğur Mumcu, Umut, Uzundere, Üçkuyular, Vatan, Yunus Emre, Yurtoğlu ve Yüzbaşı Şerafettin mahalleleridir. Ayrıca Konak ilçesine bağlı olan Kavacık ve Tırazlı köyleride Karabağlar ilçesine bağlanmıştır.
Coğrafya
Karabağlar’ın yüzölçümü 89 km2‘dir.[1] İlçenin kuzeyinde Konak, doğusunda Buca ve Gaziemir, güneyinde Menderes, batısında Güzelbahçe ve Seferihisar, kuzeybatısında Balçova ve Narlıdere ilçeleri bulunmaktadır. Kavacık ve Tırazlı köylerinin boş alanlarla birlikte toplamı ise 7.100 hektardır.