Sanayiciden gıda enflasyonu çağrısı: Çözüm bekliyoruz

» Ekonomi » Sanayiciden gıda enflasyonu çağrısı: Çözüm bekliyoruz

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, iktidarın politikalarından dolayı et fiyatlarının ve dolayısıyla da gıda enflasyonun resmi enflasyon rakamlarını katladığını aktararak, “Bu duruma acil çözüm bulunması gerekiyor. Çözüm de ithalat yerine yerli üreticimizi desteklemek ve yerli üretimi artırmaktan geçiyor” dedi.

 

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, iktidarın politikalarından dolayı et fiyatlarının ve dolayısıyla da gıda enflasyonun resmi enflasyon rakamlarını katladığını aktararak, “Bu duruma acil çözüm bulunması gerekiyor. Çözüm de ithalat yerine yerli üreticimizi desteklemek ve yerli üretimi artırmaktan geçiyor” dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyesi ve Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) Başkanı Hasan Küçükkurt, EBSO Nisan ayı olağan meclis toplantısında gıda enflasyonundaki yüksekliğe dikkat çekerek, uyarıda bulundu. Hasan Küçükkurt, meclis üyelerine yaptığı konuşmada gıda enflasyonu ve özellikle et fiyatlarındaki anormal artışlara işaret ederek, Türkiye’deki tüm yemek üreticilerine Et Süt Kurumu’nun uygun fiyattan et vermesi gerektiğini söyledi.

 

120 TL MALİYET VAR, 70 TL’YE YEMEK VERİYORLAR

Yemek sektörünün paydaşlarının bu fiyatlar altında ticareti sürdürmelerinin çok zorlaştığını söyleyen Küçükkurt, “Bugün içinde et olan bir tabldot yemeğin maliyet 120 tl civarındadır. Ancak piyasada 70-80 TL’ye yemek verenler var, işini doğru yapan firmalar için bu rakamla yemek vermek imkansızdır. O sebeple seçici davranın” dedi.

Türkiye’de hayvancılık sektörü ile ilgili 2023 yılında büyükbaş hayvan varlığı son altı yılda en düşük seviyesine düştüğünü, bu durum da küçükbaş hayvan sayısında son dört yılda görülen en düşük seviyelere paralel bir durum oluşturduğunu ifade eden Küçükkurt, “Özellikle yüksek yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerinin artışı, hayvancılık faaliyetlerinin karlılığını olumsuz yönde etkilemekte ve bu da üretici sayısının azalmasına yol açmaktadır. Hayvancılık sektörünün bu zorlukları, et fiyatlarında artışa ve dolayısıyla gıda enflasyonunda önemli bir etken olmaya devam etmektedir. Bu duruma acil çözüm bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM İTHALAT DEĞİL, YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK”

Çözümünü ithalatta aramanın hata olduğunu söyleyen Küçükkurt, “İthalatın her sene yükselmesi ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorunun çözümü ithalat yerine yerli üreticimizi desteklemek ve yerli üretimi artırmaktan geçiyor” dedi.