İzmir Bergama’da bulunan Kozak Yaylası’nda taş ocağı açmak isteyen firmalar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi. UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde yer alan ve Perperene Antik Kenti’ne yakın bir mesafede olan maden ocakları için bakanlık ÇED süreci başlattı.
Doğada başlatılmak istenen yıkım için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çalan firmalar, çam fıstığıyla ünlü Bergama’daki Kozak Yaylası’nda granit mermer ocağı açmak istiyor. Bu istek üzerine Bakanlık ÇED süreci başlattı.
UNESCO Dünya Kültür Mirası koruma bölgesinde olan ve ‘Ekolojik Hassas Bölge’ olarak tanımlanan Kozak Yaylası’na açılmak istenen taş ocaklarının Perperene Antik Kenti’ne de oldukça yakın bir bölgede yer alması dikkatlerden kaçmadı.
Omsan Mermer isimli firma, tarım arazisi vasfındaki 15 hektarlık araziye kurulması planlanan 3 milyon 600 bin TL’lik maden ocağı kapsamında bölgede yıllık 33 bin 750 ton üretim yapmayı hedefliyor.
Şaşmazlar Granit isimli firma ise 3 milyon 600 bin TL’lik proje kapsamında bağ ve fıstıklık olan araziye yıllık 33 bin 750 ton kapasiteli granit ocağı kurulması planlanıyor.
Türkiye’de çam fıstığı üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Kozak Yaylası’nda geçen yıl bölge halkı protesto gerçekleştirmiş ve ÇED katılım toplantısı düzenlenmişti.