“Örtülü Ambargolar” CHP’yi güçlendiriyor

» Köşe yazarları » “Örtülü Ambargolar” CHP’yi güçlendiriyor

Özellikle CHP’li belediyeler yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirdikleri projelerle “Belediye eliyle de bu işler yapılır mıymış?” dedirten ve vatandaşlara dokunan hizmetlere imza atıyor. Kimi zaman büyük bütçelerle, kimi zaman mütevazı bütçelerle gerçekleştirilen yatırımlar tüm Türkiye’de ses getiriyor. Yol yapımı, çevre temizliği, çöp toplama ve imar planı hazırlama gibi belediyecilik tarihinin rutin işleri her geçen gün daha […]

Özellikle CHP’li belediyeler yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirdikleri projelerle “Belediye eliyle de bu işler yapılır mıymış?” dedirten ve vatandaşlara dokunan hizmetlere imza atıyor. Kimi zaman büyük bütçelerle, kimi zaman mütevazı bütçelerle gerçekleştirilen yatırımlar tüm Türkiye’de ses getiriyor.

Yol yapımı, çevre temizliği, çöp toplama ve imar planı hazırlama gibi belediyecilik tarihinin rutin işleri her geçen gün daha da sıradanlaşıyor.

21 yıldır gücü ve devletin neredeyse tüm imkanlarını elinde bulunduran AK Parti hükümetleri ve ilgili bakanlıkların CHP’li belediyelere uyguladığı “örtülü ambargolar”, CHP’li belediyelerin gerçek anlamda sosyal demokrat anlayış ile hizmetler üretmelerini sağlıyor. Böylece, yıllarca yaratılan “CE-HA-PE zihniyeti” algısı yerle bir oluyor.

CHP’li belediyelerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamda fark yaratan ve özellikle üretime, istihdama yönelik faaliyetlerinin hız kazanmasında, artık daha fazlasını isteyen bilinçli seçmenin yönetimleri yönlendirici gücünü de unutmamak gerekir.

Aslında büyük bölümü hükümet eliyle gerçekleştirilmesi gereken ve ilgili bakanlıkların yatırım planları arasında olması gereken işler, sosyal demokrat belediyelerin asli görev sahası içine girdiğinde ve projeler başarıya ulaştığında ise ortaya çıkan siyasi manzara AK Partilileri bile şaşırtıyor. Engellenme istekleri teşebbüs aşamasında kalan bu hizmetler, iktidar tarafından bir silah gibi uygulanan “örtülü Ambargo” nun bumerang misali iktidara dönüşüyle daha da dikkat çekici bir hal alıyor.

Hemen hemen tüm Ege’de, İstanbul’da, Bursa’da bu işlerin en sıkı örneklerini görmek mümkün. Örnek mi?

Tarım ve Orman Bakanlığı değil; Aydın Germencik Belediyesi, arazilerinde yetiştirdiği yoncayı çiftçilere dağıtıyor…

Nilüfer Belediyesi Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ndan tıbbi aromatik bitkilerden buğday üretimi ve kompost gübre üretimi gerçekleştiriyor…

İzmir Bornova Belediyesi arıcılık faaliyetleri çerçevesinde bal üretimi yapıyor…

İzmir Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin ilk çoban haritasını çıkararak envanter oluşturdu ve üreticiden piyasa fiyatının üzerinde bedelle süt satın almaya başladı. Ayrıca çitçilere gübre, canlı hayvan ve yem desteğini sürdürüyor…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değil; Kuşadası Belediyesi “İşlendirme Ofisi”nde iş arayan ile işvereni buluşturuyor… “Belediye 3 yılda bin 347 işsize umut oldu”…

Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı değil; Denizli’de CHP’li Bozkurt Belediyesi güneş enerji sistemi ile çiftçilerin elektrik maliyetini sıfıra indirecek projeyi hayata geçiriyor….

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı değil; Kuşadası belediyesi öğrencilere ücretsiz internet hizmeti sağlıyor…

Mili Eğitim Bakanlığı değil; Aydın Büyükşehir Belediyesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla sınavlara hazırlanan gençlere ücretsiz ders imkânı sağlıyor. Gençlerin kırtasiye ihtiyaçları da Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı değil; CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un açıklamasına göre, “CHP’li belediyeler “Kara Kış Fonu” kapsamında 3 Kasım 2021-19 Ocak 2022 tarihinden bu yana 187 bin 320 aileye nakdi yardım, 780 bin 154 aileye gıda yardımı, 767 bin 240 aileye ısınma yardımı, 475 bin 900 öğrenciye eğitim ve kırtasiye yardımı, 554 bin 410 kişiye ulaşım yardımında bulundu. Ayrıca faturalarını ödeyemeyen 29 bin 45 ailenin faturaları ödendi. Toplamda 2 milyon 794 bin 69 aileye çeşitli alanlarda sosyal yardımda bulunuldu. Bu yardımların toplam tutarı 1 milyar 57 milyon 893 bin TL’ye ulaştı.

Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Kültür ve sanat alanındaki faaliyetler, müzecilik, arkeolojik kazılar, hasta konuk evleri, huzur evleri, anaokulları projeleri zaten çok uzun süredir sosyal demokrat belediyelerin rutin belediyecilik hizmetleri arasında kabul ediliyor.