Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı, Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan YK Enerji’nin termik santraline kaynak sağlanması için jandarma eşliğinde 11 gün önce kesilmeye başlandı.
Akbelen Ormanı’nda yurttaşların direnişi günlerdir sürüyor. Karacahisar’ın eski muhtarı Tacettin Güney de bu katliama dur demek isteyenlerden biri…
Termik santralin faaliyetlerinden dolayı su kaynaklarının yok olmaması için sürekli mücadele veren, sesini duyurmaya çalışan Güney, Yeniköy Termik santralının çevresindeki su kaynaklarını ve Bodrum’a su sağlayan Çamköy su havzası için yarın çok geç olabilir dedi ve bu mücadelesi için çağrıda bulundu.
Eski Muhtar Tacettin Güney’in açıklaması şu şekilde:
Şu anda kesimi devam eden Akbelen ormanı Bodrum’u besleyen su kaynaklarının tam üzerindedir. Buralarda dev çukurlar açıldığı zaman, su kaynakları kazılan alana, yani güneye doğru kayacaktır. Hatta yetkililerin şu anda yapacakları keşifte, suların kaydığını, Akbelen ormanının dibindeki Karadam mahalle sakinlerinin kuyularının doluluğundan anlayacaklardır.
Muğla Milas’ta termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor. Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki “YK Enerji” tarafından Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı’na karşı yaklaşık 500 gündür çadırlı nöbet tutan yurttaşlara, Bodrum Belediyesi’nden destek geldi. Belediye tarafından Akbelen Ormanı’nı YK Enerji’ye tahsis eden Orman Genel Müdürlüğü’ne dava açıldı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yaptığı açıklamada, “Köyler yerinden taşınıyor, asırlık çam ağaçlarımız yok ediliyor, zeytincilik ve arıcılık gibi önemli geçim kaynakları insanların ellerinden alınıyor. Bunlar arasında en önemli konulardan biri de su kaynakları. Akbelen Ormanı’nda açılması planlanan kömür madeni sebebiyle yalnızca Bodrum’un değil, o bölgedeki büyük bir kesimin içme suyu kaynakları yok olma tehlikesi altında. Bodrum çok önemli bir turizm merkezi ve yarımadamız su fakiri… Bu nedenle suyumuzu daha çok Milas ilçesinden alıyoruz. Barajlardan gelen sert sular Karacahisar-Çamköy havzasından gelen yer altı sularıyla parçalanarak Bodrum halkının su ihtiyacı karşılanıyor. Son zamanlarda zaten Bodrum olarak büyük bir göç alıyoruz ve bu gidişle su arzında bir sıkıntı yaşayacağımızı planlıyoruz” dedi.
2013 yılında TKİ’nin Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne hazırlattığı raporda Akbelen ormanı altındaki kömür yataklarının bir set olarak durduğu ve bu sayede Çamköy ve Karacahisar alt su havzalarının suyunun Bodrum su kuyularına aktığı belirlendi. Akbelen giderse Bodrum susuz kalacak. YK Enerji’nin ortaklarından biri olan 5’li çeteden Limak’ın yıllık 200 milyon TL kazancı için Bodrum’un yıllık 5 milyar dolarlık turizm geliri yok olabilir.
Bizim asırlardır akan suçıkan deresi kurudu, gelin Bodrum’un suyunu da kurutmayın. Acilen Akbelen ormanının kesimini durdurun; yarın çok geç olur. Milas ve Bodrum Belediye Başkanlarını, su kaynaklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.